RSG Simon Vestdijk

RSG Simon Vestdijk

Open dagen en doemiddagen: Welkom groep 8 en je ouder(s)/ verzorger(s). Kom langs en maak kennis met ons onderwijs!
Lees verder...
Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Kom samen feesten in de winterse sferen van ‘Jingle Bell Dok!’ Kerstborrel XXL!
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Eindejaarsloterij 2019!

Eindejaarsloterij 2019!

Prijzenpot: 10x € 449,-(belastingvrij)! Om kans te maken is shoppen en uit eten gaan in Harlingen het énige dat je hoeft te doen!
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Ecorys onderzoekt sluiting van afvaloven

08-01-2019

HARLINGEN - Onderzoeks- en adviesbureau Ecorys doet onderzoek naar de mogelijke sluiting van de afvaloven van Omrin in Harlingen.

Door Consultancy.nl

 

Gevestigd aan de Waddenzee, zorgt de oven al jarenlang voor veel verzet onder de inwoners van de Friese havenstad. Zo zou de uitstoot van giftige stoffen als dioxine mogelijk een gevaar opleveren voor het milieu en de volksgezondheid. In opdracht van de gemeenteraad bekijkt Ecorys nu de economische, juridische, organisatorische en financiële gevolgen van een eventuele sluiting.

 

Afvalverwerker en -inzamelaar Omrin is verantwoordelijk voor de verwerking van het afval van bijna 800.000 huishoudens, hoofdzakelijk uit Friesland, en vele bedrijven. Terwijl het bedrijf zich nadrukkelijk profileert als duurzame verwerker van afval – Omrin is Fries voor ‘kringloop’ – zien velen de Harlingse reststoffen-energiecentrale (REC) van het bedrijf als een gevaar voor mens en milieu. Al voordat de centrale ruim tien jaar geleden haar deuren opende, werd ‘Afvaloven Nee’ opgericht. De stichting protesteerde aanvankelijk tevergeefs tegen de komst, en nu al ruim tien jaar voor de sluiting van de centrale, gelegen pal aan de Waddenzee, die een jaar na de opening van de REC door UNESCO op de werelderfgoedlijst werd gezet. 

 

De REC werd gebouwd om de naastgelegen zoutfabriek van energie te kunnen voorzien. Een belangrijk argument voor de bouw was om het verplaatsen van afval te voorkomen. Om aan de behoefte van de zoutfabriek te voldoen is verbrandingscapaciteit van de oven echter uitgebreid 228.000 ton, 28.000 ton meer dan oorspronkelijk gepland. Omdat er in Friesland lang niet genoeg afval wordt geproduceerd om aan deze capaciteit te voldoen, wordt er nu toch veel afval van buiten de provincie verwerkt. Daarnaast moest de koppeling met de zoutfabriek voor een CO2-reductie zorgen, maar produceert de oven nu meer CO2 dan de zoutfabriek eerder deed. 

 

De schoorsteen van de oven is met 44 meter opvallend laag. Volgens Afvaloven Nee is de schoorsteen, in combinatie met de gekozen rookgasreiniging, zelfs “uniek in Nederland en verre omstreken”. Doordat de schoorsteen zo laag is, past deze nog net binnen het bestemmingsplan van Harlingen, zodat er geen ontheffing voor hoefde te worden aangevraagd. Omrin probeerde zorgen weg te nemen door te stellen dat de rook nog ver de lucht in zou worden geblazen voordat de rook zou afbuigen, maar volgens Afvaloven Nee buigt de rook direct af en ‘valt’ deze neer.

 

De REC heeft inmiddels onder meer geleid tot vele kamervragen, inspraakrondes en gemeenteraadsvergaderingen, de oprichting van twee politieke partijen, verhuisde gezinnen en Harlingers die hun bloed afstonden om eigen medisch onderzoek te doen naar de uitstoot van de oven. Ook vormde de oven het onderwerp van twee uitzendingen van Zembla en een van Nieuwsuur. Zo’n drie jaar geleden laaide het verzet tegen de oven nog eens extra op toen twee van elkaar onafhankelijke bronnen bevestigden dat de jaarnorm van de uitstoot voor dioxines zou zijn overschreden tijdens een storing in de centrale, iets dat Omrin tegenspreekt. De laatste jaren ligt de centrale met enige regelmaat stil vanwege defecten. Zo roesten de stoompijpen door en is er vaak schade aan de ketelwand, wat de onrust natuurlijk geen goed doet.

 

Onderzoek naar sluiting

Na meer dan tien jaar van protesten lijkt er onder de actievoerders nog maar weinig vertrouwen te zijn richting de overheid. Afgelopen zomer ontvingen zij echter mogelijk bemoedigend nieuws: de gemeente Harlingen gaf onderzoeks- en adviesbureau Ecorys de opdracht te onderzoeken wat de economische, juridische, organisatorische en financiële consequenties zouden zijn van een eventuele sluiting van de REC. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de gevolgen voor de werkgelegenheid, toeleveranciers, contracten en CO2-uitstoot. Ook wordt nadrukkelijk geluisterd naar diverse kritische partijen, waaronder Afvaloven Nee. Daarnaast spreekt Ecorys met andere maatschappelijke organisaties, de burgemeester en wethouders van Harlingen, het provinciebestuur en de directie en aandeelhouders van Omrin. 

 

In de Harlingse gemeenteraad gaf onderzoeksleider Viek Verdult van Ecorys verdere toelichting op de opzet van het onderzoek: “De uiteindelijke conclusies zijn onze conclusies, een bestuurlijke afweging maken wij niet. Wij zetten alle relevante informatie op een rij. Daarvoor is draagvlak nodig bij alle partijen met wie wij spreken. Alleen dan kunnen we feiten scheiden van meningen en emoties. Na onze rapportage mag geen enkele twijfel meer zijn over de feiten.’’ Verder gaf hij aan dat hij erop rekende dat Omrin ruimhartig zou meewerken aan het onderzoek, waar hij aan toevoegde dat Ecorys anders manieren weet om deze medewerking af te dwingen. Tegelijkertijd temperde hij de verwachtingen onder tegenstanders van de centrale: dat dit onderzoek nu wordt uitgevoerd betekent niet automatisch dat de SER zal verdwijnen. 

 

Inmiddels nadert het onderzoek zijn afrondende fase. Deze maand houdt Ecorys nog een internetpeiling onder de inwoners van Harlingen en naar verwachting zullen de resultaten van het onderzoek in maart worden gepresenteerd. De kosten van het onderzoek – €44.900 – zullen volgens plan voor rekening komen van Omrin. Het bedrijf is eigendom van verschillende – hoofdzakelijk Friese – gemeenten. In eerder onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer werd al geconstateerd dat de provincie voor de komst van de centrale heeft gefaald als objectieve vergunningverlener: de provincie committeerde zich volgens de onderzoekers vanaf het begin aan de – volgens tegenstanders overhaaste – planning voor de bouw van de REC. 

 

Onlangs bleek overigens dat het nieuwe onderzoek van Ecorys nog niet heeft geleid tot een einde aan de onrust rondom de centrale. Op 20 december jongstleden werden er vanuit GroenLinks en de SP nog kamervragen gesteld over de situatie. Hierin werd onder meer gerefereerd aan de frequente storingen en het gebrek aan monitoring van de uitstoot van kankerverwekkende stoffen zoals dioxines.

Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Nieuwsbrief Hannemahuis, januari 2019

08-01-2019

HARLINGEN - Iedere maand verzendt Museum het Hannemahuis een nieuwsbrief met verrassende aankondigingen, nieuwe tentoonstellingen, activiteiten en nog veel meer.

Toneelgezelschap Midlum wenst u een voorspoedig 2019

08-01-2019

MIDLUM - Een gesprek op de bank, het lijkt zo’n gewoon huiselijk beeld, maar...

Verrassende partijen tijdens de Copini/Plus supermarkt 60+ zaalkaatswedstrijd 2019

08-01-2019

HARLINGEN - Als onderdeel van de Copini 60+ kaats competitie werd op zaterdag 5 januari 2019 de jaarlijkse zaalkaatspartij georganiseerd tezamen met Eetcafé De Lachende Koe/Kleine Weinstube.

Reacties

Atelier de Groot Atelier de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Lichtboei De Lichtboei Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hema Harlingen Hema Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Ons Food&Wine Ons Food&Wine Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis VVV Harlingen VVV Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor ForHim Menswear ForHim Menswear BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns
Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Fotografie Dorus Fotografie Dorus Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hema Harlingen Hema Harlingen VVV Harlingen VVV Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier de Groot Atelier de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 ForHim Menswear ForHim Menswear Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis