De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Drie spannende kaartspellen voor de feestdagen

01-12-2020

HARLINGEN - December is de maand van de feestdagen Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw.

Daarnaast is het ook de maand waarin velen een week of twee weken rust nemen naar een jaar lang hard werken. Het jaar 2020 is een bijzonder jaar en het ziet er vooralsnog naar uit dat ook de feestdagen anders gevierd moeten gaan worden. Dat betekent meer tijd met het eigen gezin en minder met familie en vrienden. Daarom komen we met een drietal gezellige en spannende kaartspellen voor de feestdagen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een compleet pak kaarten!

 

Bluffen / Liegen

Wist je dat het kaartspel Liegen afkomstig is uit de Verenigde Staten onder de naam Bullshit? In Nederland gebruiken we vooral de benamingen bluffen en liegen. Het is uitermate geschikt om met zijn drieen of vieren te spelen. Daarnaast is het ook nog eens gemakkelijk, zelfs voor de jongsten.

 

Verdeel de 52 kaarten onder de spelers, waarbij elke speler eventueel kaarten ontvangt. Het doel is om alle kaarten op de stapel te leggen. De eerste speler die dat lukt is de winnaar. In de eerste ronde bepalen jullie zelf wie als eerste begint. Deze bepaalt de soort kaart: harten, ruiten, schoppen of klaver. Dat is de “speelkleur”. Elke speler die daarna volgt moet een kaart van dezelfde speelkleur afleggen op de stapen. Dat doen de spelers met de achterkant naar boven. Niemand kan dus zien of dat inderdaad de speelkleur is. Dan wordt het spannend..

 

Ben jij de volgende en denk je dat de oplegger liegt? Roep dan “Bluf!” of “Je liegt”. Heb je gelijk? Dan moet de speler de hele stapel oppakken. Heb je geen gelijk? Dan moet je zelf de hele stapen oppakken. Dat noemen ze “gejast”. Daarna continueert het spel. De verliezer mag de nieuwe speelkleur omroepen, net zo lang totdat er één speler is die geen kaarten meer in handen heeft.

 

Eenentwintigen

Een kaartspel met een extra competitie element en meer geschikt voor de volwassenen is eenentwintigen. Dit spel heeft veel gelijkenissen met het Amerikaanse blackjack, maar is toch anders. Bij eenentwintigen is het doel om zo dicht mogelijk de 21 punten te benaderen. Er is iemand die de bank moet spelen, naast minimaal één andere deelnemer.

 

Iedere speler plaats een inzet, met kleingeld of met een fiche. Daarna deelt de bank iedere speler en zichzelf een open kaart en dichte kaart. De dichte kaart mag pas bekeken worden na het plaatsen van de inzet. Twee dezelfde kaarten mag de deelnemer splitsen, maar een zeven en een acht mag de deelnemer inruilen voor twee nieuwe kaarten. Om dichter bij de 21 te komen mag de deelnemer kaarten vragen, maar moet dan wel bij elk kaart een extra inzet plaatsen.

 

Dan is het tijd voor de bank om af te wegen wat deze gaat doen. De bank heeft één regel: tot en met 16 punten zal deze altijd een kaart vragen. Heeft de bank 17 punten of meer? Dan kunnen jullie kaartwaarden vergelijken en beoordelen wie de ronde wint.

 

Pokeren

In de zero's was poker een ware rage en waaide het over uit de Verenigde Staten. Het leek wel alsof iedere volwassen man wel ergens poker speelde. In de loop van de jaren nam de populariteit verder en verder af, maar het bleef wel een favoriete bezigheid voor vriendengroep. Een maandelijkse pokeravond met vrienden. Een inleg van een tientje en de winnaar gaat met de pot van huis. Soms in de vorm van een toernooi waarbij spelers eruit gaan en er één winnaar overblijft. Meestal in de vorm van een cashgame waarbij opnieuw “ingekocht” kan worden en iedereen kan blijven meespelen. Er is één iemand die de dealer moet spelen, naast minimaal één andere deelnemer.

 

De dealer deelt alle spelers twee dichte kaarten. Alleen de speler kan deze kaarten zien. Twee spelers plaatsen de blinds (vaste inzetten) en de anderen mogen kiezen om geld in te zetten of de kaarten weg te gooien. Het inzetten gaat door totdat één of meer spelers dezelfde inzet plaatsen. Dan deelt de dealer de flop op de tafel: de eerste drie open kaarten. Daarmee kunnen de spelers een handcombinatie van vijf kaarten maken. Afhankelijk van de sterkte en het potentieel van de hand kunnen de spelers kunnen de spelers passen, callen of verhogen. Wederom gaat dit totdat één of meer spelers dezelfde inzet plaatsen. Dan volgt de vierde kaart met de naam Turn en vijfde kaart met de naam River. Daarvoor geldt het zelfde. Als twee spelers op de River dezelfde inzet plaatsen of all in gaan volgt de Showdown: wie heeft de beste hand?

 

Algemeen Bedrijfsleven Shoppen

Meer nieuws

Vanaf vandaag geopend: Rotary Giftshop voor het Goede Doel!

01-12-2020

HARLINGEN - We verkopen Wijn - Wild - Zalm en Chocolade.

Ontmoet Simon Vestdijk Online!

01-12-2020

HARLINGEN - In verband met de coronamaatregelen organiseert Simon Vestdijk dit jaar een online voorlichtingsavond.

Column Stadstuin Harlingen (7)

01-12-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei De Omdraai De Omdraai IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Greenart Production Greenart Production HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg
Broodje Nuchter Broodje Nuchter Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Omdraai De Omdraai De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Food 80/20 Food 80/20 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus The Shamrock The Shamrock