Daarnaast is het ook de maand waarin velen een week of twee weken rust nemen naar een jaar lang hard werken. Het jaar 2020 is een bijzonder jaar en het ziet er vooralsnog naar uit dat ook de feestdagen anders gevierd moeten gaan worden. Dat betekent meer tijd met het eigen gezin en minder met familie en vrienden. Daarom komen we met een drietal gezellige en spannende kaartspellen voor de feestdagen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een compleet pak kaarten!
Bluffen / Liegen
Wist je dat het kaartspel Liegen afkomstig is uit de Verenigde Staten onder de naam Bullshit? In Nederland gebruiken we vooral de benamingen bluffen en liegen. Het is uitermate geschikt om met zijn drieen of vieren te spelen. Daarnaast is het ook nog eens gemakkelijk, zelfs voor de jongsten.
Verdeel de 52 kaarten onder de spelers, waarbij elke speler eventueel kaarten ontvangt. Het doel is om alle kaarten op de stapel te leggen. De eerste speler die dat lukt is de winnaar. In de eerste ronde bepalen jullie zelf wie als eerste begint. Deze bepaalt de soort kaart: harten, ruiten, schoppen of klaver. Dat is de “speelkleur”. Elke speler die daarna volgt moet een kaart van dezelfde speelkleur afleggen op de stapen. Dat doen de spelers met de achterkant naar boven. Niemand kan dus zien of dat inderdaad de speelkleur is. Dan wordt het spannend..
Ben jij de volgende en denk je dat de oplegger liegt? Roep dan “Bluf!” of “Je liegt”. Heb je gelijk? Dan moet de speler de hele stapel oppakken. Heb je geen gelijk? Dan moet je zelf de hele stapen oppakken. Dat noemen ze “gejast”. Daarna continueert het spel. De verliezer mag de nieuwe speelkleur omroepen, net zo lang totdat er één speler is die geen kaarten meer in handen heeft.
Eenentwintigen
Een kaartspel met een extra competitie element en meer geschikt voor de volwassenen is eenentwintigen. Dit spel heeft veel gelijkenissen met het Amerikaanse blackjack, maar is toch anders. Bij eenentwintigen is het doel om zo dicht mogelijk de 21 punten te benaderen. Er is iemand die de bank moet spelen, naast minimaal één andere deelnemer.
Iedere speler plaats een inzet, met kleingeld of met een fiche. Daarna deelt de bank iedere speler en zichzelf een open kaart en dichte kaart. De dichte kaart mag pas bekeken worden na het plaatsen van de inzet. Twee dezelfde kaarten mag de deelnemer splitsen, maar een zeven en een acht mag de deelnemer inruilen voor twee nieuwe kaarten. Om dichter bij de 21 te komen mag de deelnemer kaarten vragen, maar moet dan wel bij elk kaart een extra inzet plaatsen.
Dan is het tijd voor de bank om af te wegen wat deze gaat doen. De bank heeft één regel: tot en met 16 punten zal deze altijd een kaart vragen. Heeft de bank 17 punten of meer? Dan kunnen jullie kaartwaarden vergelijken en beoordelen wie de ronde wint.
Pokeren
In de zero's was poker een ware rage en waaide het over uit de Verenigde Staten. Het leek wel alsof iedere volwassen man wel ergens poker speelde. In de loop van de jaren nam de populariteit verder en verder af, maar het bleef wel een favoriete bezigheid voor vriendengroep. Een maandelijkse pokeravond met vrienden. Een inleg van een tientje en de winnaar gaat met de pot van huis. Soms in de vorm van een toernooi waarbij spelers eruit gaan en er één winnaar overblijft. Meestal in de vorm van een cashgame waarbij opnieuw “ingekocht” kan worden en iedereen kan blijven meespelen. Er is één iemand die de dealer moet spelen, naast minimaal één andere deelnemer.
De dealer deelt alle spelers twee dichte kaarten. Alleen de speler kan deze kaarten zien. Twee spelers plaatsen de blinds (vaste inzetten) en de anderen mogen kiezen om geld in te zetten of de kaarten weg te gooien. Het inzetten gaat door totdat één of meer spelers dezelfde inzet plaatsen. Dan deelt de dealer de flop op de tafel: de eerste drie open kaarten. Daarmee kunnen de spelers een handcombinatie van vijf kaarten maken. Afhankelijk van de sterkte en het potentieel van de hand kunnen de spelers kunnen de spelers passen, callen of verhogen. Wederom gaat dit totdat één of meer spelers dezelfde inzet plaatsen. Dan volgt de vierde kaart met de naam Turn en vijfde kaart met de naam River. Daarvoor geldt het zelfde. Als twee spelers op de River dezelfde inzet plaatsen of all in gaan volgt de Showdown: wie heeft de beste hand?