De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Door corona meer e-books in 2020, minder bezoekers voor Bibliotheek

07-05-2021

HARLINGEN - Het jaaroverzicht 2020 van Bibliotheken Noord Fryslân is klaar.

De bibliotheek kijkt terug op een bijzonder jaar waarin de vijftien vestigingen in totaal een heel kwartaal gesloten waren. Dat heeft natuurlijk effect op de cijfers. Maar die zijn niet allemaal negatief. Want bij het samenstellen van het jaarverslag viel juist op hoeveel er wél door kon gaan, ondanks Corona.

 

34% meer e-books geleend

Van alle prestatie-indicatoren (doelen in het beleidsplan waarmee gemeenten kunnen meten wat de bibliotheek doet en kan) is die van het aantal uitleningen van e-books ruim gehaald en zelfs overschreven. In 2020 werden er 34% meer e-books uitgeleend dan in het jaar daarvoor. Daarnaast mochten de bibliotheken tijdens de lockdown een afhaalservice inrichten waar goed gebruik van is gemaakt. Tijdens de eerste lockdown (maart-mei) werden er 2100 pakketjes klaargelegd. Tijdens de laatste lockdown (december) 3000. En inmiddels staat de teller zelfs al op 19.000! En de bibliotheek heeft vrijwel alle leden van zeventig jaar en ouder telefonisch gesproken om ze te attenderen op de dienstverlening (1500 tijdens de eerste lockdown, 500 tijdens de laatste lockdown).

 

Chocoladeletter en gratis abonnement in pakketten Voedselbank

In september ging de aanjager laaggeletterdheid aan de slag. Zij heeft een enorme bijdrage geleverd aan de bewustwording op het gebied van laaggeletterdheid. Onder andere bij de grotere werkgevers en gemeentelijke teams in Noord-Fryslân. In deze regio is het percentage laaggeletterden fors hoger dan het gemiddelde in Nederland. Naast problemen in de dagelijkse zelfredzaamheid, hebben laaggeletterden een grotere kans om in een uitkering terecht te komen. Ook is bij vijftig procent van de mensen met schulden sprake van laaggeletterdheid. In november zette de bibliotheek daarom een actie op in samenwerking met de Voedselbank: 425 gezinnen kregen een chocoladeletter én een gratis bibliotheekabonnement in hun voedselpakket.

 

De bibliotheek op scholen

Op het gebied van de preventie van laaggeletterdheid en het bevorderen van leesplezier heeft Bibliotheken Noord Fryslân alles gedaan wat binnen de mogelijkheden kon. Ook toen de scholen weer open gingen, konden de leesconsulenten er niet altijd terecht, maar ze konden wel het onderwijs op afstand ondersteunen. En in de korte periode voor Corona waren de Nationale Voorleesdagen en werd er 147 keer uit prentenboek van het jaar Moppereend voorgelezen. Bijna drieduizend peuters werden voorgelezen en meer dan duizend ouders werden bereikt.

 

Toekomstplannen

In het voorjaar van 2020 heeft de bibliotheek aan de gemeenten, partners en medewerkers gevraagd wat volgens hen de komende jaren de prioriteiten zouden moeten zijn. Daaruit bleek dat de maatschappelijk educatieve bibliotheek steeds belangrijker wordt en dat dit ook ten koste mag gaan van de reguliere uitleenbibliotheek. De organisatie zet daarom een organisatieontwikkeling in waarmee de bibliotheken en medewerkers nog meer lokaal gaan werken en de verbinding zoeken met de gemeenschap waarin ze werken.

 

Algemene cijfers

Bibliotheken Noord Fryslân had in 2020 37.904 leden. Ongeveer een kwart van de bevolking is lid van de bibliotheek. 60% van de leden is minderjarig. De bibliotheek heeft een collectie van 312.000 boeken, 28.000 e-books, 8.000 dvd’s en 3.600 luisterboeken. Die werden in 2020 bijna een miljoen keer uitgeleend! 300.000 mensen (leden en niet-leden) bezochten één van de 15 vestiging van Bibliotheken Noord Fryslân, door Corona en de lockdowns was dat 36% minder dan in 2019. De leden waarderen hun bibliotheek met een dikke 8. En daar zijn de medewerkers ontzettend trots op!

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

07-05-2021

HARLINGEN - Zaterdag 8 mei is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Het Alternatief 84 bij Omroep RSH

07-05-2021

HARLINGEN - Vrijdag 7 mei en daar zijn we alweer.

Harry Boon daagt inwoners uit met Minder Afval Harlingen

07-05-2021

HARLINGEN - Met een videoboodschap geeft wethouder Harry Boon vandaag de aftrap voor de afvalchallenge ‘Minder afval Harlingen’.

Reacties

Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats De Omdraai De Omdraai Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Food 80/20 Food 80/20 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor