HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Door corona meer e-books in 2020, minder bezoekers voor Bibliotheek

07-05-2021

HARLINGEN - Het jaaroverzicht 2020 van Bibliotheken Noord Fryslân is klaar.

De bibliotheek kijkt terug op een bijzonder jaar waarin de vijftien vestigingen in totaal een heel kwartaal gesloten waren. Dat heeft natuurlijk effect op de cijfers. Maar die zijn niet allemaal negatief. Want bij het samenstellen van het jaarverslag viel juist op hoeveel er wél door kon gaan, ondanks Corona.

 

34% meer e-books geleend

Van alle prestatie-indicatoren (doelen in het beleidsplan waarmee gemeenten kunnen meten wat de bibliotheek doet en kan) is die van het aantal uitleningen van e-books ruim gehaald en zelfs overschreven. In 2020 werden er 34% meer e-books uitgeleend dan in het jaar daarvoor. Daarnaast mochten de bibliotheken tijdens de lockdown een afhaalservice inrichten waar goed gebruik van is gemaakt. Tijdens de eerste lockdown (maart-mei) werden er 2100 pakketjes klaargelegd. Tijdens de laatste lockdown (december) 3000. En inmiddels staat de teller zelfs al op 19.000! En de bibliotheek heeft vrijwel alle leden van zeventig jaar en ouder telefonisch gesproken om ze te attenderen op de dienstverlening (1500 tijdens de eerste lockdown, 500 tijdens de laatste lockdown).

 

Chocoladeletter en gratis abonnement in pakketten Voedselbank

In september ging de aanjager laaggeletterdheid aan de slag. Zij heeft een enorme bijdrage geleverd aan de bewustwording op het gebied van laaggeletterdheid. Onder andere bij de grotere werkgevers en gemeentelijke teams in Noord-Fryslân. In deze regio is het percentage laaggeletterden fors hoger dan het gemiddelde in Nederland. Naast problemen in de dagelijkse zelfredzaamheid, hebben laaggeletterden een grotere kans om in een uitkering terecht te komen. Ook is bij vijftig procent van de mensen met schulden sprake van laaggeletterdheid. In november zette de bibliotheek daarom een actie op in samenwerking met de Voedselbank: 425 gezinnen kregen een chocoladeletter én een gratis bibliotheekabonnement in hun voedselpakket.

 

De bibliotheek op scholen

Op het gebied van de preventie van laaggeletterdheid en het bevorderen van leesplezier heeft Bibliotheken Noord Fryslân alles gedaan wat binnen de mogelijkheden kon. Ook toen de scholen weer open gingen, konden de leesconsulenten er niet altijd terecht, maar ze konden wel het onderwijs op afstand ondersteunen. En in de korte periode voor Corona waren de Nationale Voorleesdagen en werd er 147 keer uit prentenboek van het jaar Moppereend voorgelezen. Bijna drieduizend peuters werden voorgelezen en meer dan duizend ouders werden bereikt.

 

Toekomstplannen

In het voorjaar van 2020 heeft de bibliotheek aan de gemeenten, partners en medewerkers gevraagd wat volgens hen de komende jaren de prioriteiten zouden moeten zijn. Daaruit bleek dat de maatschappelijk educatieve bibliotheek steeds belangrijker wordt en dat dit ook ten koste mag gaan van de reguliere uitleenbibliotheek. De organisatie zet daarom een organisatieontwikkeling in waarmee de bibliotheken en medewerkers nog meer lokaal gaan werken en de verbinding zoeken met de gemeenschap waarin ze werken.

 

Algemene cijfers

Bibliotheken Noord Fryslân had in 2020 37.904 leden. Ongeveer een kwart van de bevolking is lid van de bibliotheek. 60% van de leden is minderjarig. De bibliotheek heeft een collectie van 312.000 boeken, 28.000 e-books, 8.000 dvd’s en 3.600 luisterboeken. Die werden in 2020 bijna een miljoen keer uitgeleend! 300.000 mensen (leden en niet-leden) bezochten één van de 15 vestiging van Bibliotheken Noord Fryslân, door Corona en de lockdowns was dat 36% minder dan in 2019. De leden waarderen hun bibliotheek met een dikke 8. En daar zijn de medewerkers ontzettend trots op!

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

07-05-2021

HARLINGEN - Zaterdag 8 mei is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Het Alternatief 84 bij Omroep RSH

07-05-2021

HARLINGEN - Vrijdag 7 mei en daar zijn we alweer.

Harry Boon daagt inwoners uit met Minder Afval Harlingen

07-05-2021

HARLINGEN - Met een videoboodschap geeft wethouder Harry Boon vandaag de aftrap voor de afvalchallenge ‘Minder afval Harlingen’.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Food 80/20 Food 80/20 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Harlinger Belang Harlinger Belang Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen VVD Harlingen VVD Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten CDA Harlingen CDA Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen CDA Harlingen CDA Harlingen NIVO Groep NIVO Groep De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok