Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

De rijke tegelindustrie van Harlingen is nog steeds actueel

07-02-2022

HARLINGEN - Harlingen staat al eeuwenlang bekend als havenstad aan de Waddenzee.

De inwoners van Harlingen worden ook wel 'tobbedansers' genoemd. Ooit was deze stad aan het Wad de uitvalsbasis van de admiraliteit van Friesland. In de Gouden Eeuw maakten Tjerk Hiddes en Auke Stellingwerf carrière als admiraals. Ook heden ten dage speelt de zeevaart een belangrijke rol in onze havenstad.

 

Tegels

Ook is Harlingen bekend om de productie van geglazuurde tegels. Nog steeds worden bij de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek op handmatige wijze tegels beschilderd voor opdrachtgevers die een tableau in hun huis of hotel willen hebben. De geschiedenis van het tegels maken gaat tot voor 1600 terug. Een tijd lang is er in de stad aan het Wad zelfs een aardewerk museum geweest, waar van alles tentoongesteld werd van geschiedenis van tegels en ander aardewerk in Harlingen. Dit museum bestaat helaas niet meer. Nadat enkele bijzondere historische stukken werden ondergebracht in verschillende musea werd de collectie van eigenaar Van de Akker in september 2017 geveild.

 

Friesland en Nederland kennen een rijke geschiedenis in de productie van aardewerk. Of het nu gaat om servies, vloertegels of wandtegels. Het Delfts blauw is beroemd over de hele wereld. In elk Hollands huis is de wandtegel de meest gebruikte wandbekleding in de badkamer, keuken of toilet. Het is tegenwoordig al lang niet meer wit wat de klok slaat. Ook de wandtegel van 13 x 13 wordt nog nauwelijks toegepast. Zelfs tegels groter dan 60 x 60 kunnen prima in een kleinere ruimte gebruikt worden. Een badkamer leent zich bijvoorbeeld heel goed voor grote tegels van natuursteen. Deze zijn vaak leverbaar in allerlei tinten.

 

Tobbe

Het ritueel van wassen en persoonlijke hygiëne kent in Harlingen al een rijke historie die ook voor de rest van Nederland geldt. In de tijd rond de Tweede Wereldoorlog zette moeder ketels op het vuur voor warm water. De hele familie ging vervolgens in de teil of tobbe. Moeder zeepte je in waarna vader je afdroogde. Tegenwoordig is het de trend om een losse tobbe, die nu badkuip heet in de badkamer te plaatsen. Mooi vrijstaand als daar genoeg ruimte voor is.

 

De term tobbe is in Harlingen niet onbekend. De inwoners staan namelijk bekend onder de naam tobbedansers. Deze naam voert terug tot de 16de eeuw toen Hugenoten door godsdienstvervolging vanuit Frankrijk naar Nederland vluchtten. De Hugenoten vestigden zich in Harlingen als ververs ven stoffen. In grote tonnen of tobbes werden weefsels met de kleurstof indigo bewerkt. Door met de voeten te stampen werden de stoffen gelijknamig gekleurd. De ververs werden ‘tobbedansers’  genoemd en dat werd later de bijnaam voor alle Harlingers.

 

Vloer

Wie in Harlingen z’n huis wil verbouwen of er net komt wonen zal als basis een mooie vloer met uitstraling willen hebben. Vanwege de zoute omstandigheden bij het water van de Waddenzee zijn vloertegels dan een duurzame en solide investering. Vloertegels zijn er in allerlei maten en kunnen ook in mooie patronen gelegd worden. Voor wie toch graag de uitstraling van parket wil hebben is keramisch parket een aanrader. Keramisch parket en houtlook tegels zijn namelijk dé trend van nu. Ook in Harlingen past het in heel veel verschillende interieurstijlen en is het makkelijk binnen de bestaande kleurstelling te combineren.

 

Algemeen Bedrijfsleven Shoppen

Meer nieuws

Gemeenteraadsverkiezing: lijst 6 GroenLinks

07-02-2022

HARLINGEN – Nog vijf weken te gaan en dan mogen ook de Harlingers, Midlumers en Wijnaldumers op 14, 15 en 16 maart naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen.

Belinda Holwerda te gast bij Omrop Fryslân programma Buro de Vries

07-02-2022

HARLINGEN - Afgelopen zondag was Belinda Holwerda, lijsttrekker van Harlinger Belang, samen met Jenny Douwes en Ronald van der Molen, lijsttrekker van SP gemeente Smallingerland te gast in het programma ‘Buro de Vries’ van Omrop Fryslan.

Simon Vestdijk Leest 2022

07-02-2022

HARLINGEN - In februari 2021 hebben twee docenten van RSG Simon Vestdijk, Silke van Renselaar en Sanne de Vries, een leeschallenge georganiseerd.

Reacties

Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wellheat Shop Wellheat Shop Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen
Fotografie Dorus Fotografie Dorus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad