De inwoners van Harlingen worden ook wel 'tobbedansers' genoemd. Ooit was deze stad aan het Wad de uitvalsbasis van de admiraliteit van Friesland. In de Gouden Eeuw maakten Tjerk Hiddes en Auke Stellingwerf carrière als admiraals. Ook heden ten dage speelt de zeevaart een belangrijke rol in onze havenstad.
Tegels
Ook is Harlingen bekend om de productie van geglazuurde tegels. Nog steeds worden bij de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek op handmatige wijze tegels beschilderd voor opdrachtgevers die een tableau in hun huis of hotel willen hebben. De geschiedenis van het tegels maken gaat tot voor 1600 terug. Een tijd lang is er in de stad aan het Wad zelfs een aardewerk museum geweest, waar van alles tentoongesteld werd van geschiedenis van tegels en ander aardewerk in Harlingen. Dit museum bestaat helaas niet meer. Nadat enkele bijzondere historische stukken werden ondergebracht in verschillende musea werd de collectie van eigenaar Van de Akker in september 2017 geveild.
Friesland en Nederland kennen een rijke geschiedenis in de productie van aardewerk. Of het nu gaat om servies, vloertegels of wandtegels. Het Delfts blauw is beroemd over de hele wereld. In elk Hollands huis is de wandtegel de meest gebruikte wandbekleding in de badkamer, keuken of toilet. Het is tegenwoordig al lang niet meer wit wat de klok slaat. Ook de wandtegel van 13 x 13 wordt nog nauwelijks toegepast. Zelfs tegels groter dan 60 x 60 kunnen prima in een kleinere ruimte gebruikt worden. Een badkamer leent zich bijvoorbeeld heel goed voor grote tegels van natuursteen. Deze zijn vaak leverbaar in allerlei tinten.
Tobbe
Het ritueel van wassen en persoonlijke hygiëne kent in Harlingen al een rijke historie die ook voor de rest van Nederland geldt. In de tijd rond de Tweede Wereldoorlog zette moeder ketels op het vuur voor warm water. De hele familie ging vervolgens in de teil of tobbe. Moeder zeepte je in waarna vader je afdroogde. Tegenwoordig is het de trend om een losse tobbe, die nu badkuip heet in de badkamer te plaatsen. Mooi vrijstaand als daar genoeg ruimte voor is.
De term tobbe is in Harlingen niet onbekend. De inwoners staan namelijk bekend onder de naam tobbedansers. Deze naam voert terug tot de 16de eeuw toen Hugenoten door godsdienstvervolging vanuit Frankrijk naar Nederland vluchtten. De Hugenoten vestigden zich in Harlingen als ververs ven stoffen. In grote tonnen of tobbes werden weefsels met de kleurstof indigo bewerkt. Door met de voeten te stampen werden de stoffen gelijknamig gekleurd. De ververs werden ‘tobbedansers’ genoemd en dat werd later de bijnaam voor alle Harlingers.
Vloer
Wie in Harlingen z’n huis wil verbouwen of er net komt wonen zal als basis een mooie vloer met uitstraling willen hebben. Vanwege de zoute omstandigheden bij het water van de Waddenzee zijn vloertegels dan een duurzame en solide investering. Vloertegels zijn er in allerlei maten en kunnen ook in mooie patronen gelegd worden. Voor wie toch graag de uitstraling van parket wil hebben is keramisch parket een aanrader. Keramisch parket en houtlook tegels zijn namelijk dé trend van nu. Ook in Harlingen past het in heel veel verschillende interieurstijlen en is het makkelijk binnen de bestaande kleurstelling te combineren.