Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

De praktijkondersteuner Jeugd helpt kinderen en ouders met luisterend oor en ondersteuning

18-11-2021

HARLINGEN: Vanaf juli 2021 is er een pilot gestart in samenwerking met de huisartsen en het gebiedsteam Harlingen.

De praktijkondersteuner Jeugd helpt kinderen en ouders met luisterend oor en ondersteuning Praktijkondersteuners Wim de Hoop (links) en Ruud Peters. Foto: Pieter Ros

Doel van deze samenwerking is dat we sneller en efficiënter de juiste ondersteuning kunnen bieden voor kinderen en/of ouders. De huisarts wordt ondersteund door een praktijkondersteuner Jeugd (POH-Jeugd) als er hulpvragen zijn op het gebied van onder andere gedragsproblemen, opvoedingsondersteuning, maar ook bij depressie, angstklachten, of onverklaarbare lichamelijke klachten.

 

De praktijkondersteuner jeugd is snel inzetbaar en heeft geen wachtlijst, hierdoor kan zo snel mogelijk ondersteuning geboden worden.

 

Werkwijze voor kinderen

Voel je je weleens somber, neerslachtig of eenzaam, voel je schaamte of pieker je veel? Dan zou het voor jou goed zijn om je verhaal te delen en samen met praktijkondersteuner Jeugd te ontdekken wat voor jou nodig is om te herstellen.

 

Je kunt dan een afspraak maken met de huisarts, die vervolgens jou kan verwijzen naar de praktijkondersteuner Jeugd. Zo’n gesprek is vertrouwelijk. Dit houdt in dat wat je bespreekt, tussen jou en de praktijkondersteuner blijft. In een volgend stadium zou er samen met jou bekeken kunnen worden of we jouw ouders, school of andere mensen hierbij gaan betrekken. Soms is meer gespecialiseerde hulp nodig. Dit kunnen wij adviseren en de huisarts verwijst dan door.

 

Werkwijze voor ouders 

Opvoeden van kinderen is soms een enorme uitdaging. Loop je vast in de opvoeding van je kinderen? Voel je je machteloos dat je alles geprobeerd hebt maar niets lijkt te lukken? Maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kind, of wil je gewoon een luisterend oor om je mogelijke twijfels te delen? Dan kunt u via de huisarts een afspraak laten inplannen bij de praktijkondersteuner Jeugd.

 

Praktijkvoorbeelden

(Lucas, 15 jaar)

Lucas heeft al lange tijd last van buikklachten en slaapt niet zo goed omdat hij over heel veel dingen piekert. Bij de huisarts komen de buikklachten ter sprake en vertelt Lucas voor het eerst dat hij veel piekert.

 

De huisarts stelt voor dat Lucas in gesprek gaat met de praktijkondersteuner Jeugd. De gesprekken bij de praktijkondersteuner, die zowel Lucas als zijn moeder daar hebben, zijn helpend. Het is Lucas duidelijk geworden dat hij angst had voor bepaalde dingen en gedachtes en gevoelens werden weggedrukt. Lucas heeft nu meer controle over zijn denken en denkt positiever na over zichzelf en de mensen om hem heen.

 

Lucas kwam eerst wekelijks bij de praktijkondersteuner en daarna eenmaal per maand. Straks zijn de gesprekken niet meer nodig en heeft Lucas voldoende kennis in huis om de toekomst zelf aan te kunnen.

 

(An, alleenstaande moeder van 2 kinderen)

An loopt vast omdat ze denkt dat ze als moeder faalt. Haar kinderen, dochter (3) en zoon (7), luisteren slecht en zijn zeer brutaal. Op school gaat het wel goed, maar thuis heeft moeder het gevoel alsof ze altijd als politieagent moet rondlopen en geen positieve leuke momenten met haar kinderen meer heeft. Hierdoor heeft An spanningsklachten. En tijdens een gesprek met de huisarts vertelt ze voor het eerst dat ze zichzelf als een slechte moeder ziet. De huisarts verwijst door naar de praktijkondersteuner Jeugd voor opvoedingsondersteuning.

 

In gesprekken die volgen wordt moeder bevestigd in de dingen die ze goed doet, zodat ze positiever over haar rol als moeder denkt. An krijgt tips en trucs hoe ze pedagogisch het beste met haar kinderen kan omgaan. De praktijkondersteuner Jeugd  is ook een paar keer op huisbezoek geweest en na een aantal bezoekjes en gesprekken heeft moeder het idee dat het thuis beter gaat en de zorgen om haar kinderen grotendeels verdwenen zijn. An heeft geleerd om mensen om haar heen in te zetten als zij hulp nodig heeft.

 

Samen erover praten met ouders en kinderen helpt vaak al”, zeggen Wim de Hoop en Ruud Peters. Sinds 2021 zijn wij vanuit een pilot actief als praktijkondersteuners Jeugd en zijn vanuit deze functie vanuit het gebiedsteam gekoppeld aan de huisartsenpraktijken in Harlingen. Samen kijken we naar wat goed gaat en waar hulp bij nodig is. Zonder oordeel wegen wij samen met ouders wat voor het kind het meest belangrijk is.

 

Behoefte aan een gesprek met een praktijkondersteuner Jeugd?

De onderstaande huisartsenpraktijken nemen deel aan de pilot:

  • Praktijk Op Koers (De Boer en Wesselius)
  • Praktijk Blok en Huisman
  • Praktijk Havenplein (Sijtema en Dijkstra)
  • Praktijk ’t Dok (Ingwerschen en Hische)

 

Vragen? Bel of mail het gebiedsteam Harlingen

Bij het Gebiedsteam kunt u terecht met al uw vragen op het gebied van zorg, welzijn en inkomen.

  • U kunt ons mailen via gebiedsteam@harlingen.nl of bellen via 14 0517 (keuze 2).
  • Het gebiedsteam is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur.

 

Algemeen Gemeente Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Beoogd nieuwe lijsttrekker Harlinger Belang

18-11-2021

HARLINGEN - Met trots presenteren wij onze nieuwe beoogd lijsttrekker mw. Belinda Holwerda.

André van Duin en Janny van der Heijden brengen ode aan de Elfstedentocht

18-11-2021

HARLINGEN - Van 12 november t/m 26 november varen André van Duin en Janny van der Heijden de Elfstedentocht voor het televisieprogramma Denkend aan Holland.

Resomeren binnenkort mogelijk als alternatief voor begraven of cremeren

18-11-2021

HARLINGEN - In Nederland kun je na overlijden begraven of gecremeerd worden.

Reacties

BENG Evenementen BENG Evenementen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats
Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen