Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

De Populieren aan de Winamerdyk worden vervangen

30-09-2022

HARLINGEN - De Populieren aan de Winamerdyk zijn ongeveer 60 jaar geleden in de kleigrond naast de weg gepland zonder verdere bodemverbetering.

Kenmerken van de populier

Een Populier (Populus x canadensis) is een snelgroeiende soort en beeldbepalend. Een andere eigenschap van de populier is het uitbreken van takken. Er zijn voorbeelden bekend waarbij takken op windstille zomerdagen uitbreken en enorme schade aan auto’s en huizen aanrichten. Is de populier daarmee een ongewenste boomsoort? Nee, juist integendeel. Populieren stellen weinig eisen aan de bodem en kunnen bijna overal groeien. Het zijn fantastische windvangers en groeien zeer snel. Het enige nadeel is dat deze bomen na zo’n 50 jaar ‘op’ zijn.


Bomen waren in slechte staat

De Populieren aan de Winamerdyk zijn ongeveer 60 jaar geleden in de kleigrond naast de weg gepland zonder verdere bodemverbetering. Hierdoor is de groei van de omvang van deze bomen sterk achterwege gebleven. De vitaliteit van deze bomen is de laatste jaren achteruit gegaan. Er is sprake van weinig nieuwe aangroei en steeds vaker sprake van overlast door uitvallende takken.

De bomen hebben allemaal dezelfde leeftijd en groeiomstandigheden (kleigrond). Daarom heeft de gemeente Harlingen besloten om alle populieren aan de Winamerdyk te kappen en te vervangen door toekomstbestendigere bomen met betere groeiomstandigheden.

Bij het kappen van de populieren is gebleken dat minimaal de helft holtes hadden of verschijnselen van houtrot. Dit was vanaf de buitenkant niet waarneembaar, en er was dus sprake van een gevaarlijke situatie. Helaas is door het kappen van deze bomen de entree van het dorp Wijnaldum vanaf de Haulewei iets versoberd.

 

Aanwonenden praten mee over nieuwe bomen

De gemeente gaat samen met de aanwonenden toekomstbestendige boomsoorten uitzoeken. Deze worden na de wegreconstructie aangeplant. Hierdoor ontstaat er weer een veelzijdig en toekomstbestendig beeld dat ook nog een bijdraagt aan de biodiversiteitsambitie van de Gemeente Harlingen.

Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Harlingen gegrepen door het Wad

30-09-2022

HARLINGEN - Ruim vijftig kunstenaars lieten zich inspireren door het thema WadtKunst. Het Wad kent immers vele aspecten: lichtinval, kleuren, contrasten, weidse vergezichten en natuurlijk de rijk gevarieerde flora en fauna en de mensen op en rond het Wad.

HMS journaal september 2022

30-09-2022

HARLINGEN - Flitsend in foto’s en video een terugblik op de afgelopen weken van Harlingen Mien Stadsje september 2022.

Queen-on-Air 1 oktober ‘22 bij Omroep RSH

30-09-2022

HARLINGEN - Zaterdagmorgen is er weer een uitzending van het programma Queen-On-Air bij Omroep RSH van 10.00 – 11.00 uur, gepresenteerd, samengesteld en techniek door Bert Erents.

Reacties

Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas