Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

'De plaat en z'n verhaal' met Tiede

27-04-2019

HARLINGEN - Voor de liefhebbers, de aflevering 'De plaat en z'n verhaal' met Tiede, welke vrijdag 26 april te beluisteren was in de radio-uitzending van Het Alternatief bij Omroep RSH.

'De plaat en z'n verhaal' door Tiede Dijkstra

 

Dit wordt weer zo'n verhaal. En speciaal voor mijn medepresentatoren al hun favoriete onderwerpen in 1 verhaal verwerkt, namelijk hoeren, Elvis, Neue Deutsche Welle, schlagers, de jaren '80 en een bejaarde dame. En laten we vanavond maar even mit das letste anfangen. Fertig?

 

Magda Biehnst is een dame op leeftijd. Geboren vlak na de eeuw wisseling in een keurige familie. Haar hele leven hard gewerkt en nu woonachtig in het westelijk deel van München. Haar twee kinderen, Johann en Rosa zijn al het huis uit en wonen elders in de stad. Voor de Milennials onder jullie luisteraars: dit waren de vroege jaren '80. Dus geen internet, mobiele telefoons of nummer herkenning. Houd dit even in je achterhoofd.

 

En vooral dit laatste is belangrijk, want wat zou Magda daarvan geprofiteerd hebben. Om aan de andere kant maar even filosofisch te worden: wat nog niet uitgevonden is, kun je natuurlijk ook niet missen. Maar ik neem aan dat je begrijpt waar ik naartoe wil. Inderdaad: Magda heeft last van ongewenste telefoontjes. Vooral 's nachts. En ze weet niet van wie, want de stemmen zijn altijd weer anders. Veel gelach, gegiechel en obscene opmerkingen, waarna er meestal weer werd opgehangen.

 

Lijkt het begin van een goeie thriller, nicht?

 

In het begin dacht Magda dat nog dat het vrienden van haar dochter, die op zoek naar haar, waren. Er werd namelijk bijna altijd naar Rosi gevraagd en hoewel haar dochter Rosa heette, werd ze door iedereen eigenlijk altijd Rosi genoemd. De hilariteit was dan ook altijd groot aan de bellende kant als Magda naar eer en geweten vertelde dat Rosi verhuisd was en met een stel vriendinnen samenwoonde...

 

Wat Magda niet wist, was dat Rosi het onderwerp van een nummer was geworden. Nee, niet haar Rosi, maar een fictieve hoerenmadam uit de meest beruchte buurt van München. En de schuldigen? Elvis Presley en Erik Silvester. Dit laatste moet ik misschien even uitleggen. Presley was onbedoeld verantwoordelijk voor de naam van de band. In de tekst van Jailhouse Rock zit namelijk de naam van de saxofonist naar wie de band vernoemd is. Erik Silvester (een schlagerzanger uit begin jaren '70) was verantwoordelijk voor het onderwerp van het nummer.  Als ik dat nu ga noemen, weet je waarschijnlijk over welk nummer ik het heb, dus vandaar dat ik dat nu nog niet noem

 

De mannen van de band van vanavond, Günther, Barny, Michael en Franz zijn vier jongens uit de stad. En het zijn deze vier die verantwoordelijk zijn voor het gebrek aan nachtrust van Magda. In het nummer van vanavond, noemen ze namelijk een telefoonnummer. 32168, het zogenaamde telefoonnummer van Rosi... Nu dachten ze zorgvuldig te zijn geweest en voordat ze het nummer in hun tekst verwerkten, hebben ze eerst gecheckt of het nummer überhaupt bestond. Met de nadruk op 'dachten' en 'zorgvuldig'. Zoals je inmiddels wel snapt, haben Sie hier ein kleiner fehler gemacht.

 

Zelfs in hun stoutste traumen hadden ze niet durven hopen dat door het grote succes van hun plaat, fans in heel Duitsland en ver daarbuiten uit baldadigheid massaal het nummer zouden gaan bellen met de vraag of Rosi ook beschikbaar was. En hierdoor heeft Magda de helft van 1981 al niet meer een normale nachtrust gehad. Overigens was zij niet de enige, want in dorpen en steden overal in Duitsland werden mensen die de pech hadden hetzelfde abonneenummer te hebben, gebeld door Rosi fans. En aangezien er niet zoiets is als slechte publiciteit, legde dit schandaal de band geen windeieren. Het zou hun enige echt grote hit worden. En Munchener Magda? De jongens waren de beroerdste niet en hebben haar als je de verhalen mag geloven een bos bloemen gestuurd als excuses voor haar overlast. Toch aardig, vind je niet?

 

Ik weet niet wat er in '81 in de lucht hing, maar aan de andere kant van de oceaan was er toevallig dat jaar nog een bandje dat een hit had met een telefoonnummer. Kent iemand toevallig Tommy Tutone nog? 867-5309, Jenny?  Werd lang niet zo bekend in Europa als het nummer van vanavond.

 

Want das ist der Spider Murphy Gang mit Skandal im Sperrbezirk.

 

Muziek

Meer nieuws

Oorlogsdagboek brengt overgrootvader dichterbij

27-04-2019

HARLINGEN - Het is een zonnige vrijdag voor Koningsdag, als Dierik van der Heide (1976) en zijn 11-jarige zoon Tim het Gemeentearchief Harlingen bezoeken.

Fc Harlingen 1 ontvangt Steenwijkerwold

27-04-2019

HARLINGEN - Volgend weekend begint de laatste fase van de onderlinge competitie.

Gezocht: Vakantiekrachten zomer 2019

27-04-2019

HARLINGEN - Restaurant Strandpaviljoen ’t Zilt in Harlingen is voor de zomerperiode 2019 op zoek naar bedieningsmedewerkers (M/V).

Reacties

Greenart Production Greenart Production Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Lichtboei De Lichtboei Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht VVV Harlingen VVV Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd
VVV Harlingen VVV Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber De Lichtboei De Lichtboei IJssalon Min12 IJssalon Min12 Ons Food&Wine Ons Food&Wine Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht Visie Events Visie Events Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt