Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

De democratie en hoe fragiel die kan zijn

11-03-2022

HARLINGEN - Lokale verkiezingen... vergeleken met de tragedie die zich niet ver van ons vandaan afspeelt lijken ze ineens niet meer zo belangrijk.

Hebben ze niets beters te doen, die politieke partijen in de gemeente Harlingen?

 

We worden met onze neus op de feiten gedrukt. We lezen het in de krant, zien het op de televisie, en live op Facebook en Tiktok: er kan zomaar een eind komen aan het leventje waaraan de meeste mensen in Nederland gewend zijn geraakt.

 

Driekwart eeuw ging voorbij sinds de laatste oorlog. Vrede, toegenomen welvaart. Een autootje, een eigen huis. Maar, zoals dat kan gebeuren bij verwende mensen, we verloren het grote plaatje uit het oog. De ontevredenheid nam toe, de benzine en de koophuizen werden te duur, tijdens de pandemie dachten velen dat de dictatuur al was begonnen. Nee zeg, dat was allemaal niet onze schuld. Die lag bij ‘de ander’. Bij pluche-klevende politici misschien, of Amerikanen, of Russen, of het WEF, of in het ergste geval de aliens met hagedissenstaarten.

 

Ik wijs dat af. Nee hoor, wij zijn het zelf. Die ‘ander’ woont in het Kremlin en hij stuurt soldaten. Maar vooral: die ander woont in Cherkiv of in Kyiv en ontdekt ineens dat hij zijn geboortestad moet verdedigen achter een stapel autobanden.

 

Waarom vechten deze mensen? Ze hebben na de val van de Muur geproefd van de vrijheid. Ze willen eigen baas zijn over hun leven. Zelf bepalen wat ze zeggen of denken. Ze willen niet bang zijn voor de denkpolitie van een totalitair regime. De historie van het IJzeren Gordijn heeft hen weinig vertrouwen gegeven in een Oekraïne onder de knoet van Poetin.

 

Het zijn dezelfde beweegredenen die aan de basis liggen van onze lokale verkiezingen. Want bij die verkiezingen begint op kleine schaal de democratie, de beste uitvinding van de mensheid sinds het begin van de geschiedenis. Vóór die tijd bepaalden bokito’s, dictators, tirannen, koningen en keizers wat er gebeurde in de stam, in de stad, in het land, in het imperium. Doorgaans hoofdzakelijk ten bate van de heersende klasse. De voorbeelden zien we vandaag de dag nog steeds, overal in de wereld. En het lijkt alsof de democratie terrein verliest.

 

Het parlementaire systeem heeft zijn nadelen. Zeker in ons koopmansland. Trage en tweeslachtige besluitvorming. Bureaucratie. Vriendjespolitiek. Corruptie. Egoïsme. De mens is nu eenmaal een schadelijke diersoort, voor zichzelf en vooral voor de ander. Laten we het maar helemaal niet hebben over de planeet.

 

Toch, van alle regeringsvormen is de democratie de beste. Laten we dat koesteren. U zult vragen: waar waren die politieke partijen toen er nog geen verkiezingen op handen waren? Ik stel een tegenvraag: waar was u, toen de fracties in lange vergaderingen probeerden de gemeentelijke zaken zo goed mogelijk te regelen? Ieder vanuit zijn eigen ideaal, maar allemaal begaan met de belangen van de stad als geheel? Echt, de democratie is het enige en het beste wat we hebben. Of willen we terug naar de dictatuur?

 

Gijs van Hesteren

Nummer tien op lijst zes, GroenLinks Harlingen

 

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Fc Harlingen in actie voor Oekraïne! (video)

11-03-2022

HARLINGEN - In Harlingen zijn inmiddels de eerste vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen waaronder ook vele kinderen.

GGD Fryslân weekbericht 10 2022

11-03-2022

HARLINGEN - Besmettingen nog hoog, nemen de komende weken vermoedelijk af.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 10 - 2022

11-03-2022

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 7 t/m 11 maart 2022.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Haarmode Cats Haarmode Cats De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten