Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

De Boreas wint voor 3e maal op rij Slag in de Rondte

01-11-2019

HARLINGEN - Deze week was de 25e editie van de Slag in de Rondte.

De Boreas wint voor 3e maal op rij Slag in de Rondte De Boreas met Henk Teuben voor de Voorwaarts.

Door Carina Hensbroek

 

Dit is een zeilwedstrijd op de Waddenzee voor traditionele zeilschepen welke elk jaar begin november, aan het eind van het vaarseizoen, gehouden wordt. De 10 deelnemers gaan de strijd met elkaar aan om zo snel mogelijk Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Noordpolderzeil aan te doen, zonder gebruik van de moderne navigatiemiddelen en motor.

 

Afgelopen maandag was om 10.00 uur de start vanaf de Willemskade in Harlingen. Hoewel de zeilen er direct werden gehesen moesten de schepen toch de motor erbij zetten om de haven uit te komen, omdat het helaas niet bezeild was.

 

Buiten de havenmond viel het veld gelijk uit elkaar, de Welvaart, Hollandia, Alida en Najade zeilden richting het westen om eerst Terschelling of Vlieland aan te doen en de Voorwaarts, Balder, Alida, Boreas, Pallieter en Stormvogel gingen richting het oosten. Op het moment van losgooien kwam de wind uit het noorden en zou later in de nacht gaan draaien naar het oosten. In principe zouden de schepen dan alles mooi bezeild hebben, als alles gaat zoals gepland natuurlijk.

 

De Slag in de Rondte was dit jaar vrij rustig, de wind is nooit hard geweest en het zonnetje leek elke dag te schijnen. Door de oostenwind was er wel een verlaging van de waterstand. Hierdoor zijn meerdere schepen voor lange tijd vast komen te liggen op een zandbank en sommigen hebben daar twee tijen moeten wachten op genoeg water. De Pallieter lag, voor de haven bij Schiermonnikoog, zelfs zo hoog en droog dat het door een bergingsbedrijf moest worden losgetrokken, omdat het er niet naar uit zag dat ze de komende dagen op eigen kracht daar weg konden komen.

 

Op woensdagavond werd het wel duidelijk dat of de Voorwaarts of de Boreas als eerste in Harlingen zou aankomen. Het werd een spannende eindstrijd van de Cocksdorp naar Harlingen. Ze kozen allebei een andere route voor het laatste stukje en de Boreas had uiteindelijk de juiste keuze gemaakt en kwam op donderdagochtend om 00.40 uur de havenmond binnenvaren. De Voorwaarts kwam er ongeveer anderhalf uur later doorheen en als derde mocht de Stormvogel zich bij de havendienst melden. Dit is trouwens een knappe prestatie aangezien dit schip voor het eerst meedeed. De rest van de schepen zijn gedurende de donderdag en vrijdag binnengekomen. De Pallieter heeft besloten nog even door te zeilen en is op dit moment van schrijven nog niet binnen.

 

Er lijken geen protesten of iets dergelijks te zijn dus Henk Teuben, de schipper van de Boreas mag zich daarom voor de derde keer op een rij winnaar noemen van de Slag in de Rondte.

 

Voor de thuisblijvers was via de verslagen van Craig Youell op de Facebookpagina van de Slag in de Rondte, via de track and trace en via beelden op de website slaginderondte.nl alles te volgen door de webcams in Harlingen en op de eilanden. Eigenaar Hans van Es reisde zelfs de schepen achterna om de deelnemers met zijn mobiele webcam te filmen. Zie filmverslag van de cruciale derde dag hieronder.

Bedrijfsleven Sport & Recreatie

Meer nieuws

Ronald Giphart op bezoek in de Bibliotheek in Harlingen

01-11-2019

HARLINGEN - In het kader van Nederland Leest: een gratis boek, Ronald Giphart op bezoek en repaircafés in de Bibliotheek.

Centraal Comité 1945 stopt na 75 jaar

01-11-2019

HARLINGEN - In 2020 organiseert het Centraal Comité 1945 (CC'45) nog één keer de activiteiten rondom Koningsdag, 4 en 5 mei en de tweejaarlijkse uitreiking van de Anton Wachterprijs.

Vrijheid herdenken en vieren in 2020

01-11-2019

HARLINGEN - In de Friese havenstad is de stichting Centraal Comité 1945 al geruime tijd druk bezig met de programmering rond de 75 jarige herdenkingen en vieringen van de bevrijding in 2020.

Reacties

Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hubo-Faber Hubo-Faber Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Broodje Nuchter Broodje Nuchter DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie De Lichtboei De Lichtboei Fotografie Dorus Fotografie Dorus The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Food 80/20 Food 80/20 IJssalon Min12 IJssalon Min12 Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd De Lichtboei De Lichtboei Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Ons Food&Wine Ons Food&Wine Greenart Production Greenart Production Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona