Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Creatief met corona 🍀: Kunst kijken met Margriet - deel 2

22-04-2020

HARLINGEN - Margriet loopt nog steeds helemaal alleen door het lege Hannemahuis.

Creatief met corona 🍀: Kunst kijken met Margriet - deel 2 De olifant Hansken op een Harlinger tegel.

In de tegelkamer komt ze oog in oog te staan met een... olifant? 

 

Olifant Hansken op een Harlinger tegel 1650-1675

Onze museum kid Margriet heeft Museum het Hannemahuis helemaal voor zich alleen. Ze neemt je deze keer mee naar de olifant in het Hannemahuis en daagt je uit voor een nieuwe museum-challenge! Bekijk onder het youtube filmpje.

 

Wat doet een olifant in het Hannemahuis? 

 

In 1637 maakte Rembrandt één van zijn mooiste krijttekeningen van een jonge olifant. Hij zag deze vermoedelijk op de kermis op de Botermarkt (nu Rembrandtplein). Op de kermis werden vaak exotische dieren vertoond. De jonge olifant was een Aziatische vrouwtjes-olifant, Hansken genaamd. Ze was een echte beroemdheid en reisde als bezienswaardigheid door heel Europa. Er zijn diverse afbeeldingen van haar bekend, en er werd ook over haar geschreven.

 

Hansken werd omstreeks 1630 geboren in Ceylon en door de VOC vanuit Batavia naar Nederland verscheept als cadeau voor de stadhouder Frederik Hendrik die om exotische dieren had gevraagd. In 1633 kwam ze in Amsterdam aan en werd ze tentoongesteld aan het publiek voor geld. De opbrengst kwam ten goede aan de armen. Later werd ze overgebracht naar het paleis van de stadhouder bij Rijswijk. Ook hier moesten bezoekers betalen om Hansken te mogen zien, de opbrengst ging daar diaconieën in de buurt. In 1636 deed de stadhouder Hansken cadeau aan zijn neef Johan Maurits. Die verkocht de olifant voor een bedrag van 8000 gulden. Hierna werd Hansken nog een keer doorverkocht voor een hoger bedrag aan een nieuwe eigenaar, Cornelis Jacobsz. Groenevelt, die met haar rondtrok langs kermissen en steden. Zo was ze in 1638 in Hamburg te zien, in 1639 in Gdansk, deed ze in 1640 Kopenhagen aan en dook in 1641 in Groningen op. Ze zou met haar begeleider de jaren daarna nog diverse malen in de Nederlanden te zien zijn. Hansken kon diverse kunstjes, zoals het afvuren van een pistool, het optillen van haar voorste poten, het maken van een buiging, het zwaaien met een sabel en het afnemen van een hoed. De populairste waren de kunstjes waarbij het publiek bij betrokken werd. Ze overleed in 1655 in Florence, daar is nog altijd haar skelet te zien.

 

De olifant Hansken komt ook voor op een tegel die omstreeks 1650 door een Harlinger tegelschilder is geschilderd. De tegel is blauw beschilderd, Hansken staat zwaaiend met haar degen in een cirkel, en in de hoeken is een meandermotief te zien, het zogenoemde Wan-Li decor. De tegel met Hansken is samen met 60 andere dierentegels met Wan-Li decor te zien in het Hannemahuis. De Harlinger tegelschilder heeft vast één van de prenten gezien die van Hansken in omloop waren. Er zijn prenten met allerlei afbeeldingen van Hansken die haar kunsten vertoont. Van de tegel met Hansken hebben we een kleurplaat gemaakt.

Algemeen Corona Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Razende Roeland raast door op reserve in deze bizarre tijd

22-04-2020

HARLINGEN - Het is donderdagavond 21.00 uur weer tijd voor jullie wekelijkse portie hardrock en grunge.

U2 LIVE! Onair bij Omroep RSH

22-04-2020

HARLINGEN - Nu alle concerten en festivals zeker tot 1 september niet doorgaan is er een gebrek aan live muziek en muziek live is nou net de leukste muziek.

Voorzichtig positief richting het nieuwe normaal binnen de 1,5 meter samenleving

22-04-2020

HARLINGEN - De aangekondigde stappen die het kabinet dinsdag presenteerde in de persconferentie om de coronapandemie de baas te worden, geven het eerste lichtpuntje voor het amateurvoetbal in Nederland.

Reacties

Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Food 80/20 Food 80/20 Greenart Production Greenart Production Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Broodje Nuchter Broodje Nuchter Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Lichtboei De Lichtboei Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen