HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Coronamaatregelen boze opzet

07-02-2021

HARLINGEN - Het was een wandeling voor de vrijheid, vertelde organisator Gouke Hiemstra me vlak voor aanvang van de demonstratie.

Coronamaatregelen boze opzet Een kleine stoet, begeleid door de hulpdiensten. Foto: Gijs van Hesteren.

Gijs van Hesteren, stadgenoot en journalist, vertelt over een als anti-coronademonstratie aangekondigde wandeltocht door de binnenstad van Harlingen.

 

Op een waterkoude zaterdagmiddag stonden we op het afgesproken beginpunt, het plein voor het station van Harlingen. Mijn oudste zoon Gijs junior stand-by in de buurt, voor het geval dat zijn vader tijdens de journalistieke werkzaamheden zou worden lastiggevallen door wappies of gekkies.

 

Met de gekte viel het heel erg mee, al trok ik tijdens gesprekken met de deelnemers af en toe mijn wenkbrauwen op. Als linksige journalist had ik altijd al mijn twijfels bij het systeem waaronder we leven, maar deze coronademonstranten gaven er een geheel eigen draai aan. Het was precies de reden waarom ik vond dat ik voor de krant moest meewandelen. Ik wilde weten waarom ze zo anti-alles waren. Natuurlijk was ik vast van plan om als vertegenwoordiger van de mainstream media (MSM) aan te tonen dat ik in staat was onafhankelijk en betrouwbaar te berichten. Nee, ik wordt niet betaald door een elite van babybloed-drinkende grootindustriëlen. Deden ze dat maar.

 

Ontwrichting

Corona-ontkennende kringen wantrouwen journalisten, dat weet ik. Maar daarmee doe ik Gouke en medeorganisator Karin geen recht. Zij waren oprecht bezorgd en stonden me serieus te woord. 'Corona bestaat wel, maar het wordt erg overdreven.' Het ging hun vooral om de vrijheid en de ontwrichting van de samenleving. Onder de pandemie lijden we allemaal. Toch: de maximaal toegestane honderdvijftig demonstranten kwamen niet opdagen. Het bleef bij een stuk of twintig mensen. Bezorgde burgers allemaal. Een aantal van hen kende ik vanuit mijn vijfendertig jaren in dit stadje. Niemand die een mondkapje droeg. 'We hebben dit doorgesproken met de politie. Het is buiten niet nodig', zei Gouke.

 

Om de tocht heen zag ik meer politie, BOA's en verkeersregelaars dan deelnemers. Veiligheid voorop. Een zestal meefietsende Harlinger jongeren legde me uit waarom ze juist níét meeliepen in de optocht. 'Dat zijn allemaal bejaarden, en we zijn niet zo héél erg tegen de coronamaatregelen. Wél tegen de avondklok. Er is hier nooit iets te beleven na negenen, zeker nu niet, maar toch.'

 

'Nou zeg!' zei een naast me wandelende jonge vrouw tegen mij. Ik kende haar als collega uit de bruine vloot. 'Bejaard noemen ze ons. Ik ben gewoon bezorgd. Dat corona bestaat, okee, daar ga ik in mee. Dat maatregelen nodig zijn, óók. Dat we een heel jaar niet kunnen varen, erg genoeg. Maar nu komt Rutte aan mijn kinderen. Chanteren met coronatests op school, dat maakt me woedend. Daarom loop ik mee!'

 

Dictatuur

Zo had iedereen zijn of haar eigen redenen voor het meewandelen. Gouke en Karin ging het om het bewaken van onze vrijheden. 'Stapje voor stapje gaan we richting dictatuur. Vrij, vreedzaam, verbonden, dat is het motto van Walk of Freedom.' Onder die naam vind je op Facebook de oproepen voor vreedzame coronawandelingen.

 

De rellen in andere steden bij vergelijkbare 'anti-coronademonstraties' zijn veroorzaakt door 'romeo's', hoor ik van een andere deelneemster. Dat is een verzamelnaam voor politiemensen in burger. Ze zouden er op uit zijn om de vlam in de pan te laten slaan, zodat de politie kan ingrijpen. Ik denk daar anders over. Verder legde de spreekster – die graag anoniem bleef – me uit dat corona een simpel griepje is, de maatregelen een hoax, dat de overheid de democratie wil inperken, dat demonstranten thuis opgezocht en geïntimideerd worden. 'Men stuurt aan op een financiële reset. Bedrijven moeten kapot. Het is triest. De regering is corrupt. Ja, álle partijen en de rechters ook. Het wordt van bovenaf aangestuurd.'

 

Door wie dat werd aangestuurd kon niemand me tot nu toe duidelijk maken. Een andere Harlingse in de groep probeerde het me in alle oprechtheid uit te leggen. 'Op het internet vind je veel informatie. Als je die zélf bestudeert ga je het zien.' Later op de dag stuurde ze me linkjes naar video's op YouTube. Inderdaad, Qanon en aanverwante zaken; ik zie video's en teksten die ik eerder ben tegengekomen. Boze opzet vanuit de grote techbedrijven. En ja, een combinatie van alle complottheorieën van de afgelopen eeuw. Ik geloof er niet in, sorry. Dat kan alleen als je bij voorbaat alles van alle mainstream media afwijst, en waarom zouden we dat doen? Dat lijkt op selectief winkelen in meningen en 'feiten' die in jouw straatje passen. Nee, honderd procent objectiviteit, dat bestaat niet. Wil dit dan zeggen dat alle kranten en tv-programma's liegen? Lijkt me niet.

 

Stone Island

In het kielzog van de wandeling volgt een groeiende stoet met jongeren. Geen Harlingers, voor zover ik kon nagaan. Op tussenstop Havenplein zag ik ze uit auto's stappen. Ze droegen kleding van het merk Stone Island; mij zei dat niets, maar insiders vertelden me dat dit standaardkledij is voor rechtse, of extreemrechtse jongeren. Het is een geliefd merk onder Britse hooligans en Pegida-voorman Ed Wagensveld draagt het graag. Pegida is een anti-islambeweging.

 

Het zou me niets verbazen, want juist al deze jongeren droegen zwarte mondkapjes. Ik denk niet uit vrees voor een virus, maar ter bevordering van de anonimiteit. De ruim aanwezige politie voorkwam relletjes. Dat had ik de demonstranten, die me allemaal te goeder trouw leken ook niet gegund, al was ik het nóg zo oneens met hen.

 

Daar ging het ook niet om, zei burgemeester Roel Sluiter na afloop. 'Demonstreren is een grondrecht, om wat voor reden dan ook. Ik was een beetje benauwd voor ongeregeldheden, maar nadat ik met Gouke en Karin had gesproken was ik er een beetje geruster op. En we zien nu dat de begeleiding effectief was.'

 

Ook Gouke bedankte gemeente en hulpdiensten voor het vertrouwen en besloot: 'Dit is het begin. We gaan door met onze strijd.' Een kreet die me bekend voorkwam, van de jaren zeventig, toen ik de straat opging tegen kernraketten en atoomenergie. Ook toen mochten we opkomen voor onze vrijheid van meningsuiting. En kregen we wel eens een vleug traangas in de neus, als we vergaten aanwijzingen van de hulpdiensten op te volgen.

 

Foto: Gijs van Hesteren.

Corona Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Seun & Steun is niet dicht, maar…

07-02-2021

HARLINGEN - Corona heeft ons in haar macht.

Reacties

Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harlinger Belang Harlinger Belang Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CDA Harlingen CDA Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Plus Lunenborg Plus Lunenborg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen The Shamrock The Shamrock Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber VVD Harlingen VVD Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok NIVO Groep NIVO Groep Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock CDA Harlingen CDA Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats