RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Coronamaatregelen boze opzet

07-02-2021

HARLINGEN - Het was een wandeling voor de vrijheid, vertelde organisator Gouke Hiemstra me vlak voor aanvang van de demonstratie.

Coronamaatregelen boze opzet Een kleine stoet, begeleid door de hulpdiensten. Foto: Gijs van Hesteren.

Gijs van Hesteren, stadgenoot en journalist, vertelt over een als anti-coronademonstratie aangekondigde wandeltocht door de binnenstad van Harlingen.

 

Op een waterkoude zaterdagmiddag stonden we op het afgesproken beginpunt, het plein voor het station van Harlingen. Mijn oudste zoon Gijs junior stand-by in de buurt, voor het geval dat zijn vader tijdens de journalistieke werkzaamheden zou worden lastiggevallen door wappies of gekkies.

 

Met de gekte viel het heel erg mee, al trok ik tijdens gesprekken met de deelnemers af en toe mijn wenkbrauwen op. Als linksige journalist had ik altijd al mijn twijfels bij het systeem waaronder we leven, maar deze coronademonstranten gaven er een geheel eigen draai aan. Het was precies de reden waarom ik vond dat ik voor de krant moest meewandelen. Ik wilde weten waarom ze zo anti-alles waren. Natuurlijk was ik vast van plan om als vertegenwoordiger van de mainstream media (MSM) aan te tonen dat ik in staat was onafhankelijk en betrouwbaar te berichten. Nee, ik wordt niet betaald door een elite van babybloed-drinkende grootindustriëlen. Deden ze dat maar.

 

Ontwrichting

Corona-ontkennende kringen wantrouwen journalisten, dat weet ik. Maar daarmee doe ik Gouke en medeorganisator Karin geen recht. Zij waren oprecht bezorgd en stonden me serieus te woord. 'Corona bestaat wel, maar het wordt erg overdreven.' Het ging hun vooral om de vrijheid en de ontwrichting van de samenleving. Onder de pandemie lijden we allemaal. Toch: de maximaal toegestane honderdvijftig demonstranten kwamen niet opdagen. Het bleef bij een stuk of twintig mensen. Bezorgde burgers allemaal. Een aantal van hen kende ik vanuit mijn vijfendertig jaren in dit stadje. Niemand die een mondkapje droeg. 'We hebben dit doorgesproken met de politie. Het is buiten niet nodig', zei Gouke.

 

Om de tocht heen zag ik meer politie, BOA's en verkeersregelaars dan deelnemers. Veiligheid voorop. Een zestal meefietsende Harlinger jongeren legde me uit waarom ze juist níét meeliepen in de optocht. 'Dat zijn allemaal bejaarden, en we zijn niet zo héél erg tegen de coronamaatregelen. Wél tegen de avondklok. Er is hier nooit iets te beleven na negenen, zeker nu niet, maar toch.'

 

'Nou zeg!' zei een naast me wandelende jonge vrouw tegen mij. Ik kende haar als collega uit de bruine vloot. 'Bejaard noemen ze ons. Ik ben gewoon bezorgd. Dat corona bestaat, okee, daar ga ik in mee. Dat maatregelen nodig zijn, óók. Dat we een heel jaar niet kunnen varen, erg genoeg. Maar nu komt Rutte aan mijn kinderen. Chanteren met coronatests op school, dat maakt me woedend. Daarom loop ik mee!'

 

Dictatuur

Zo had iedereen zijn of haar eigen redenen voor het meewandelen. Gouke en Karin ging het om het bewaken van onze vrijheden. 'Stapje voor stapje gaan we richting dictatuur. Vrij, vreedzaam, verbonden, dat is het motto van Walk of Freedom.' Onder die naam vind je op Facebook de oproepen voor vreedzame coronawandelingen.

 

De rellen in andere steden bij vergelijkbare 'anti-coronademonstraties' zijn veroorzaakt door 'romeo's', hoor ik van een andere deelneemster. Dat is een verzamelnaam voor politiemensen in burger. Ze zouden er op uit zijn om de vlam in de pan te laten slaan, zodat de politie kan ingrijpen. Ik denk daar anders over. Verder legde de spreekster – die graag anoniem bleef – me uit dat corona een simpel griepje is, de maatregelen een hoax, dat de overheid de democratie wil inperken, dat demonstranten thuis opgezocht en geïntimideerd worden. 'Men stuurt aan op een financiële reset. Bedrijven moeten kapot. Het is triest. De regering is corrupt. Ja, álle partijen en de rechters ook. Het wordt van bovenaf aangestuurd.'

 

Door wie dat werd aangestuurd kon niemand me tot nu toe duidelijk maken. Een andere Harlingse in de groep probeerde het me in alle oprechtheid uit te leggen. 'Op het internet vind je veel informatie. Als je die zélf bestudeert ga je het zien.' Later op de dag stuurde ze me linkjes naar video's op YouTube. Inderdaad, Qanon en aanverwante zaken; ik zie video's en teksten die ik eerder ben tegengekomen. Boze opzet vanuit de grote techbedrijven. En ja, een combinatie van alle complottheorieën van de afgelopen eeuw. Ik geloof er niet in, sorry. Dat kan alleen als je bij voorbaat alles van alle mainstream media afwijst, en waarom zouden we dat doen? Dat lijkt op selectief winkelen in meningen en 'feiten' die in jouw straatje passen. Nee, honderd procent objectiviteit, dat bestaat niet. Wil dit dan zeggen dat alle kranten en tv-programma's liegen? Lijkt me niet.

 

Stone Island

In het kielzog van de wandeling volgt een groeiende stoet met jongeren. Geen Harlingers, voor zover ik kon nagaan. Op tussenstop Havenplein zag ik ze uit auto's stappen. Ze droegen kleding van het merk Stone Island; mij zei dat niets, maar insiders vertelden me dat dit standaardkledij is voor rechtse, of extreemrechtse jongeren. Het is een geliefd merk onder Britse hooligans en Pegida-voorman Ed Wagensveld draagt het graag. Pegida is een anti-islambeweging.

 

Het zou me niets verbazen, want juist al deze jongeren droegen zwarte mondkapjes. Ik denk niet uit vrees voor een virus, maar ter bevordering van de anonimiteit. De ruim aanwezige politie voorkwam relletjes. Dat had ik de demonstranten, die me allemaal te goeder trouw leken ook niet gegund, al was ik het nóg zo oneens met hen.

 

Daar ging het ook niet om, zei burgemeester Roel Sluiter na afloop. 'Demonstreren is een grondrecht, om wat voor reden dan ook. Ik was een beetje benauwd voor ongeregeldheden, maar nadat ik met Gouke en Karin had gesproken was ik er een beetje geruster op. En we zien nu dat de begeleiding effectief was.'

 

Ook Gouke bedankte gemeente en hulpdiensten voor het vertrouwen en besloot: 'Dit is het begin. We gaan door met onze strijd.' Een kreet die me bekend voorkwam, van de jaren zeventig, toen ik de straat opging tegen kernraketten en atoomenergie. Ook toen mochten we opkomen voor onze vrijheid van meningsuiting. En kregen we wel eens een vleug traangas in de neus, als we vergaten aanwijzingen van de hulpdiensten op te volgen.

 

Foto: Gijs van Hesteren.

Corona Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Seun & Steun is niet dicht, maar…

07-02-2021

HARLINGEN - Corona heeft ons in haar macht.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Omdraai De Omdraai Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Food 80/20 Food 80/20 Plus Lunenborg Plus Lunenborg
Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Omdraai De Omdraai Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus