RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (10)

27-02-2021

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

Sneeuw en sneeuwklokjes

 

De túnfrou wist niet wat ze zag vorige week, een witte tuin met bevroren sloten onder een strakblauwe lucht. Wat een feestje. Even verderop de ijsbaan open en een vrolijk muziekje aan. Mensen van alle leeftijden op het ijs. Even geen discussies over Corona maar alles draaide om sneeuw en ijs. Voor de tuin is het echt winter, alles bedekt met een laagje sneeuw die bescherming geeft aan de kou die er zeker s ’nachts is. Vorst is goed voor de grond en maakt het los. De beplanting wacht rustig op de komst van dooi en zon om weer overweldigend uit te botten.

 

En toch, ja, en toch is er een bolletje dat zich niets aantrekt van de kou ...ja, het sneeuwklokje. Net als wij verlangt zij naar warmte en zonlicht en heeft een verhaal te vertellen over groei en bloei. Een bolletje om verliefd op te worden.

 

“Het was winter. Een dikke laag sneeuw bedekte de aarde. De lucht was koud en de wind was guur. Maar onder de grond was een klein huisje waar het lekker warm was. In dat huisje woonde een bloem. Opgevouwen lag ze in haar bolletje. Het bloemetje rekte zich uit. Ze rekte en strekte en duwde tegen de wanden van haar huisje, die helemaal zacht waren geworden door de regen en waar de zon al in geprikt had. Ze strekte zich uit door de aarde en de laatste restjes sneeuw: een dunne groene stengel met een wit-groen knopje en smalle groene blaadjes.

Het was koud. “Je bent te vroeg,” suisde de wind. Maar de zon was er ook en verwarmde de bloem met haar stralen. “Welkom, welkom,” zongen alle zonnestralen en zorgden dat het bloemetje helemaal openging. Daar stond ze, met haar witte jurkje met dunne groene streepjes. Het was koud, maar het bloemetje was sterk en bleef staan. En toen de kinderen naar buiten kwamen, riepen ze enthousiast: “Kijk, een sneeuwklokje! Dat is de eerste! Nu wordt het bijna lente!”

 


Het sneeuwklokje is een bolgewas uit de narcisfamilie en geldt als een vroege voorjaarsbode. In februari en maart bloeit het sneeuwklokje. De bloem kondigt midden in de winter de komst van het voorjaar aan. De bloem lijkt wit doch is feitelijk kleurloos. Een fijngeknepen bloemblad blijkt glashelder te zijn, doordat de luchtbelletjes tussen de bladcellen dan weggeperst zijn. Het is deze lucht die het invallende licht in alle richtingen weerkaatst, waardoor de mens het als wit waarneemt.

 

Sneeuwklokjes zijn inheems in midden en zuid Europa. In noord Frankrijk, België en Nederland zijn het ‘stinsenplanten’, die vanaf de 16e eeuw meegenomen werden uit zuidelijker streken om de tuinen van de rijken te sieren. Het bolgewas vermeerdert zich o.a. door zaadvorming. In bossen zorgen rode mieren voor verspreiding van de zaden van de verwilderde sneeuwklokjes. Om het kostbare stuifmeel te beschermen, gaan de bloemen van de sneeuwklokjes pas open als de buitentemperatuur boven de 10 graden komt. . De beste tijd om in de tuin dit bolgewas te poten of te verplaatsen, is direct na de bloei als de blaadjes nog groen zijn. Neem wat aarde van de plant mee, daarin zitten bodemschimmels die nodig zijn voor groei en bloei. Miljoenen bolletjes worden illegaal uit de bossen van o.a. Turkije geschept en in West-Europa verkocht.

 

Hoe de sneeuw aan zijn kleur kwam?

Bij het ontstaan van de aarde werden er veel kleuren gebruikt. Op een gegeven moment waren ze op. Toen de regen, de sneeuw en de wind aan de beurt kwamen, bleken de kleuren helemaal op. De sneeuw was hierover zeer ontstemd en wilde zich in de lente alleen maar terugtrekken als hij een kleur kreeg. En dat was onmogelijk omdat er geen kleuren meer waren. Uit protest smolt de sneeuw niet in het voorjaar en bleven de bossen en landerijen bedekt onder een dik pak doorzichtige sneeuw. Het eten voor de dieren was weliswaar zichtbaar onder de kleurloze sneeuw, maar onbereikbaar. De dieren leden honger en de planten konden niet groeien.

 

Door deze barre omstandigheden kreeg een tovenaar medelijden met de planten en de dieren. Hij ging naar de sneeuw en zei: “Sneeuw, ik heb geen kleur meer over, maar je mag aan een plant een stukje van zijn kleur vragen.”

 

De sneeuw vroeg het aan alle planten maar deze weigerden mee te werken. De gele katjes van de hazelaar wilde het zachte geel niet afstaan. Ook de duindoorn weigerde de oranje kleur van zijn bessen te geven. De rode kleur van de bessen van de Gelderse roos wilde de sneeuw zelf niet, die vond hij te fel. Omdat niemand hem een kleur gunde werd de sneeuw heel boos. De wind, die ook geen kleur had gekregen, werkte samen met de sneeuw. Hevige sneeuwstormen teisterden het land. Alles en iedereen ging gebukt onder het winterse natuurgeweld.


Een klein bloemklokje zag dit allemaal aan en kreeg medelijden met de sneeuw. Toen de kleurloze sneeuw aan het uitrusten was van de laatste sneeuwstorm, riep het bloempje: “Sneeuw, luister, als je mijn witte kleur mooi vindt, mag je die wel hebben.”

 

De sneeuw vond het wit prachtig. Hij was zo geroerd door het aanbod van de kleine bloem dat hij besloot dat dit klokje als enige bloem in de sneeuw mocht bloeien. De bloem was zo blij dat hij zich sindsdien het ‘sneeuwklokje” noemt.

 

Ook de mensen houden van de kleine winterplant, want als de sneeuwklokjes gaan bloeien in januari en februari, weten de mensen dat het voorjaar in aantocht is. (bron internet-natuurverhalen)

 

Ook wij kruipen uit ons holletje als er ijs ligt en we even kunnen schitteren op het ijs. Met de zon op ons bolletje klinken onze ijzers op het ijs als een klokje.

 

Groetnis van de Túnfrou.

 

Lees ook:

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Zondag 28 februari: 4US BENGO bij Omroep RSH!

27-02-2021

HARLINGEN - Zet zondag 28 februari je radio op Omroep RSH, want klokslag 16.00 uur gaat de 4US BENGO weer los!

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

27-02-2021

HARLINGEN - Zaterdag 27 februari is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Reacties

Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Omdraai De Omdraai Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Food 80/20 Food 80/20
HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Food 80/20 Food 80/20