Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (9)

15-01-2021

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

Winterslaap of winterrust

dag 27 van de winter. 27 nog maar? Ja, 27 nog maar en nog 64 dagen te gaan voor we de lente kunnen verwelkomen. We zitten middenin in onze winterslaap, we verschansen ons in huis, al dan niet gedwongen door Corona. Het verschil met ons en de dierenwereld is dat zij in deze tijd hun reserves aanspreken door het verlagen van hartslag, bloedsomloop en temperatuur (hypothermie) en lang kunnen teren op de reserves die ze in de zomer hebben opgebouwd. Bij ons lijkt het anders te werken en u weet waarom.

Wat is het verschil tussen winterslaap en winterrust? Tijdens de winterslaap zakt de lichaamstemperatuur flink, de ademhaling en het hartritme worden op een laag pitje gezet. De winterslaap is ook continue, dieren in winterslaap ontwaken niet tussendoor. Tijdens de winterrust dalen de hartslag en ademhalingsfrequentie wel, maar daalt de lichaamstemperatuur slechts een paar graden. Bovendien ontwaken winterrustende dieren af en toe.


Er bestaat ook een facultatieve winterslaap, waarbij het weer of de hoeveelheid voedsel bepalen of er wel of niet geslapen wordt tijdens de winterperiode. Dit verschijnsel komt onder andere voor bij sommige soorten prairiehonden.

 

De mens in winterslaap

Zo normaal als de winterslaap in het dierenrijk is, zo abnormaal is dit gegeven bij de mens. De mens kan de winter prima overleven en is dus van nature niet geprogrammeerd om een winterslaap te houden. Een goede, dikke winterjas en de kachel een paar graden hoger is immers voldoende om de winter te overleven! Toch houdt het de wetenschap bezig: is de mens kunstmatig in een winterslaap te brengen? En waarom zou je dat eigenlijk willen?

 

De vraag is dus of je een winterslaap eigenlijk wel moet willen. Want vergeet niet: in bed blijven liggen is misschien heerlijk, maar je slaapt ook in één ruk door de gezellige en knusse wintermaanden heen!

 

De een gaat in winterslaap, de ander blijft actief. Zo is het ook in de dierenwereld en die heeft uw hulp daarbij nodig.  Zorg ervoor dat uw tuin kan dienen als B&B voor egels, kikkers, lieveheersbeestjes, vleermuizen en eekhoorns en al die andere dieren.

 

Koolmeesje

 

De Stadtuin Harlingen in winterslaap

en tevens hotel voor egels, vleermuizen, kikkers en vogels. Lees hieronder hoe ze dat doen.

 

Egels, die zoeken al in de herfst een plekje om te overwinteren. In oktober en november gaan ze in winterslaap. Voor die tijd eten ze hun buikje rond, want wakker worden doen ze pas weer in maart-april. Tot die tijd moeten ze op hun vetreserves teren. Hun nestje maken ze graag onder een hoop takken en bladeren of onder in de composthoop. Voor te veel nattigheid en extreem lage temperaturen zijn ze gevoelig. Wees dus voorzichtig als je je tuin opruimt. Ze kunnen hun bedje al opgemaakt hebben. In maart-april worden ze weer wakker.

Vleermuizen hebben hun vaste winteradres. Vaak met velen tegelijk. Het liefst een vochtige maar vochtvrije plek. Dat kan in een schuur zijn, maar ook een holte in een boom volstaat. Of onder een brug of oude bunkers. Ze worden weer wakker als het warmer wordt, want dan is de kans op insecten, hun voornaamste voedselbron, het grootst.

Kikkers trekken zich terug op vochtige plekken: ergens onder stenen, planken of een hoop bladeren. Sommige kikkers gaan diep onder water, anderen zoeken het droge op. De kikkers houden van vochtige plekken. Ook om in te overwinteren. Graaf voor de kikker een kuil van een halve meter diep. Leg er bladeren, snoeihout en gemaaid gras in. Met daarbij nog een paar kleine keien.

Vogels overwinteren het liefst in struiken of een nestkastje. In winterslaap gaan ze niet. Zangvogels zullen zelfs ook in de winter blijven. Snoei dus niet alle bomen in je tuin in november of december. Is het een schuilplek voor vogels, snoei dan aan het eind van de winter.

 

We zijn druk bezig in de Stadstuin om ook in de winter veilige plekjes te maken voor winterslapers.
En met een knipoog naar de lente zien we alweer de eerste sneeuwklokjes tevoorschijn komen en Kardoen richt zich op naar de zon.  

We hebben enorme boomstammen gekregen die nog een mooie plek moeten krijgen en daar hebben we jullie voor nodig dus… meld u aan als vrijwilliger via stadstuinharlingen@gmail.com of bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen. Inzet: je investeert 2 -4 uur per week. Het is op vrijwillige basis maar niet vrijblijvend. We hebben nog tuinmensen nodig.

 

Groetnis van de Túnfrou.

 

Lees ook:

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Zondag 17 januari weer 4US BENGO bij Omroep RSH!

15-01-2021

HARLINGEN - Komende zondag staat de 4US(virus)BENGO weer op het programma bij Omroep RSH!

Het Alternatief 80 bij Omroep RSH

15-01-2021

HARLINGEN - Het eerste alternatief in het nieuwe jaar.

Bekendmaking van de gemeente Harlingen week 2 - 2021

15-01-2021

HARLINGEN - Bekendmaking van de gemeente Harlingen van 11 t/m 15 januari 2021.

Reacties

Haarmode Cats Haarmode Cats De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Greenart Production Greenart Production Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Karsten Wonen Karsten Wonen Broodje Nuchter Broodje Nuchter Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Broodje Nuchter Broodje Nuchter Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen