RSG Simon Vestdijk

RSG Simon Vestdijk

Open dagen en doemiddagen: Welkom groep 8 en je ouder(s)/ verzorger(s). Kom langs en maak kennis met ons onderwijs!
Lees verder...
Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Kom samen feesten in de winterse sferen van ‘Jingle Bell Dok!’ Kerstborrel XXL!
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Eindejaarsloterij 2019!

Eindejaarsloterij 2019!

Prijzenpot: 10x € 449,-(belastingvrij)! Om kans te maken is shoppen en uit eten gaan in Harlingen het énige dat je hoeft te doen!
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Contouren schouwburg terug aan de Singel

18-01-2019

HARLINGEN - Stadsschouwburg Trebol aan de Zuidoostersingel gaat plaatsmaken voor een markant woongebouw.

Contouren schouwburg terug aan de Singel De historie in ere hersteld, maar dan met een andere functie.

De eerste ontwerpen van het nieuwe gebouw zijn inmiddels bekend. Het doel is op deze plek een stukje historie terugbrengen in Harlingen, op een duurzame en toekomstbestendige manier. De basis van het ontwerp gaat terug naar de architectuur van het oude Trebol aan het begin van de twintigste eeuw. Ontwikkelaar Harns Invest is hiervoor in de gemeentearchieven gedoken waar de oude blauwdrukken nog terug te vinden waren. Penta Architecten heeft deze tekeningen vertaald naar een digitaal model dat het vertrekpunt vormt voor een nieuw gebouw met een duidelijke knipoog naar het verleden. De historie in ere hersteld, maar dan met een andere functie.


Het College van Ben W heeft in december besloten om in principe in te stemmen met woningbouw op de locatie van het zalencentrum. Want Trebol gaat later dit jaar dicht. De gemeente heeft onderzoek laten uitvoeren naar de bezetting. Daaruit kwam onder andere naar voren dat er maar een beperkt aantal bijeenkomsten per jaar zijn waar een zaal met een capaciteit van meer dan 250 plekken nodig is. Verder heeft de onafhankelijke stichting DBF gekeken naar de bouwkundige staat en de mogelijkheden om het pand te behouden of te slopen. De conclusie was dat het financieel onhaalbaar is om de functie die Trebol vervult, te handhaven.

 

Harns Invest heeft het pand aangekocht en is gestart met de procedures omtrent de herontwikkeling van deze locatie naar wonen. Er dient een uitgebreide bestemmingsplanprocedure te worden doorlopen om deze bestemming mogelijk te maken. Deze prominente locatie nabij de drie historische bruggen vraagt om een bijzondere her-invulling waarbij de lat hoog wordt gelegd voor wat betreft het ontwerp.

 

De oude contouren van de schouwburg zijn duidelijk te herkennen: twee kopmassa’s met daartussen een lager gedeelte. Vroeger was elke kopmassa nog eens vergroot met een geornamenteerd volume met boog-balustrades op de randen. Die volumes zijn grotendeels verdwenen en met name aan de singelzijde zijn er in de loop der jaren veel nieuwe massa’s bijgekomen.

Het idee is om in de nieuwbouw de oude volumeopbouw weer terug te brengen. Daarnaast is het bestaande gebouw volledig ontdaan van alle mooie klassieke details en ornamentiek. In de nieuwbouw komt een groot deel van deze mooie beeldkenmerken weer terug; pinakels, daklijsten, sierbanden, boogramen, enzovoort.

De vroegere schouwburg had deels meer gesloten gevels. Door de nieuwe woonfunctie zullen er in verhouding meer ramen in het gebouw komen. Ook zullen er voor die functie andere elementen bij komen zoals balkons. De nieuwbouw moet straks de oostelijke entree van de binnenstad van Harlingen weer extra uitstraling geven, waar ook het restaureren van de drie historische bruggen al een prachtige aanzet voor heeft gegeven.

 

Een artist impressie zoals deze geeft vaak de indruk dat alles al in kannen en kruiken is. Dit is echter niet het geval. Het geeft een beeld van de mogelijkheden in de nabije toekomst om de Harlingers een idee te geven welke kwaliteit men hier wil realiseren. Een bestemmingsplanprocedure geeft de mogelijkheid dat iedere Harlinger zijn of haar zienswijze op het plan kan indienen. Er moet nadrukkelijk nog gesproken worden over alle verdere stedenbouwkundige uitgangspunten met het college van burgemeesters en wethouders. De gemeenteraad dient uiteindelijk een besluit te nemen over de uitgebreide bestemmingsplanprocedure die in gang wordt gezet.

 

In de komende maanden zal er een voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan ter inzage komen te liggen. Onderdeel hiervan is ook een inloopbijeenkomst waarbij iedereen kennis kan nemen van de beoogde plannen. De Gemeente Harlingen is reeds proactief aan de slag gegaan om gebruikers van Trebol in de toekomst op een andere locatie in Harlingen onder te brengen.

 

Algemeen Bedrijfsleven

Meer nieuws

Voorbeschouwing Broekster Boys – Zeerobben

18-01-2019

HARLINGEN - Na een korte afwezigheid van Broekster Boys ontmoeten de twee Friese deelnemers in de eerste klasse E elkaar weer in Damwoude op zaterdag 19 januari.

Voorstraat 54: Een culturele impuls voor Harlingen!

18-01-2019

HARLINGEN - De handtekeningen voor het Cultureel Centrum zijn gezet, de samenwerking tussen Boekhandel van der Velde, Bibliotheek Noord Fryslân en de gemeente Harlingen is een feit!

Stem vanavond af op RSH het Alternatief!

18-01-2019

HARLINGEN - Vanavond alweer de tweede uitzending van het Omroep RSH programma het Alternatief in 2019.

Reacties

Visie Events Visie Events ForHim Menswear ForHim Menswear HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen VVV Harlingen VVV Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Ons Food&Wine Ons Food&Wine De Lichtboei De Lichtboei BENG Evenementen BENG Evenementen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hema Harlingen Hema Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Atelier de Groot Atelier de Groot Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" IJssalon Min12 IJssalon Min12
Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hema Harlingen Hema Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier de Groot Atelier de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg VVV Harlingen VVV Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Haarmode Cats Haarmode Cats Ons Food&Wine Ons Food&Wine