Odyssee scholen

Odyssee scholen

Welkom bij Stichting voor openbaar onderwijs Odyssee. ‘Leren, elke dag een avontuur!’ Passend Onderwijs van Waterpoort tot Wad.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Heerlijk Binnen 2019

Heerlijk Binnen 2019

20, 21 & 22 april wordt het Entrepotgebouw weer één groot culinair Foodwalhalla!
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Jawel, lieve PLUS klanten. Van zondag 24 februari t/m zaterdag 20 april kun je sparen voor vijf Fabeltjeskrant handpoppen!
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Containerramp wijst uit: Waddenzee Werelderfgoed onvoldoende beschermd

11-01-2019

HARLINGEN - Directeur Waddenvereniging Lutz Jacobi aan tafel bij minister.

Containerramp wijst uit: Waddenzee Werelderfgoed onvoldoende beschermd Foto: Joachim de Ruijter

Door Waddenvereniging

 

Donderdag 10 januari was er een gesprek in Hotel Zeezicht in Harlingen met minister Cora van Nieuwenhuizen van Waterstaat en Infrastructuur over de aanpak van de containerramp. Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, heeft haar zorgen geuit over de effecten op de kwetsbare Waddennatuur. ‘De Waddenzee is aangewezen als uniek en onmisbaar Werelderfgoed, het mooiste natuurgebied van Nederland. Deze ramp wijst uit dat we niet in staat zijn om het voldoende te beschermen,’ aldus Jacobi.

 

De Waddenvereniging maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van alle rotzooi. Lutz Jacobi: ‘De Waddenzee is veranderd in één grote vuilnisbelt. Het afval dat nu achterblijft, vooral kleine stukjes piepschuim en plastickorrels, zullen we nog jaren last van hebben. Ook de mens omdat plastic zich ophoopt in de voedselketen.’ Wat de omvang en precieze effecten zijn van deze containerramp moet langjarig onderzoek uitwijzen. Dát al het leven in de Waddenzee beïnvloed zal worden is zeker. Gelukkig worden de eerste onderzoeken gestart.

 

Centrale coördinatie nog steeds niet geregeld

Wat de ramp vooral pijnlijk duidelijk maakt is dat er dringend behoefte is aan één beheerautoriteit voor de Waddenzee. Op dit moment zijn er tientallen overheden en instanties verantwoordelijk voor het waddengebied. Dat is te merken in de aanpak van de containerramp. Geweldig hoeveel vrijwilligers, vissers, bergers spontaan opstaan en gigantisch veel werk verzetten om de rommel uit ons enige natuurlijke werelderfgoed Waddenzee te halen. Maar centrale coördinatie en een goede begeleiding van al deze vrijwilligers door de verantwoordelijke autoriteiten ontbreekt. Ook bestaat er geen rampenplan waarin dit afdoende geregeld is. In deze centraal gecoördineerde aanpak moet de bescherming van kwetsbare flora en fauna en de veiligheid van mensen voorop staan. Een zelfde zorgvuldige aanpak geldt ook voor de berging van de containers die nu nog op de bodem van de zee liggen. Dit moet op een manier gebeuren die zo min mogelijk schade aan het waddenmilieu brengt.

 

Scheepvaartveiligheid moet beter

De Waddenvereniging sluit zich aan bij oproep van de burgermeesters van de Waddeneilanden dat zeevervoer veiliger moet. Zij wil daar aan toevoegen dat het niet alleen gaat om de gevaren van containervervoer, maar ook voor olie- en chemicaliëntankers die boven onze eilanden varen. Nederland ligt aan een van de drukst bevaren scheepsroutes ter wereld, met alle risico’s van dien. Wat nu plastic afval en andere rommel is had ook olie kunnen zijn.

 

Door de bijzondere kenmerken van het waddengebied, zoals getijdestroming, wind verdwijnt het plastic of olie snel onder het zand en is het vrijwel niet meer uit het waddenmilieu te krijgen. Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt in dit bijzondere gebied dubbelop. We moeten ons enige natuurlijk werelderfgoed beter beschermen en hiervoor zijn ook mogelijkheden. De Waddenzee is internationaal aangewezen als bijzonder gevoelig zeegebied (Particularly Sensitive Sea Area). Via de bestaande regelgeving op grond van de PSSA-aanwijzingen kunnen in ieder geval strengere regels de scheepvaart worden ingevoerd zodat de kans op een scheepsramp kleiner wordt.

 

Minister erkent: rotzooi is ecologische ramp!

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft in dit gesprek over de aanpak van de containerramp erkend dat het een ecologische ramp is. De Waddenvereniging vond het belangrijk om dit van de minister te horen, zodat er vanaf nu af aan ook daarnaar gehandeld wordt. 

 

Wat de minister heeft toegezegd

  • Er komt een rampenplan, inclusief vrijwilligersmanagement.

  • Opruimwerkzaamheden worden vanaf nu centraal gecoördineerd om schade aan de kwetsbare natuur te voorkomen en de veiligheid van vrijwilligers te garanderen.

  • De berging van de containers uit de zee gebeurt op een ecologisch verantwoorde manier, waarbij er niet meer goederen en afval in de natuur belanden.

  • Dode zeehonden worden onderzocht op mogelijke relatie tot de containerramp.

  • Langetermijnonderzoek moet uitwijzen wat de ecologische gevolgen van de ramp zijn.

  • Nederland zet zich internationaal in voor veiliger scheepvaart om het waddengebied te beschermen.

Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Dijkstra en Geelhoed airco service squash competitie

11-01-2019

HARLINGEN - Verslag van de afgelopen week gespeelde wedstrijden.

Bijzondere historische interieuronderdelen behouden

11-01-2019

HARLINGEN - Stichting Interieurs in Fryslân presenteert resultaten onderzoek in gemeente Harlingen.

Live bommen op de Vliehors Range door Nederlandse F-16's

11-01-2019

HARLINGEN - Van 21 januari tot en met 25 januari 2019 trainen F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht in het afwerpen van bommen met explosieve lading op de NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland.

Reacties

Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Vogelaar Audio Vogelaar Audio Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje ForHim Menswear ForHim Menswear Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Dio Jurien Dio Jurien Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hema Harlingen Hema Harlingen De Lichtboei De Lichtboei BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zensa Moda Zensa Moda VVV Harlingen VVV Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier de Groot Atelier de Groot
VVV Harlingen VVV Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Atelier de Groot Atelier de Groot Dio Jurien Dio Jurien Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus