Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Tiede Dijkstra ~ Grote Liefde

09-06-2023

HARLINGEN - Tiede's tweewekelijkse column over muziek!

Het Alternatief is een programma van Bert Erents, Tiede Dijkstra en Peter Wierda. Drie muziekliefhebbers die het tijdslot op de vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 vullen op omroeprsh.nl. Een vast onderdeel van dit programma is de plaat en zijn verhaal. Iedere uitzending heeft Tiede een filosofisch, politiek of muzikaal verhaal gekoppeld aan een plaat. Deze verhalen worden tweewekelijks op Harlingenboeit.nl gepubliceerd.

 


 

Tekst Tiede Dijkstra

 

Mensen,

 

Ik was 15 toen ik op een middag met een jeugdvriend door de binnenstad van Dokkum liep. Het was een vroege zaterdagmiddag in maart waarop de bus Henk en mijzelf hier had gebracht, zodat we alle platenzaken af konden sneupen, op zoek naar (death) metal muziek. Het brandende geld in onze zakken was -hopelijk- genoeg voor een afgeprijsde cd en een patatje. De zes strippen achter het klitteband van m'n portemonnee in ieder geval genoeg voor onze terugreis. De Labello had immers z'n werk gedaan.

 

Geur Flashback

Op weg naar een winkel die we al eerder hadden bezocht, wandelde 3 meter voor ons een blonde dame een parfumerie uit. En toen gebeurde het: Geur Flashback. Odor Memory, Scent Reminiscence. Tiener-Tiede kreeg zo'n wazig rimpelende tekenfilm cut-out: de mevrouw voor ons had dezelfde geur (op) als juf Veenstra. Nu zul je denken: ‘Juf Veenstra; wtf Tiede wie's dat nou weer?!'

 

Snap ik, logische vraag.

 

Zelf weet ik weinig meer van (en over) haar, behalve dat mijn moeder me vertelde dat ik als kleuterklasser helemaal verkikkerd op haar was. Huilde ik vroeger toen m'n moeder me NAAR school bracht, na Juf Veenstra huilde ik als ik werd opgehaald. Enige dat ik me herinner is haar parfum. Zou haar waarschijnlijk nu niet eens meer herkennen als je me een foto uit die tijd zou laten zien. Misschien weten juf Margriet of meester Noorman nog iets meer.

 

Terug naar 1993. Daar liep ik dus. In Dokkum. Henk sloeg af en liep de beoogde muziekwinkel binnen, maar yours truly wandelde gehypnotiseerd achter De Onbekende Mevrouw aan.

 

Voor je beeldvorming: dit was ver voor 'iemand volgen' als creepy werd beschouwd. En omdat mobiele telefoons nog (lang) niet gemeengoed waren, duurde het een behoorlijke tijd voor Henk en ik elkaar weer hadden gevonden. En leg dan maar eens uit waar je bent geweest. En waarom.

 

Ik geloof dat ik een Pepé Le Pew-vergelijking heb gemaakt. Of misschien wel het zwevend volgen van een lokkende vinger die vanaf een (figuurlijk) geurende appeltaart kwam. Weet 't niet meer. Zeggen de vorige zinnen je niets? Niet erg, generatie dingetje. Google maar ff.

 

Waarom ik dit vertel?

Nou, heeft te maken met de liefde. Da's een. Ook verdient elk verhaal een inleiding. Da's twee. Om een onderscheid tussen Verliefdheid en Liefde te maken. Drie. Dat het nummer juist dit beschrijft is vier. Dat ik het in bijna 5 jaar Plaat en z'n Verhaal nog nooit over deze band heb gehad is -schandalig- en vijf. En het feit dat ik in het Dokkum van 1993 eigenlijk op zoek was naar muziek is zes en een mooi bruggetje naar de rest van dit verhaal.

 

De muziek gaat namelijk over De Grote Liefde. Niet te verwarren met Verliefdheid. Is heel wat anders. Mijn Juf Veenstra was Verliefdheid. Mijn latere MAVO lerares Engels, Juf Kramer (en haar Chanel 5), was ook zo'n Verliefdheid. Geen Liefde. Verliefdheid. Maar genoeg over mij en m'n leraressen. Moet niet weird worden, als 't het al niet is. Door naar de muziek.

 

Simon, de zanger van het nummer van vanavond, zei 30 jaar geleden, toen hij gevraagd werd naar de betekenis van de tekst, dat hij dit nummer had geschreven voor ieders Grote Liefde. Als eerbetoon.

 

Je moet begrijpen dat waar Simon, Andy en Nick al sinds het begin van de jaren '80 de meer funky, poppy en easy-on-the-eyes-versie waren, Tony Hadley en de rest van de band de meer romantische kant van de New Wave belichaamden.  Spandau Ballet werden ook wel The New Romantics genoemd.

 

En waar laatstgenoemde band in de jaren '80 al stopte, stapte de band van vanavond in 1993 in het romantisch vacuüm dat achterbleef. Zo bleven Simon, Andy, Nick en Roger ook in de Nineties relevant. Overigens ook in de Zeroes, de Tens en bestaan ze al meer dan 45 jaar.

 

Inmiddels zijn ze 18 albums en 26 singles later, waarvan er 20 in meer dan 10 landen de Top 10 hebben gehaald. Hiernaast zijn ze opgenomen in de Rock And Roll-Hall Of Fame, hebben ze hun eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame, hebben ze meer dan 155 (!) awards gewonnen en zijn ze voor nog eens meer dan 100 genomineerd.

 

Maar ik dwaal (weer) af. Door naar het verhaal van vanavond. Naar De Liefde. Naar Simon's vraag aan ons.

 

Grote Liefde

En daarom vraag ik jullie om in je hoofd terug te gaan naar je Grote Liefde. Hoeft niet je eerste te zijn. Hoeft niet eens je huidige te zijn. Mag ook jouw idee ervan zijn. Vraag blijft: wie was het?

 

De persoon waarbij je je het meest op je gemak bent? Bij wie je niet anders hoefde te zijn? Hij of zij die jou accepteert zoals je bent? Degene bij wie je schuilt, jou begrijpt, geruststelt, overeind helpt, afstoft en je pijn weg kust? Hij of zij bij wie schaamte en uitleg overbodig zijn en die je bij elkaar raapt als je uit elkaar valt.

 

Degene die in je hoofd opkomt als je verdrietig, in paniek, kwetsbaar, onrustig, bang of onzeker bent. Iemand die door je heen kijkt. Of zoals Renée Zellweger het 3 jaar later in Jerry Maguire onsterfelijk mooi verwoordde: “I love him! I love him for the man he wants to be. And I love him for the man he almost is.” Diegene.

 

Laat ik je geruststellen door te zeggen dat het niet erg is dat je nu niet (meer) bij hem of haar bent. Je Grote Liefde hoeft namelijk niet de perfecte of ideale liefde te zijn. Het belangrijkste is dat je het gevoel herkent. De persoon herinnert.

 

En voor jou als onzekere luisteraar/lezer: warm je aan je verleden of heden, aangezien je niet weet wat de toekomst je gaat brengen. Je hébt het al een keer meegemaakt, dat is zeker, maar je kunt niet weten of dat dé keer was. Weet je pas wanneer echt alles ophoudt.

 

Denk dan pas met liefde en weemoed terug aan 't allermooiste geschenk dat je ooit hebt gekregen en besef je hoeveel geluk je hebt gehad.

 

Misschien heb je gemerkt dat ik verleden-, heden- en toekomstige tijd afwisselend met enkel- en meervoud heb gebruikt. Heb ik met opzet gedaan. Voor jou. Interpreteer 't zoals 't je past. Kun je beter dan ik.

 

Voor iedereen, jong of oud. Sixties, Seventies, Eighties of Nineties. Liefhebbend of liefgehad, mijmerend of hopend en sceptisch of optimistisch is dit ~ Duran Duran met het prachtige 'Come Undone'.

Muziek Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

09-06-2023

HARLINGEN - Zaterdag 10 juni is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Al 275 deelnemers bij het Lanenkaatsen

09-06-2023

HARLINGEN - De 72e editie van het Lanenkaatsen (12 tot en met 16 juni) staat al weer voor de deur!

Familiedagen Zeerobben

09-06-2023

HARLINGEN - Dit weekend staan de familiedagen van Zeerobben weer op het programma.

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie-Events Visie-Events Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur BENG Evenementen BENG Evenementen Milûk Milûk Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
CZVideoful CZVideoful TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Connexa Connexa Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie-Events Visie-Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken
CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie-Events Visie-Events Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Milûk Milûk Karsten Wonen Karsten Wonen
Karsten Wonen Karsten Wonen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie-Events Visie-Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen TeamFRL TeamFRL Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Milûk Milûk Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen CZVideoful CZVideoful Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
Milûk Milûk CZVideoful CZVideoful Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie-Events Visie-Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats