Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen - december 2022

20-12-2022

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 4 weken en wordt geschreven door de Túnfrou.
 
Harlingen… mien stadsje en mien tuuntsje…
 

De Stadstuin in winterslaap en schuilplaats voor egels

De tuin is in winterslaap en een schuilplaats voor veel diertjes. Een rommelige tuin geeft veel schuilplekken voor insecten en egels. De dieren hebben 'opvang' nodig om de winter door te komen. Er is een afname van 50% van egels en dat heeft te maken met het vinden van een goede overwinterplek. Dus onze vraag is of u in uw tuin een schuilplek, een egelhuis, wil maken van een oud krat of planken, een ruimte waar ze zich kunnen terugtrekken. Vul het op met droge bladeren zodat er wat warmte ontstaat en zorg dat er tussen de tuinen doorgangen zijn. Het blad van uw bomen kunt u ook onder de struiken vegen zodat ze als voeding dienen voor de struik. Hoe leuk is dat om in de winter een bewoner in uw tuin te hebben die toch 'leegstaat'.
 

De Stadstuin en de jongste vrijwilliger centraal

Eén van onze jongste vrijwilligers is 11 jaar en is elke woensdagmiddag met onze coördinator Nora in de stadstuin te vinden. Samen werken ze aan allerlei projecten. Ze hebben zonnebloemen en mais gezaaid, in een nieuw veldje plaatsten ze jonge aardbeienplanten en wieden ze het onkruid in de groentebak. Er worden huisjes geplaatst om de vogels te voorzien van pindakaas. Er is een gazen zeef gemaakt om de grond in de groentebak te scheiden van gras-en rietwortels. Allemaal klusjes die deze jongeman graag doet en daardoor de hele middag lekker buiten is en geniet van de rust van de tuin. Mocht uw kind graag tuinieren dan kan dat ook in de Stadstuin op de woensdagmiddag onder begeleiding van Nora.
 

Werken in de tuin

We hebben in 2022 geïnvesteerd in de Stadstuin en er is veel tot stand gekomen, we hebben veel geplant en kijken uit naar 2023 om het allemaal te zien bloeien en groeien. Er is inmiddels een voedselbos, het cultuurplein, groentetuintjes en de watervoorziening door middel van een regenton en wadi's.
 
We gebruiken de winter als rustperiode om nieuwe plannen te maken voor 2023. Dan gaan we op het cultuurplein activiteiten organiseren. In 2023 gaan we de opbrengst van onze inspanning voor de Stadstuin oogsten. Met dank aan alle vrijwilligers in de leeftijd van 11 tot 70 jaar!!
 

Agenda Stadstuin in december:

1. Elke woensdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur is de Kindertuin open en Nora aanwezig om met kinderen 'tuindingen' te doen.
2. In de agenda op de website van de Stadstuin www.stadstuinharlingen.nl staat vanaf 2023 het programma vermeld voor het cultuurplein c.q. ontmoetingsplein.
 

De Túnfrou wenst u een gezond en gelukkig tuinjaar toe in 2023.

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Sander Jilderts en Aafke Jukema winnen op 1000 meter

20-12-2022

HARLINGEN - Na 2 jaar afwezigheid organiseerde de sportmasters-afdeling van zwemvereniging de Vikings op 19 december jl. de jaarlijkse 1000 meter kampioenschap ter afsluiting van het seizoen.

Kampioenen bij fc Harlingen

20-12-2022

HARLINGEN - Fc Harlingen JO14-1 en fc Harlingen JO15-1 zijn najaarskampioen geworden.

Jongste jeugd van VVH kampioen van de eerste seizoenshelft

20-12-2022

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag stond de laatste wedstrijddag van de eerste seizoenshelft gepland voor de jongste jeugd van Volleybalvereniging Harlingen.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wellheat Shop Wellheat Shop Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis The Shamrock The Shamrock Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad