RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (7)

01-12-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

Stadstuin Harlingen viert haar 200-jarig bestaan

Bericht uit de toekomst – Anno 2200

In het Hannemahuis vond de túnfrou een mooie video over de tuin van 2200 en in de tijdmachine een column uit 2200. Het is een aanrader om in het Hannemahuis eens een kijkje in de toekomst te nemen. De column, deze week van de túnman, geeft ons een blik in die toekomst.

 

Van Stadstuin naar Zeetuin

De Projectgroep Stadstuin boogt op een lange traditie. Men is zich aan het voorbereiden op de jubileumviering van het tweehonderdjarig bestaan. Voor dat doel is een historicus aan het bestuur toegevoegd en in de oude archieven gedoken. Via zijn Backtime -device kijkt hij terug. Mede dankzij de ontwikkeling van de neurodigitalisering en het gebruik van Backtime is de historie van de tuin vanaf de oprichting in 2020 direct toegankelijk. Door het gebruik van Backtime heeft er een herwaardering plaatsgevonden van het leren van ervaringen uit de geschiedenis. De geschiedenis van de Stadstuin dateert van het begin van de 21 eeuw.

Rond het begin van de 21e eeuw bracht een crisis in de gezondheidszorg, de Coronacrisis, samen met het toenemende besef van de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel een ommekeer te weeg. Een ommekeer in het denken in heel Europa.  De radicale verandering in het denken was echter niet op tijd om de wereldwijde veranderingen tot staan te brengen. Vooral landen als de VS, Brazilië en een aantal landen in Azië met populistische regimes volgden deze doelstellingen niet. De zeespiegel bleef stijgen.

 

Deltaplan II

Toen de zeespiegelstijging niet te stoppen bleek kwam in Nederland Deltaplan II. Niet de dijken verhogen, maar de bevolking overplaatsen naar het hoger gelegen Oostelijke deel van Nederland. Bij uitzondering kregen enkele historische steden de mogelijkheid te worden opgehoogd tot een veilig niveau boven zeespiegel, waaronder Harlingen. Bij referendum stemden de elf steden in Friesland in grote meerderheid voor dit alternatief. Ondanks de zware offers die dit voor de inwoners met zich meebracht. In Harlingen luidde de slogan: “Ouwe Seunen blijf op je stek”.

 

Zo werd Harlingen vanaf de helft van de 22e eeuw met behulp van vrijwilligers stap voor stap opgehoogd. Een bio diverse tuin ontwikkelen was de doelstelling in de beginjaren, met gewassen die zijn aangepast aan de omgeving en het klimaat.

 

Het “oude” Harlingen kwam op een nieuwe terp. Het groen in de stad, evenals het landbouwgebied rond de stad kreeg te maken met een transitie naar meer zoutvriendelijk gewassen en zeewaterculturen.

 

Het was een hele uitdaging voor de Projectgroepen en de vrijwilligers van de Stadstuin om de transitie naar Stads-Zeetuin te maken. Eerder was de groep niet zo ingesteld op watergewassen. In de beginjaren was er slechts een sloot en later een vijver. Maar dat was het. Er werd toen nog moeite gedaan voor zuurstof producerende planten.

 

Het gebied richting zeedijk was van oudsher al enigszins verzilt, zoals het Hegewiersterfjild. Maar door de toenemende verzilting als gevolg van de stijging van de zeespiegel en de steeds frequenter overstroming van de dijk bij hoog water en harde wind was de bodem steeds minder geschikt voor de normale gewassen als bloemkool, spinazie, sla en dergelijke. De tuin stapte over op een vegetatie van zoutvriendelijker planten. Dat moest wel.

 

De Projectgroep had zich tijdig georiënteerd op de ervaringen die men op de Zilt proefboerderij op Texel had opgedaan. Zoutculturen. Gewassen die nu in de tuin werden gekweekt zijn onder andere zeewier, zeekraal, zilte aardappel, zilte wortel en zeekool. Maar ook het assortiment bloemen moest radicaal worden aangepakt: veel zeeanemonen, zoute waterlelies.

 

Zo veranderde de Stadstuin van Harlingen in een Zeetuin. Deels viel de tuin op het grondoppervlak van de terp, deels werd het een onderwatertuin net buiten de terp. Het werd een van de eersten in zijn soort in Europa. De vrijwilligers beheerden de tuin vanuit een drijvende blokhut. Afkomstig van een sponsor …. De tuin vervulde een pioniersfunctie.

Vanuit de hele wereld waar het zeewater de bewoonbare wereld nog kleiner maakt kreeg de tuin bezoekers.

 

Omdat het stuk bewoonbare wereld steeds kleiner werd, het aantal mensen elke 50 jaar verdubbelde, werden het groen en de voedselteelt steeds belangrijker. Het aanzien van de boeren en vissers steeg navenant.

 

De Stadstuin wordt bewerkt door maritieme tuiniers, de nazaten van wat in de 21e eeuw vissers en boeren waren. Echte pioniers die achterbleven en de transitie meemaakten. Zij die meer het traditionele boerenbedrijf bleven uitoefenen waren gedwongen naar Oost-Europa en Azië te verhuizen. Aan de jubileumviering zal veel aandacht worden besteed.

Belangrijke Europese leiders zullen zelf of via een afvaardiging aanwezig zijn bij het officiële gedeelte. Harlingen viert feest en sluit dit feest af met een hologram met historische beelden dat zichtbaar zal zijn boven de Zeetuin om 24.00 uur.

                                                              

Als u mee wilt werken aan de opbouw van de tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders.

Meldt u dan aan via stadstuinharlingen@gmail.com of bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen. We willen en kunnen nog steeds planten, struiken en bomen planten. Giften zijn welkom.

  • Inzet: je investeert 2 -4 uur per week. Het is op vrijwillige basis maar niet vrijblijvend. We hebben nog zo’n 10 mensen nodig.

 

Groetnis van de Túnman en Túnfrou.

 

Lees ook:

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Vanaf vandaag geopend: Rotary Giftshop voor het Goede Doel!

01-12-2020

HARLINGEN - We verkopen Wijn - Wild - Zalm en Chocolade.

Drie spannende kaartspellen voor de feestdagen

01-12-2020

HARLINGEN - December is de maand van de feestdagen Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw.

Ontmoet Simon Vestdijk Online!

01-12-2020

HARLINGEN - In verband met de coronamaatregelen organiseert Simon Vestdijk dit jaar een online voorlichtingsavond.

Reacties

Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events De Omdraai De Omdraai IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Food 80/20 Food 80/20 Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad