De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (6)

02-11-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

De Kilekanen, Groen en Vrijwilligers

'Ik zou maar gauw naar huis gaan als ik jou was,' roept een visser vanaf de waterkant. 'Straks komen de Kilekanen.' Ha, de Kilekanen! denkt Kinke. Zegt mam ook altijd. En als je nu niet gauw thuiskomt, dan komen de Kilekanen. Belachelijk! Kilekanen bestaan niet. Grote mensen willen kinderen er alleen maar bang mee maken. Zo maar een stukje tekst uit het kinderboek de Kilekanen van Berber van der Geest

 

Kent u dit boek nog? Soms, als je alleen in het donker over straat loopt dan denk je…. ‘Het zal toch niet’. Net zoiets als Jaws, als je die film gezien had dan durfde je s ’avonds niet meer langs de stadsgrachten te fietsen of langs het water te lopen. Je deed het wel, maar alert en een beetje angstig. Ik heb een vriendin die niet meer durft te zwemmen in zee omdat ze denkt dat Jaws opduikt.

 

En misschien is het net zo in onze Stadstuin, nachts als het donker is dan komt er heel wat leven tevoorschijn. In het maanlicht verschijnen egels, muizen, kikkers, insecten en honden die uitgelaten worden.  Op zoek naar eten, water en bescherming van de tuin. En naar veiligheid, want er loert altijd wat. Onze vrijwilligers maken mooie plekken in de tuin voor nachtelijke bezoekers. Een mooi terrasje voor de eenden, een heuvel met rotstuin waar je je kunt verstoppen tussen de stenen en natuurlijk veel groen om in te klimmen. En die Kilekaan, waar zit die….? Daar gaan we nog een tuin voor bedenken.

 

We proberen zo divers mogelijk te zijn bij het aanleggen van de tuin en een plek te maken voor flora en fauna. We zijn aan het nadenken over thematuinen. De tùnfrou komt van Terschelling dus een Terschellingtuintje met zand, halmen en de gaspeldoorn mag niet ontbreken. De gaspeldoorn komt alleen voor op de eilanden en de Veluwe maar dat gaan we veranderen voor alle Skylgers in Harlingen. Voor de kinderen kan er een sprookjestuin ontworpen worden en daar hebben we kinderen voor nodig met fantasie. Dus meld je aan bij onze coördinator.

 

En wat heeft u veel Groen gebracht in de herfstvakantie. Dank daarvoor. We hebben nu fruitbomen, walnotenbomen en bessenstruiken voor het voedselbos. Kastanjebomen voor de schaduw en kruiden voor de kruidentuin. Struiken en bloemen die we gelijk konden planten en zakjes met zaden om in het voorjaar op te kweken. En het kan nog steeds, als u Groen wilt brengen dan mag u dat bij het hek neerzetten. Graag op woensdag of zaterdagmiddag.

 

Het was in de herfstvakantie supergezellig met alle vrijwilligers en bezoekers en een heerlijk weertje om in de tuin te werken. Harlingers kwamen spontaan langs om te vragen wat we aan het doen waren en dat leidde tot leuke gesprekken. Buren kwamen langs om te vertellen dat ze de tuin een mooi initiatief vinden. Dat het hun buurt verlevendigt. Dat vonden wij fijn om te horen. De gemeente heeft inmiddels een mooi pad aangelegd, de hekken zijn geplaatst en de vlag hangt in top. We krijgen steeds meer contouren als Stadstuin Harlingen.

 

Nieuwe oproep

We hebben tuingereedschap nodig dat nu prima past in onze nieuwe gereedschapskisten. Graag een mailtje naar stadstuinharlingen@gmail.com

                                                                                                                             

Als u mee wilt werken aan de opbouw van de tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan via stadstuinharlingen@gmail.com of bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen. Inzet: je investeert 2-4 uur per week. Het is op vrijwillige basis maar niet vrijblijvend. We hebben nog zo’n 10 mensen nodig.

 

Groetnis van de Túnfrou

 

Lees ook:

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Prijswinnaars Zeerobben Herfst Mix Toernooi 2

02-11-2020

HARLINGEN - Zaterdag 24 oktober bleek al dat het Herfst Mix Toernooi een schot in de roos was van het jeugdbestuur.

Oudere fietsers gezocht

02-11-2020

HARLINGEN - Wie wil de Doortraproutes uitproberen?

Fc Harlingen bouwt ook in Coronatijd aan de toekomst

02-11-2020

HARLINGEN - Het is alweer een tijdje geleden dat we met een update over de verbouwing van de kantine kwamen maar sinds het laatste bericht van juli 2020 is er weer een hoop veranderd.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Greenart Production Greenart Production Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Haarmode Cats Haarmode Cats Food 80/20 Food 80/20 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Lichtboei De Lichtboei De Omdraai De Omdraai
Zensa Moda Zensa Moda Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Greenart Production Greenart Production Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock De Omdraai De Omdraai Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Food 80/20 Food 80/20