Doe/beleefmiddagen

Doe/beleefmiddagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? In november organiseert rsg Simon Vestdijk in Harlingen 2 doemiddagen en in Franeker een beleefmiddag.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (5)

03-10-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

Een oude boom moet je niet verplaatsen… of toch wel?

Herfst-Actie in de Stadstuin, welkom zijn uw bomen, uw struiken, stekken en uw GROTE tuinmaterialen die u vast een tweede kans, een tweede leven wil geven voor de biodiversiteit in de Stadstuin. Welkom zijn kinderen van 9-11 jaar voor een eerste workshop met Nora Hougee, onze nieuwe coördinator voor de Kindertuin.

 

Een tweede leven voor uw groen in onze Kansentuin

Gebruikte vlaggenmasten krijgen bij ons een tweede leven. Vorige week hebben we er twee in de tuin gezet zodat we onze vlag met logo kunnen laten wapperen. Als de vlag wappert zijn wij aanwezig. Koninklijk voelen we ons dan J En de masten zijn niet het enige die we een tweede kans willen geven. De herfst is begonnen, de winter staat voor de deur en u gaat vast in of rondom de herfstvakantie met uw tuin aan de slag. Misschien twijfelt u om die mooie boom, struik of plant te laten staan. U heeft er zo van genoten en tegen gepraat, misschien geknuffeld, in ieder geval is het een vertrouwd beeld in uw tuin maar weet u dat u er afscheid van wilt nemen.

 

Wat is het dan mooi dat uw tuinvriend bij ons een tweede leven krijgt. U kunt ‘m nog bezoeken, er een bordje bijzetten met naamsoort, leeftijd etc. Wij willen biodiversiteit in de tuin dus er is veel welkom en we gebruiken de diversiteit voor educatie.

 

Wat vragen we precies voor onze Kansentuin?

Bij onze Kansentuin denken we aan een voedsel- of snoepbos, bijvoorbeeld met een kruidentuin, fruitbomen, notenbomen, bessenstruiken. En dat trekt natuurlijk vlinders en bijen aan zodat we de imker een plek kunnen geven. Het moet ergens beginnen en dat kan met u! Bomen, heesters, struiken… willen we graag hebben want die trekken vogels aan! Daarnaast kunnen we materialen en grote objecten gebruiken om de tuin te verfraaien, bijvoorbeeld, bielzen, keien, een oude tuinbank of grote (bak)stenen. En ook tuingereedschap kan een plek krijgen. We rekenen op U!

 

 

Data

Wij adopteren uw giften graag en zullen er goed voor zorgen. Er zijn wel wat spelregels en die zet ik even op een rijtje.

 

De inbrengdagen (in de herfstvakantie) zijn:

  • woensdag 14-10-2020 van 14.00 - 17.00 uur
  • zaterdag 17-10-2020 van 1400 - 17.00 uur.

 

Locatie om het groen te brengen:

De Stadstuin Harlingen bevindt zich op de plek van de voormalige Cocosfabriek aan de Kimswerderweg - naast de benzinepomp is aan beide kanten een inrit naar de toegangspoort van de tuin (Grettingalaan – volg de bordjes met aanwijzing).

 

Voorwaarde:

Het groen moet gezond zijn; Er moet een flinke wortelkluit aanzitten (niet te krap uitsteken): De avond voor de wegbreng-dag extra water geven aan het groen.

 

Kindertuin

En zoals gezegd zijn we blij met de coördinator voor de Kindertuin, haar naam is Nora Hougee en ze heeft ervaring in het onderwijs en ervaring in het tuinieren met kinderen. Nora maakt een tuinplan en een activiteitenplan en in het voorjaar komt er een agenda voor haar educatieve activiteiten. De kindertuin is bedoeld voor kinderen van de basisschool om er onder begeleiding in te werken, de tuin te onderhouden, te zaaien en te oogsten, te ontdekken, verwonderen en genieten! En zo leren ze het belang van de relatie tussen planten en insecten en mens en natuur.

 

  • In de herfstvakantie kunnen kinderen van 9, 10 of 11 jaar al met Nora meewerken op woensdagmiddag ,14 oktober van 15.00 tot 16.00 uur.

 

Vrijwilligers gevraagd

De hekken zijn geplaatst bij de toegangspaden en geven de mogelijkheid om de tuin af te sluiten.

Daar haak ik gelijk maar even op in want het blijkt nu al dat we ook ongewenst bezoekers krijgen die de boel vernielen. Jammer hoor! We hebben een harde kern van vrijwilligers die veel werk verzet, een bestuur dat ons ondersteunt voor het papier- en regelwerk en een coördinator, Antoinette Berkouwer, die veel voor elkaar krijgt. Allemaal gedreven mensen die de natuur een warm hart toedragen. Niets gaat vanzelf in de tuin. Nou ja, niets! Het is trouwens wel bijzonder om te zien hoeveel je kunt doen met een groep vrijwilligers die allemaal hun expertise inbrengen. En wat zijn we blij met sponsoren die zorgen dat we bouwmaterialen krijgen, compostbakken, gereedschap etc. En de gemeente die ons ondersteunt, onlangs hebben we bezoek gehad van de wethouder Harry Boon en die is enthousiast over onze plannen.


Dus als je nog twijfelt, besluit nu en kom ons team van vrijwilligers versterken. Het is gezellig, tijdens het tuinieren babbel je met elkaar. ‘Natuurlijke nieuwtjes’ worden uitgewisseld en stekken gedeeld. En vorige week zijn alle vrijwilligers door het bestuur uitgenodigd en geïnformeerd over de plannen en projecten. Met aandacht en veel lekkers zijn we in het zonnetje gezet.

Inzet: je investeert 2 -4 uur per week. Het is op vrijwillige basis maar niet vrijblijvend. We hebben nog zo’n 10 mensen nodig.

                                                                                                                                     

Als u mee wilt werken aan de opbouw van de tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders.

 

Groetnis van de Túnfrou die op u rekent.

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Nieuwe gedachten aan zee!

03-10-2020

HARLINGEN - Boukje Grandke heeft weer mooie, leuke en bijzondere post uit de rode bus aan het eind van de Suderpier gesprokkeld.

Nieuwe corona-maatregelen, ook voor de bibliotheek

03-10-2020

HARLINGEN - Een bezoek vooraf reserveren hoeft niet, registreren bij gebruik van computer of leestafel wel.

Geslaagde Slotdag competitiekaatsers in Midlum

03-10-2020

MIDLUM - Op zondag 27 september hebben de competitiekaatsers het seizoen afgesloten met een wedstrijd: De Bakkerij Elsinga Partij.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Broodje Nuchter Broodje Nuchter Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Food 80/20 Food 80/20 Greenart Production Greenart Production Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Broodje Nuchter Broodje Nuchter Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Greenart Production Greenart Production DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda