De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (5)

03-10-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

Een oude boom moet je niet verplaatsen… of toch wel?

Herfst-Actie in de Stadstuin, welkom zijn uw bomen, uw struiken, stekken en uw GROTE tuinmaterialen die u vast een tweede kans, een tweede leven wil geven voor de biodiversiteit in de Stadstuin. Welkom zijn kinderen van 9-11 jaar voor een eerste workshop met Nora Hougee, onze nieuwe coördinator voor de Kindertuin.

 

Een tweede leven voor uw groen in onze Kansentuin

Gebruikte vlaggenmasten krijgen bij ons een tweede leven. Vorige week hebben we er twee in de tuin gezet zodat we onze vlag met logo kunnen laten wapperen. Als de vlag wappert zijn wij aanwezig. Koninklijk voelen we ons dan J En de masten zijn niet het enige die we een tweede kans willen geven. De herfst is begonnen, de winter staat voor de deur en u gaat vast in of rondom de herfstvakantie met uw tuin aan de slag. Misschien twijfelt u om die mooie boom, struik of plant te laten staan. U heeft er zo van genoten en tegen gepraat, misschien geknuffeld, in ieder geval is het een vertrouwd beeld in uw tuin maar weet u dat u er afscheid van wilt nemen.

 

Wat is het dan mooi dat uw tuinvriend bij ons een tweede leven krijgt. U kunt ‘m nog bezoeken, er een bordje bijzetten met naamsoort, leeftijd etc. Wij willen biodiversiteit in de tuin dus er is veel welkom en we gebruiken de diversiteit voor educatie.

 

Wat vragen we precies voor onze Kansentuin?

Bij onze Kansentuin denken we aan een voedsel- of snoepbos, bijvoorbeeld met een kruidentuin, fruitbomen, notenbomen, bessenstruiken. En dat trekt natuurlijk vlinders en bijen aan zodat we de imker een plek kunnen geven. Het moet ergens beginnen en dat kan met u! Bomen, heesters, struiken… willen we graag hebben want die trekken vogels aan! Daarnaast kunnen we materialen en grote objecten gebruiken om de tuin te verfraaien, bijvoorbeeld, bielzen, keien, een oude tuinbank of grote (bak)stenen. En ook tuingereedschap kan een plek krijgen. We rekenen op U!

 

 

Data

Wij adopteren uw giften graag en zullen er goed voor zorgen. Er zijn wel wat spelregels en die zet ik even op een rijtje.

 

De inbrengdagen (in de herfstvakantie) zijn:

  • woensdag 14-10-2020 van 14.00 - 17.00 uur
  • zaterdag 17-10-2020 van 1400 - 17.00 uur.

 

Locatie om het groen te brengen:

De Stadstuin Harlingen bevindt zich op de plek van de voormalige Cocosfabriek aan de Kimswerderweg - naast de benzinepomp is aan beide kanten een inrit naar de toegangspoort van de tuin (Grettingalaan – volg de bordjes met aanwijzing).

 

Voorwaarde:

Het groen moet gezond zijn; Er moet een flinke wortelkluit aanzitten (niet te krap uitsteken): De avond voor de wegbreng-dag extra water geven aan het groen.

 

Kindertuin

En zoals gezegd zijn we blij met de coördinator voor de Kindertuin, haar naam is Nora Hougee en ze heeft ervaring in het onderwijs en ervaring in het tuinieren met kinderen. Nora maakt een tuinplan en een activiteitenplan en in het voorjaar komt er een agenda voor haar educatieve activiteiten. De kindertuin is bedoeld voor kinderen van de basisschool om er onder begeleiding in te werken, de tuin te onderhouden, te zaaien en te oogsten, te ontdekken, verwonderen en genieten! En zo leren ze het belang van de relatie tussen planten en insecten en mens en natuur.

 

  • In de herfstvakantie kunnen kinderen van 9, 10 of 11 jaar al met Nora meewerken op woensdagmiddag ,14 oktober van 15.00 tot 16.00 uur.

 

Vrijwilligers gevraagd

De hekken zijn geplaatst bij de toegangspaden en geven de mogelijkheid om de tuin af te sluiten.

Daar haak ik gelijk maar even op in want het blijkt nu al dat we ook ongewenst bezoekers krijgen die de boel vernielen. Jammer hoor! We hebben een harde kern van vrijwilligers die veel werk verzet, een bestuur dat ons ondersteunt voor het papier- en regelwerk en een coördinator, Antoinette Berkouwer, die veel voor elkaar krijgt. Allemaal gedreven mensen die de natuur een warm hart toedragen. Niets gaat vanzelf in de tuin. Nou ja, niets! Het is trouwens wel bijzonder om te zien hoeveel je kunt doen met een groep vrijwilligers die allemaal hun expertise inbrengen. En wat zijn we blij met sponsoren die zorgen dat we bouwmaterialen krijgen, compostbakken, gereedschap etc. En de gemeente die ons ondersteunt, onlangs hebben we bezoek gehad van de wethouder Harry Boon en die is enthousiast over onze plannen.


Dus als je nog twijfelt, besluit nu en kom ons team van vrijwilligers versterken. Het is gezellig, tijdens het tuinieren babbel je met elkaar. ‘Natuurlijke nieuwtjes’ worden uitgewisseld en stekken gedeeld. En vorige week zijn alle vrijwilligers door het bestuur uitgenodigd en geïnformeerd over de plannen en projecten. Met aandacht en veel lekkers zijn we in het zonnetje gezet.

Inzet: je investeert 2 -4 uur per week. Het is op vrijwillige basis maar niet vrijblijvend. We hebben nog zo’n 10 mensen nodig.

                                                                                                                                     

Als u mee wilt werken aan de opbouw van de tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders.

 

Groetnis van de Túnfrou die op u rekent.

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Nieuwe gedachten aan zee!

03-10-2020

HARLINGEN - Boukje Grandke heeft weer mooie, leuke en bijzondere post uit de rode bus aan het eind van de Suderpier gesprokkeld.

Nieuwe corona-maatregelen, ook voor de bibliotheek

03-10-2020

HARLINGEN - Een bezoek vooraf reserveren hoeft niet, registreren bij gebruik van computer of leestafel wel.

Geslaagde Slotdag competitiekaatsers in Midlum

03-10-2020

MIDLUM - Op zondag 27 september hebben de competitiekaatsers het seizoen afgesloten met een wedstrijd: De Bakkerij Elsinga Partij.

Reacties

Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Lichtboei De Lichtboei Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Omdraai De Omdraai Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats IJssalon Min12 IJssalon Min12 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Fotografie Dorus Fotografie Dorus
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Fotografie Dorus Fotografie Dorus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Food 80/20 Food 80/20 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Omdraai De Omdraai Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires