De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (4)

11-09-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

On)kruidje roer me niet, de eerste Stenen, de Perenbomen en een Rups

Ja, ja, ik denk dat het onkruid in onze tuin het meest besproken onderwerp was in de afgelopen week. Ieder vanuit z’n eigen beleving vindt daar iets van en wil die mening graag met ons delen J (On)kruidje roer me niet heb je in soorten en maten en je kan er flink last van hebben… Of toch niet?

 

Afgelopen zaterdag werden de eerste stenen gelegd in de stadstuin. Keunstwerkjes die gemaakt zijn door jong en oud en van eenvoudig tot kleurrijk. Versierd met kraaltjes, schelpen, verf en mozaïekjes. Ze komen te liggen langs de schelpenpaden in de tuin en het begin is er nu. Supertrots kwamen de eerste kunstenaars naar de tuin om de stenen te leggen en wij als vrijwilligers vonden het geweldig dat ze gebracht werden. Jessica, Michel, Nicolette, Pim en Art waren als eerste aanwezig en hebben ‘hun steen’ gelegd.

 

Om ruimte te maken voor de stenen moesten we natuurlijk flink onkruid wieden. En ja, dat is best zwaar werk. De natuur gaat harder dan wij kunnen wieden. Misschien goed om te vertellen dat er aan een plan wordt gewerkt om de tuin te beplanten. Maar zover is het nog niet. Daar nemen we een jaar de tijd voor. Nu maken we ruimte als er bomen, planten of kruiden gebracht worden. Bijvoorbeeld de perenbomen van de actie “red een boom”. We hebben nu 5 perenbomen staan die het gelukkig goed doen. Daar moeten we het namelijk wel van hebben van deze Natuurlijke giften. In de maand oktober gaan we een beroep op u doen. Als u dit najaar beplanting uit uw tuin wil opruimen dan hebben wij daar in de herfstvakantie een mooie actie voor. Dat leest u in de volgende column.

 

Maar er is nog een reden om het onkruid de ruimte te geven. We maken namelijk een composthoop om de tuin volgend jaar te kunnen bemesten en daar gebruiken we o.a. het onkruid voor. We hebben namelijk geen budget en alles wat we krijgen of hebben dat koesteren we! Zelfs onkruid.

Tijdens het wieden kwamen we een bijzondere gast tegen, namelijk de Winde Pijlstaart (zie foto) Deze Pijlstaart is gek op onkruid als Akkerwinde en Haagwinde die zich tegen de wijzers van de klok om beplanting winden. Tegendraads past ons.

Daar werden we blij van want deze rupsen eten onkruid en transformeren in prachtige vlinders van zo’n 14 cm groot die we graag in de tuin willen hebben.

 

Een van onze vrijwilligers, Sjouke, heeft afgelopen week de tuin in kaart gebracht en kiek eens wat zijn bevindingen zijn:

Wanneer we de populatie aan planten in onze tuin inventariseren zie ik een grote diversiteit.  Zo zien we koolzaad, distels, melde, kamille. enz. Maar wanneer je je er verder in verdiept kun je bijvoorbeeld bij melde al verschillende soorten zien. Is het tuinmelde? Of Uitstaande melde? Of een nog andere soort melde? Met “plantsnap”, een simpele app op mijn mobiel waarmee je door middel van het maken van een foto van de plant kunt nagaan hoe hij of zij heet, kwam ik onder meer tot de volgende planten in onze tuin: Knopige duizendknoop, Herik, Zandwolfsmelk en Akkermelkdistel. Dit zijn maar enkele van de zovele soorten waarvoor wij als tuinbeheerder verantwoordelijk zijn!

 

Zijn broer, een ex-boer, had ook een mening over ons onkruid, hij heeft een Fries woord voor onnuttige planten, namelijk ‘kjitten’. De broers hebben lang gediscussieerd maar werden het niet eens over on(s)kruid.

 

Sjouke zegt: Vanaf nu stel ik voor dat we in onze biodynamische, ecologische, duurzame en biogediversificeerde tuin het begrip onkruid verdelgen. Niet het kruid zelf dat ten onrechte met onkruid wordt aangeduid! Alle planten verdienen ons respect. Verdienen het om meer als individu te worden aangesproken. Ook ‘kjitten’.

 

 

Keunstwurk

Ik daag u uit en ik nodig u uit. Als u nu zelf een kunstzinnige bijdrage wilt leveren aan de tuin dan kan dat al.

U kunt een gratis pakketje afhalen bij het Tourist Info op de Grote Bredeplaats of bij het Buurtcentrum Nieuw Zuid te Harlingen. En met dat pakket maakt u een kunstwerkje voor de Harlinger Stadstuin. Als het geplaatst kan worden dan kunt u ons mailen.

 

 

 

 

 

Als u mee wilt werken aan de opbouw van de tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen.

 

De Perenboom-actie was een initiatief van meerbomen.nu

 

De groeten van De Túnfrou en deze keer ook de Túnman

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Het Alternatief editie 72 bij Omroep RSH

11-09-2020

HARLINGEN - Vanavond weer het Alternatief en nu hopelijk voor de laatste keer met twee man.

Een eigen bedrijf starten in gemeente Harlingen?

11-09-2020

HARLINGEN - Dan is dit iets voor jou!

Weekbericht GGD Fryslân 4 tot en met 10 september 2020

11-09-2020

HARLINGEN - Aantal besmettingen stijgt, zorgmedewerkers profiteren van voorrang.

Reacties

Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Omdraai De Omdraai Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Lichtboei De Lichtboei Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok