Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...
On)kruidje roer me niet, de eerste Stenen, de Perenbomen en een Rups
Ja, ja, ik denk dat het onkruid in onze tuin het meest besproken onderwerp was in de afgelopen week. Ieder vanuit z’n eigen beleving vindt daar iets van en wil die mening graag met ons delen J (On)kruidje roer me niet heb je in soorten en maten en je kan er flink last van hebben… Of toch niet?
Afgelopen zaterdag werden de eerste stenen gelegd in de stadstuin. Keunstwerkjes die gemaakt zijn door jong en oud en van eenvoudig tot kleurrijk. Versierd met kraaltjes, schelpen, verf en mozaïekjes. Ze komen te liggen langs de schelpenpaden in de tuin en het begin is er nu. Supertrots kwamen de eerste kunstenaars naar de tuin om de stenen te leggen en wij als vrijwilligers vonden het geweldig dat ze gebracht werden. Jessica, Michel, Nicolette, Pim en Art waren als eerste aanwezig en hebben ‘hun steen’ gelegd.
Om ruimte te maken voor de stenen moesten we natuurlijk flink onkruid wieden. En ja, dat is best zwaar werk. De natuur gaat harder dan wij kunnen wieden. Misschien goed om te vertellen dat er aan een plan wordt gewerkt om de tuin te beplanten. Maar zover is het nog niet. Daar nemen we een jaar de tijd voor. Nu maken we ruimte als er bomen, planten of kruiden gebracht worden. Bijvoorbeeld de perenbomen van de actie “red een boom”. We hebben nu 5 perenbomen staan die het gelukkig goed doen. Daar moeten we het namelijk wel van hebben van deze Natuurlijke giften. In de maand oktober gaan we een beroep op u doen. Als u dit najaar beplanting uit uw tuin wil opruimen dan hebben wij daar in de herfstvakantie een mooie actie voor. Dat leest u in de volgende column.
Maar er is nog een reden om het onkruid de ruimte te geven. We maken namelijk een composthoop om de tuin volgend jaar te kunnen bemesten en daar gebruiken we o.a. het onkruid voor. We hebben namelijk geen budget en alles wat we krijgen of hebben dat koesteren we! Zelfs onkruid.
Tijdens het wieden kwamen we een bijzondere gast tegen, namelijk de Winde Pijlstaart (zie foto) Deze Pijlstaart is gek op onkruid als Akkerwinde en Haagwinde die zich tegen de wijzers van de klok om beplanting winden. Tegendraads past ons.
Daar werden we blij van want deze rupsen eten onkruid en transformeren in prachtige vlinders van zo’n 14 cm groot die we graag in de tuin willen hebben.
Een van onze vrijwilligers, Sjouke, heeft afgelopen week de tuin in kaart gebracht en kiek eens wat zijn bevindingen zijn:
Wanneer we de populatie aan planten in onze tuin inventariseren zie ik een grote diversiteit. Zo zien we koolzaad, distels, melde, kamille. enz. Maar wanneer je je er verder in verdiept kun je bijvoorbeeld bij melde al verschillende soorten zien. Is het tuinmelde? Of Uitstaande melde? Of een nog andere soort melde? Met “plantsnap”, een simpele app op mijn mobiel waarmee je door middel van het maken van een foto van de plant kunt nagaan hoe hij of zij heet, kwam ik onder meer tot de volgende planten in onze tuin: Knopige duizendknoop, Herik, Zandwolfsmelk en Akkermelkdistel. Dit zijn maar enkele van de zovele soorten waarvoor wij als tuinbeheerder verantwoordelijk zijn!
Zijn broer, een ex-boer, had ook een mening over ons onkruid, hij heeft een Fries woord voor onnuttige planten, namelijk ‘kjitten’. De broers hebben lang gediscussieerd maar werden het niet eens over on(s)kruid.
Sjouke zegt: Vanaf nu stel ik voor dat we in onze biodynamische, ecologische, duurzame en biogediversificeerde tuin het begrip onkruid verdelgen. Niet het kruid zelf dat ten onrechte met onkruid wordt aangeduid! Alle planten verdienen ons respect. Verdienen het om meer als individu te worden aangesproken. Ook ‘kjitten’.
Keunstwurk
Ik daag u uit en ik nodig u uit. Als u nu zelf een kunstzinnige bijdrage wilt leveren aan de tuin dan kan dat al.
U kunt een gratis pakketje afhalen bij het Tourist Info op de Grote Bredeplaats of bij het Buurtcentrum Nieuw Zuid te Harlingen. En met dat pakket maakt u een kunstwerkje voor de Harlinger Stadstuin. Als het geplaatst kan worden dan kunt u ons mailen.
Als u mee wilt werken aan de opbouw van de tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen.
- Informatie opvragen of aanmelden als vrijwilliger kan via: stadstuinharlingen@gmail.com
De Perenboom-actie was een initiatief van meerbomen.nu
De groeten van De Túnfrou en deze keer ook de Túnman