Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (4)

11-09-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

On)kruidje roer me niet, de eerste Stenen, de Perenbomen en een Rups

Ja, ja, ik denk dat het onkruid in onze tuin het meest besproken onderwerp was in de afgelopen week. Ieder vanuit z’n eigen beleving vindt daar iets van en wil die mening graag met ons delen J (On)kruidje roer me niet heb je in soorten en maten en je kan er flink last van hebben… Of toch niet?

 

Afgelopen zaterdag werden de eerste stenen gelegd in de stadstuin. Keunstwerkjes die gemaakt zijn door jong en oud en van eenvoudig tot kleurrijk. Versierd met kraaltjes, schelpen, verf en mozaïekjes. Ze komen te liggen langs de schelpenpaden in de tuin en het begin is er nu. Supertrots kwamen de eerste kunstenaars naar de tuin om de stenen te leggen en wij als vrijwilligers vonden het geweldig dat ze gebracht werden. Jessica, Michel, Nicolette, Pim en Art waren als eerste aanwezig en hebben ‘hun steen’ gelegd.

 

Om ruimte te maken voor de stenen moesten we natuurlijk flink onkruid wieden. En ja, dat is best zwaar werk. De natuur gaat harder dan wij kunnen wieden. Misschien goed om te vertellen dat er aan een plan wordt gewerkt om de tuin te beplanten. Maar zover is het nog niet. Daar nemen we een jaar de tijd voor. Nu maken we ruimte als er bomen, planten of kruiden gebracht worden. Bijvoorbeeld de perenbomen van de actie “red een boom”. We hebben nu 5 perenbomen staan die het gelukkig goed doen. Daar moeten we het namelijk wel van hebben van deze Natuurlijke giften. In de maand oktober gaan we een beroep op u doen. Als u dit najaar beplanting uit uw tuin wil opruimen dan hebben wij daar in de herfstvakantie een mooie actie voor. Dat leest u in de volgende column.

 

Maar er is nog een reden om het onkruid de ruimte te geven. We maken namelijk een composthoop om de tuin volgend jaar te kunnen bemesten en daar gebruiken we o.a. het onkruid voor. We hebben namelijk geen budget en alles wat we krijgen of hebben dat koesteren we! Zelfs onkruid.

Tijdens het wieden kwamen we een bijzondere gast tegen, namelijk de Winde Pijlstaart (zie foto) Deze Pijlstaart is gek op onkruid als Akkerwinde en Haagwinde die zich tegen de wijzers van de klok om beplanting winden. Tegendraads past ons.

Daar werden we blij van want deze rupsen eten onkruid en transformeren in prachtige vlinders van zo’n 14 cm groot die we graag in de tuin willen hebben.

 

Een van onze vrijwilligers, Sjouke, heeft afgelopen week de tuin in kaart gebracht en kiek eens wat zijn bevindingen zijn:

Wanneer we de populatie aan planten in onze tuin inventariseren zie ik een grote diversiteit.  Zo zien we koolzaad, distels, melde, kamille. enz. Maar wanneer je je er verder in verdiept kun je bijvoorbeeld bij melde al verschillende soorten zien. Is het tuinmelde? Of Uitstaande melde? Of een nog andere soort melde? Met “plantsnap”, een simpele app op mijn mobiel waarmee je door middel van het maken van een foto van de plant kunt nagaan hoe hij of zij heet, kwam ik onder meer tot de volgende planten in onze tuin: Knopige duizendknoop, Herik, Zandwolfsmelk en Akkermelkdistel. Dit zijn maar enkele van de zovele soorten waarvoor wij als tuinbeheerder verantwoordelijk zijn!

 

Zijn broer, een ex-boer, had ook een mening over ons onkruid, hij heeft een Fries woord voor onnuttige planten, namelijk ‘kjitten’. De broers hebben lang gediscussieerd maar werden het niet eens over on(s)kruid.

 

Sjouke zegt: Vanaf nu stel ik voor dat we in onze biodynamische, ecologische, duurzame en biogediversificeerde tuin het begrip onkruid verdelgen. Niet het kruid zelf dat ten onrechte met onkruid wordt aangeduid! Alle planten verdienen ons respect. Verdienen het om meer als individu te worden aangesproken. Ook ‘kjitten’.

 

 

Keunstwurk

Ik daag u uit en ik nodig u uit. Als u nu zelf een kunstzinnige bijdrage wilt leveren aan de tuin dan kan dat al.

U kunt een gratis pakketje afhalen bij het Tourist Info op de Grote Bredeplaats of bij het Buurtcentrum Nieuw Zuid te Harlingen. En met dat pakket maakt u een kunstwerkje voor de Harlinger Stadstuin. Als het geplaatst kan worden dan kunt u ons mailen.

 

 

 

 

 

Als u mee wilt werken aan de opbouw van de tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen.

 

De Perenboom-actie was een initiatief van meerbomen.nu

 

De groeten van De Túnfrou en deze keer ook de Túnman

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Het Alternatief editie 72 bij Omroep RSH

11-09-2020

HARLINGEN - Vanavond weer het Alternatief en nu hopelijk voor de laatste keer met twee man.

Een eigen bedrijf starten in gemeente Harlingen?

11-09-2020

HARLINGEN - Dan is dit iets voor jou!

Weekbericht GGD Fryslân 4 tot en met 10 september 2020

11-09-2020

HARLINGEN - Aantal besmettingen stijgt, zorgmedewerkers profiteren van voorrang.

Reacties

HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Lichtboei De Lichtboei IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Greenart Production Greenart Production Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Broodje Nuchter Broodje Nuchter Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Karsten Wonen Karsten Wonen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Fotografie Dorus Fotografie Dorus
Food 80/20 Food 80/20 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie The Shamrock The Shamrock De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie