Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...
Van Tuinvrouw naar Túnfrou en de Kansentuin
Na het schrijven van 2 columns over myn stadsje en myn tuuntsje dacht ik na over de naam van de Tuinvrouw. De vrijwilligers waar we kennis mee maken en mee samenwerken praten prettig Harlingers, ‘so what’s in a name’, dacht ik. Ja, een naam is belangrijk, identiteit is belangrijk en je ergens mee verbinden is mooi.
We wonen in Harlingen dus de Tuinvrouw wordt…Túnfrou. In de Stadstuin gonzen verschillende accenten door elkaar. Harlingen is altijd een stad geweest van gastvrijheid en reizigers die verhalen brengen en weer meenemen. We zijn nieuwsgierig naar nieuwe bewoners en wat ze brengen. Dat lezen we dagelijks op Harlingenboeit.nl en elke vrijdag in de HC. Laat dit nu ook één van de doelen van de tuin zijn. We ontmoeten in de tuin kinderen, mensen die werk zoeken, kunstenaars, hobbyisten, vakmensen, autochtonen en allochtonen. En die laatste groep heeft zeker een verhaal over verre reizen, vluchten en nieuwe kansen omarmen. Deze mensen spelen een actieve rol bij het vormgeven van de moestuinen. We verstaan elkaar niet altijd en met handen en voeten en een glimlach komen we een heel eind, maar we spreken wel dezelfde taal als het om de tuin gaat. De Stadstuin geeft kansen en mensen pakken kansen.
De Kansentuin
In de Stadstuin moeten we het doen met wat ons gegund wordt. Gelukkig hebben we een actieve coördinator met een mooi netwerk en een handelsgeest die ervoor zorgt dat er een goed fundament staat.
Wat we graag willen is dat een deel van de tuin gevuld wordt met stekjes, planten, struiken en bomen die een tweede kans verdienen in de Stadstuin. Als u straks in oktober met uw eigen tuin aan de slag gaat en deze weer winterklaar wil maken dan is er wellicht ‘groen’ over dat een tweede kans verdient. Misschien is die boom toch groter geworden dan u bedacht had en barst de kruidentuin uit z’n voegen. En u vindt het vaste zonde als de plant, struik of boom die u met veel plezier heeft gekocht en verzorgd weer weg moet. Wat is er dan leuker om deze een tweede leven te geven en er straks langs te kunnen lopen op een mooie zomerse dag.
In september - oktober zullen we in deze column vertellen hoe u hieraan mee kunt werken. Het vraagt wel om enige coördinatie voordat wij overladen worden met ‘groen’. De Kansentuin is het derde blad in ons logo en heeft de ambitie om het groen dat u kwijt wilt een nieuwe kans te geven! Zo blijft het een tuin voor en door Harlingers.
Keunstwurk
Ik daag u uit en ik nodig u uit. Als u nu zelf een kunstzinnige bijdrage wilt leveren aan de tuin dan kan dat al. U kunt een gratis pakketje afhalen bij het Tourist Info Harlingen aan de Grote Bredeplaats 12 of bij het Buurtcentrum Nieuw Zuid te Harlingen. En met dat pakket maakt u een kunstwerkje voor de Harlinger Stadstuin.
Noteer alvast 5 september in uw agenda want dan krijgt uw kunstwerk een plek in de Stadstuin Harlingen. Wat zal het leuk zijn om die kunstwerkjes te gaan onthullen en bekijken. Ik droom nog even door. Hierover meer in de volgende column.
Als u mee wilt werken aan de opbouw van de (Kinder)tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen.
Tip: als u op de site kijkt van ivn.nl kunt u lezen hoe u moestuincoach kunt worden voor scholen en kinderopvang in Friesland.
De groeten van De Túnfrou.
Informatie opvragen of aanmelden als vrijwilliger kan via: stadstuinharlingen@gmail.com