Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Heerlijk at the movies!

Heerlijk at the movies!

Op 16, 17 & 18 oktober wordt de parkeerplaats aan de Westerzeedijk in Harlingen omgebouwd tot een drive-in bioscoop. Bestel nu je tickets!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (3)

22-08-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

Van Tuinvrouw naar Túnfrou en de Kansentuin

Na het schrijven van 2 columns over myn stadsje en myn tuuntsje dacht ik na over de naam van de Tuinvrouw. De vrijwilligers waar we kennis mee maken en mee samenwerken praten prettig Harlingers, ‘so what’s in a name’, dacht ik. Ja, een naam is belangrijk, identiteit is belangrijk en je ergens mee verbinden is mooi.

 

We wonen in Harlingen dus de Tuinvrouw wordt…Túnfrou. In de Stadstuin gonzen verschillende accenten door elkaar. Harlingen is altijd een stad geweest van gastvrijheid en reizigers die verhalen brengen en weer meenemen. We zijn nieuwsgierig naar nieuwe bewoners en wat ze brengen. Dat lezen we dagelijks op Harlingenboeit.nl en elke vrijdag in de HC. Laat dit nu ook één van de doelen van de tuin zijn. We ontmoeten in de tuin kinderen, mensen die werk zoeken, kunstenaars, hobbyisten, vakmensen, autochtonen en allochtonen. En die laatste groep heeft zeker een verhaal over verre reizen, vluchten en nieuwe kansen omarmen. Deze mensen spelen een actieve rol bij het vormgeven van de moestuinen. We verstaan elkaar niet altijd en met handen en voeten en een glimlach komen we een heel eind, maar we spreken wel dezelfde taal als het om de tuin gaat. De Stadstuin geeft kansen en mensen pakken kansen.

 

De Kansentuin

In de Stadstuin moeten we het doen met wat ons gegund wordt. Gelukkig hebben we een actieve coördinator met een mooi netwerk en een handelsgeest die ervoor zorgt dat er een goed fundament staat.

 

Wat we graag willen is dat een deel van de tuin gevuld wordt met stekjes, planten, struiken en bomen die een tweede kans verdienen in de Stadstuin. Als u straks in oktober met uw eigen tuin aan de slag gaat en deze weer winterklaar wil maken dan is er wellicht ‘groen’ over dat een tweede kans verdient. Misschien is die boom toch groter geworden dan u bedacht had en barst de kruidentuin uit z’n voegen. En u vindt het vaste zonde als de plant, struik of boom die u met veel plezier heeft gekocht en verzorgd weer weg moet. Wat is er dan leuker om deze een tweede leven te geven en er straks langs te kunnen lopen op een mooie zomerse dag.

 

In september - oktober zullen we in deze column vertellen hoe u hieraan mee kunt werken. Het vraagt wel om enige coördinatie voordat wij overladen worden met ‘groen’. De Kansentuin is het derde blad in ons logo en heeft de ambitie om het groen dat u kwijt wilt een nieuwe kans te geven! Zo blijft het een tuin voor en door Harlingers.

 

Keunstwurk

Ik daag u uit en ik nodig u uit. Als u nu zelf een kunstzinnige bijdrage wilt leveren aan de tuin dan kan dat al. U kunt een gratis pakketje afhalen bij het Tourist Info Harlingen aan de Grote Bredeplaats 12 of bij het Buurtcentrum Nieuw Zuid te Harlingen. En met dat pakket maakt u een kunstwerkje voor de Harlinger Stadstuin.

Noteer alvast 5 september in uw agenda want dan krijgt uw kunstwerk een plek in de Stadstuin Harlingen. Wat zal het leuk zijn om die kunstwerkjes te gaan onthullen en bekijken. Ik droom nog even door. Hierover meer in de volgende column.

 

Als u mee wilt werken aan de opbouw van de (Kinder)tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen.

 

Tip: als u op de site kijkt van ivn.nl kunt u lezen hoe u moestuincoach kunt worden voor scholen en kinderopvang in Friesland.

 

De groeten van De Túnfrou.

 

Informatie opvragen of aanmelden als vrijwilliger kan via: stadstuinharlingen@gmail.com

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Fc Harlingen 1 wint van CVO

22-08-2020

HARLINGEN - Vrijdagavond heeft fc Harlingen 1 haar eerste wedstrijd van het seizoen in winst om weten te zetten.

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

22-08-2020

HARLINGEN - Zaterdag 22 augustus van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Reacties

Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Broodje Nuchter Broodje Nuchter Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Food 80/20 Food 80/20 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie
Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Ons Food&Wine Ons Food&Wine IJssalon Min12 IJssalon Min12 Broodje Nuchter Broodje Nuchter Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen