De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (3)

22-08-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

Van Tuinvrouw naar Túnfrou en de Kansentuin

Na het schrijven van 2 columns over myn stadsje en myn tuuntsje dacht ik na over de naam van de Tuinvrouw. De vrijwilligers waar we kennis mee maken en mee samenwerken praten prettig Harlingers, ‘so what’s in a name’, dacht ik. Ja, een naam is belangrijk, identiteit is belangrijk en je ergens mee verbinden is mooi.

 

We wonen in Harlingen dus de Tuinvrouw wordt…Túnfrou. In de Stadstuin gonzen verschillende accenten door elkaar. Harlingen is altijd een stad geweest van gastvrijheid en reizigers die verhalen brengen en weer meenemen. We zijn nieuwsgierig naar nieuwe bewoners en wat ze brengen. Dat lezen we dagelijks op Harlingenboeit.nl en elke vrijdag in de HC. Laat dit nu ook één van de doelen van de tuin zijn. We ontmoeten in de tuin kinderen, mensen die werk zoeken, kunstenaars, hobbyisten, vakmensen, autochtonen en allochtonen. En die laatste groep heeft zeker een verhaal over verre reizen, vluchten en nieuwe kansen omarmen. Deze mensen spelen een actieve rol bij het vormgeven van de moestuinen. We verstaan elkaar niet altijd en met handen en voeten en een glimlach komen we een heel eind, maar we spreken wel dezelfde taal als het om de tuin gaat. De Stadstuin geeft kansen en mensen pakken kansen.

 

De Kansentuin

In de Stadstuin moeten we het doen met wat ons gegund wordt. Gelukkig hebben we een actieve coördinator met een mooi netwerk en een handelsgeest die ervoor zorgt dat er een goed fundament staat.

 

Wat we graag willen is dat een deel van de tuin gevuld wordt met stekjes, planten, struiken en bomen die een tweede kans verdienen in de Stadstuin. Als u straks in oktober met uw eigen tuin aan de slag gaat en deze weer winterklaar wil maken dan is er wellicht ‘groen’ over dat een tweede kans verdient. Misschien is die boom toch groter geworden dan u bedacht had en barst de kruidentuin uit z’n voegen. En u vindt het vaste zonde als de plant, struik of boom die u met veel plezier heeft gekocht en verzorgd weer weg moet. Wat is er dan leuker om deze een tweede leven te geven en er straks langs te kunnen lopen op een mooie zomerse dag.

 

In september - oktober zullen we in deze column vertellen hoe u hieraan mee kunt werken. Het vraagt wel om enige coördinatie voordat wij overladen worden met ‘groen’. De Kansentuin is het derde blad in ons logo en heeft de ambitie om het groen dat u kwijt wilt een nieuwe kans te geven! Zo blijft het een tuin voor en door Harlingers.

 

Keunstwurk

Ik daag u uit en ik nodig u uit. Als u nu zelf een kunstzinnige bijdrage wilt leveren aan de tuin dan kan dat al. U kunt een gratis pakketje afhalen bij het Tourist Info Harlingen aan de Grote Bredeplaats 12 of bij het Buurtcentrum Nieuw Zuid te Harlingen. En met dat pakket maakt u een kunstwerkje voor de Harlinger Stadstuin.

Noteer alvast 5 september in uw agenda want dan krijgt uw kunstwerk een plek in de Stadstuin Harlingen. Wat zal het leuk zijn om die kunstwerkjes te gaan onthullen en bekijken. Ik droom nog even door. Hierover meer in de volgende column.

 

Als u mee wilt werken aan de opbouw van de (Kinder)tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen.

 

Tip: als u op de site kijkt van ivn.nl kunt u lezen hoe u moestuincoach kunt worden voor scholen en kinderopvang in Friesland.

 

De groeten van De Túnfrou.

 

Informatie opvragen of aanmelden als vrijwilliger kan via: stadstuinharlingen@gmail.com

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

De Bouwvereniging haalt perenbomen naar Harlingen

21-08-2020

HARLINGEN - Rond 11.00 uur berichtte de Bouwvereniging vrijdag op Facebook en website dat zij perenbomen voor hun huurders hadden opgehaald.

Bootcamptrainingen voor iedereen bij Jiu Jitsu Kenmei

21-08-2020

HARLINGEN - Sinds mei worden er ook bootcamptrainingen gegeven bij sportschool Jiu Jitsu Kenmei.

De meiden van Zeerobben

21-08-2020

HARLINGEN - Ook de meiden van Zeerobben hebben de draad weer opgepakt.

Reacties

De Omdraai De Omdraai Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Broodje Nuchter Broodje Nuchter Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Lichtboei De Lichtboei BENG Evenementen BENG Evenementen Greenart Production Greenart Production Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Food 80/20 Food 80/20 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg
Broodje Nuchter Broodje Nuchter Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Greenart Production Greenart Production De Omdraai De Omdraai Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas