Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (2)

02-08-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

De plek van de Kindertuin in de Stadstuin

Wat een feest…. prachtig mooi weer en wij mogen weer aan de slag in de Harlinger Stadstuin. En dat is hard nodig want het onkruid heeft ons gevonden. De afgelopen weken hebben we veel geschoffeld en zijn we verder gegaan met de opbouw van de Stadstuin. Er zijn 2 stevige trappen geplaatst die naar de sloot leiden waar we nu veilig water kunnen halen. Moeder-eend en haar kuikens houden ons gezelschap bij het bouwen van de trap en kwaken er flink op los. Een buurvrouw brengt perziken om ons een hart onder de riem te steken. Deze klus geklaard! Doordat we bezig zijn in de tuin krijgen we nieuwsgierige bezoekers die we graag vertellen wat we aan het doen zijn.
 
Hoe gaan we nu verder met de Stadstuin….?
 
We zijn blij met de reacties op onze column en foto’s van de Stadstuin Harlingen. We krijgen vragen over de bestemming van de tuin. Mooie vragen, maar niet alle vragen zijn te beantwoorden. De reden daarvan is dat we net als de tuin organisch willen groeien. En daar gaat tijd en energie inzitten. Er zijn globale ideeën voor de moes-, kinder- en kansentuin.
We merken dat we al flinke stappen maken voor het fundament van de tuin zoals, de indeling, de schelppaden, de eerste moestuintjes, de kruidentuin en weer nieuwe vrijwilligers.
We willen het overzichtelijk houden en de tuin stap voor stap ontwikkelen. De Kindertuin is de volgende stap.
Misschien goed om nog een keer te benoemen wat de oprichters van de Stadstuin Harlingen zich als doel gesteld hebben:
 
Het Kunstcollectief vindt het belangrijk dat het een tuin wordt om te ontmoeten, kennis en ervaringen te delen over natuur en onderhoud. Een tuin om met elkaar van te genieten, vanuit verschillende achtergronden en uiteenlopende groepen binnen de samenleving van Harlingen. Op termijn willen we het hele gemarkeerde gebied beplanten.
 
Aan de hand van de Kindertuin zal ik het verder uitleggen. Kinderen zijn er in uiteenlopende groepen en met verschillende achtergronden. Kinderen willen leren en het zou mooi zijn als kinderen spelenderwijs en met elkaar leren over de natuur. De Kindertuin krijgt een speciale plek in de Stadstuin en voor de ontwikkeling van deze Kindertuin is een plan nodig. Om het
plan uit te voeren hebben we een vrijwilliger nodig die ideeën en ervaring heeft met het ontwikkelen van een tuin door kinderen. We vragen hiervoor een enthousiaste persoon (ontwikkelaar) die er plezier aan beleeft om een tuin te ontwikkelen en daarin educatieve aspecten opneemt. Het brainstormen over deze Kindertuin is daar een start van. Het dromen buiten
‘gebaande tuinpaden’ kan beginnen.
Bijvoorbeeld een droom over een blotevoeten pad, een tunnel in de tuin, een bijenhotel of een kunstproject. En daar hebben we natuurlijk kinderen en hun fantasie voor nodig. Het begint dus met een goed plan. Ons kunstwerkproject van “tegeltjes maken” is ook zo’n droom dat een goed plan werd en inmiddels gerealiseerd wordt.
 
Ik daag u uit en ik nodig u uit. Als u nu zelf een kunstzinnige bijdrage wilt leveren aan de tuin dan kan dat al. U kunt een gratis pakketje afhalen bij het Tourist Info Harlingen op de Grote Bredeplaats 12 of bij het Nieuw Zuid aan de Pr. Irenestraat 2 te Harlingen. En met dat pakket maakt u een kunstwerkje voor de Harlinger Stadstuin.
Noteer alvast 5 september in uw agenda want dan krijgt uw kunstwerk een plek in de Stadstuin Harlingen. Wat zal het leuk zijn om die kunstwerkjes te gaan onthullen en bekijken. Ik droom nog even door. Hierover meer in de volgende column.
 
Als u mee wilt werken aan de opbouw van de (Kinder)tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen.
 
De groeten van De Tuinvrouw.
 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Broodje Nuchter Broodje Nuchter The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber Greenart Production Greenart Production BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Copini Opticiëns Copini Opticiëns
Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Greenart Production Greenart Production Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen