Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (2)

02-08-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

De plek van de Kindertuin in de Stadstuin

Wat een feest…. prachtig mooi weer en wij mogen weer aan de slag in de Harlinger Stadstuin. En dat is hard nodig want het onkruid heeft ons gevonden. De afgelopen weken hebben we veel geschoffeld en zijn we verder gegaan met de opbouw van de Stadstuin. Er zijn 2 stevige trappen geplaatst die naar de sloot leiden waar we nu veilig water kunnen halen. Moeder-eend en haar kuikens houden ons gezelschap bij het bouwen van de trap en kwaken er flink op los. Een buurvrouw brengt perziken om ons een hart onder de riem te steken. Deze klus geklaard! Doordat we bezig zijn in de tuin krijgen we nieuwsgierige bezoekers die we graag vertellen wat we aan het doen zijn.
 
Hoe gaan we nu verder met de Stadstuin….?
 
We zijn blij met de reacties op onze column en foto’s van de Stadstuin Harlingen. We krijgen vragen over de bestemming van de tuin. Mooie vragen, maar niet alle vragen zijn te beantwoorden. De reden daarvan is dat we net als de tuin organisch willen groeien. En daar gaat tijd en energie inzitten. Er zijn globale ideeën voor de moes-, kinder- en kansentuin.
We merken dat we al flinke stappen maken voor het fundament van de tuin zoals, de indeling, de schelppaden, de eerste moestuintjes, de kruidentuin en weer nieuwe vrijwilligers.
We willen het overzichtelijk houden en de tuin stap voor stap ontwikkelen. De Kindertuin is de volgende stap.
Misschien goed om nog een keer te benoemen wat de oprichters van de Stadstuin Harlingen zich als doel gesteld hebben:
 
Het Kunstcollectief vindt het belangrijk dat het een tuin wordt om te ontmoeten, kennis en ervaringen te delen over natuur en onderhoud. Een tuin om met elkaar van te genieten, vanuit verschillende achtergronden en uiteenlopende groepen binnen de samenleving van Harlingen. Op termijn willen we het hele gemarkeerde gebied beplanten.
 
Aan de hand van de Kindertuin zal ik het verder uitleggen. Kinderen zijn er in uiteenlopende groepen en met verschillende achtergronden. Kinderen willen leren en het zou mooi zijn als kinderen spelenderwijs en met elkaar leren over de natuur. De Kindertuin krijgt een speciale plek in de Stadstuin en voor de ontwikkeling van deze Kindertuin is een plan nodig. Om het
plan uit te voeren hebben we een vrijwilliger nodig die ideeën en ervaring heeft met het ontwikkelen van een tuin door kinderen. We vragen hiervoor een enthousiaste persoon (ontwikkelaar) die er plezier aan beleeft om een tuin te ontwikkelen en daarin educatieve aspecten opneemt. Het brainstormen over deze Kindertuin is daar een start van. Het dromen buiten
‘gebaande tuinpaden’ kan beginnen.
Bijvoorbeeld een droom over een blotevoeten pad, een tunnel in de tuin, een bijenhotel of een kunstproject. En daar hebben we natuurlijk kinderen en hun fantasie voor nodig. Het begint dus met een goed plan. Ons kunstwerkproject van “tegeltjes maken” is ook zo’n droom dat een goed plan werd en inmiddels gerealiseerd wordt.
 
Ik daag u uit en ik nodig u uit. Als u nu zelf een kunstzinnige bijdrage wilt leveren aan de tuin dan kan dat al. U kunt een gratis pakketje afhalen bij het Tourist Info Harlingen op de Grote Bredeplaats 12 of bij het Nieuw Zuid aan de Pr. Irenestraat 2 te Harlingen. En met dat pakket maakt u een kunstwerkje voor de Harlinger Stadstuin.
Noteer alvast 5 september in uw agenda want dan krijgt uw kunstwerk een plek in de Stadstuin Harlingen. Wat zal het leuk zijn om die kunstwerkjes te gaan onthullen en bekijken. Ik droom nog even door. Hierover meer in de volgende column.
 
Als u mee wilt werken aan de opbouw van de (Kinder)tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen.
 
De groeten van De Tuinvrouw.
 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Weekbericht van GGD Fryslân 24 tot en met 30 juli 2020

01-08-2020

HARLINGEN - Friese cijfers blijven stabiel.

Panorama Roorda - Kleur je mee?

01-08-2020

HARLINGEN - Kleuren voor volwassenen, maar kinderen mogen het ook!

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

01-08-2020

HARLINGEN - Zaterdag 1 augustus is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Reacties

Greenart Production Greenart Production Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Broodje Nuchter Broodje Nuchter Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg IJssalon Min12 IJssalon Min12 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Plus Lunenborg Plus Lunenborg Food 80/20 Food 80/20 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Lichtboei De Lichtboei Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Greenart Production Greenart Production Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Broodje Nuchter Broodje Nuchter The Shamrock The Shamrock Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt