De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Harlinger Stadstuin (1)

10-07-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Harlinger Stadstuin.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje…

“Ja, ik wil ook zo graag een moestuin…”
 
“Ja, ik wil ook zo graag een moestuin…” of nee “Ik wil een bloementuin” en “wat zonde dat er zoveel bloemen en planten weggegooid worden”.
Dat hoor ik mensen om me heen zeggen. Maar dan wordt het vaak even stil. Het dagdromen begint. Er komt een beeld van verse groente, fruit, bloemen, vlinders, en bijen die zoemen in jouw tuuntsje. “Ik wil ook lekker met m’n handen in de klei, dat geeft toch rust en ruimte in m’n hoofd?”. Zaaien, planten, in het zonnetje mijmeren en alvast bedenken wat we gaan eten van zelfgekweekte groente en fruit. Elk jaar weer als de lente komt dan neem ik me voor om in m’n achtertuin aan de slag te gaan. En dit jaar is het gelukt. Door de tijd die ineens beschikbaar kwam heb ik nu 2 vierkante meter groente en kruiden. Misschien net zoals u? Ik heb het er op mijn manier druk mee. En de gedachtes kloppen, het bloeit, groeit en bijen zoemen om m’n hoofd.
 
In deze zelfde tijd was er ineens een oproep van de Harlinger Stadstuin, een oproep om te helpen de Stadstuin vorm te geven. Een nieuw initiatief in de stad. Mijn interesse was gewekt. De Stichting Kunstcollectief Harlingen heeft een plan bedacht voor een Stadstuin en de gemeente Harlingen toestemming gevraagd om dit plan uit te mogen voeren en hen te helpen bij het vormgeven. Wat het Kunstcollectief belangrijk vindt is dat het een tuin wordt om te ontmoeten, kennis en ervaringen te delen over natuur en onderhoud. Een tuin om met elkaar van te genieten.
 
Inmiddels is de Harlinger Stadstuin een feit. Op de locatie van de voormalige Kokosfabriek aan de Kimswerderweg zijn de eerste contouren zichtbaar van deze nieuwe tuin. De gemeente heeft de basis gelegd, sponsoren brengen schelpen voor de paadjes en vrijwilligers geven de tuin vorm. Ik heb al gespit, geschoffeld en spieren gevoeld waarvan ik niet eens wist dat ik die had. Maar met een :-) want het is de moeite waard.
 
Het is een tuin voor alle mensen in de stad. Met als doel er een mooie plek van te maken waar je even weg bent in je eigen stadsje. De eerst enthousiaste tuinierders zijn inmiddels begonnen en het is wonderlijk om te zien hoe snel de tuin zich ontwikkelt.
 
Het doel van de tuin zie je terug in het logo. In het midden is er een ontmoetingsplein voor activiteiten. Er is ruimte voor een Moestuin, een Kindertuin en een Kansentuin. Wat de Kindertuin en Kansentuin is leg ik uit in de volgende column. En de kunst? Ja, die gaat ook een rol spelen maar daarover later meer.
Maar nu de hamvraag: “wie heeft er zin in om in deze tuin te vrijwilligen? Ja, ik doe een beroep op u, de dromer”. Gaat u uw dromen nu verzilveren? Het kan namelijk in de Harlinger Stadstuin.
 
Als u mee wilt werken aan de opbouw van deze tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen. 
 
De eerste warme groeten van De Tuinvrouw.

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Plaats zelf uw activiteiten op dé Harlinger UITagenda!

09-07-2020

HARLINGEN - Dé Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.

Plokje langs het wad - Zeekraal

09-07-2020

HARLINGEN - Plokje ontmoet deze week de Zeekraal aan de waddendijk in Harlingen.

Evenement organiseren vanaf 1 juli 2020

09-07-2020

HARLINGEN - Op 24 juni 2020 heeft het kabinet een persconferentie gehouden over de versoepeling van de coronamaatregelen.

Reacties

Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen De Omdraai De Omdraai De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Plus Lunenborg Plus Lunenborg The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Food 80/20 Food 80/20 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus The Shamrock The Shamrock