Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Harlinger Stadstuin (1)

10-07-2020

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Harlinger Stadstuin.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje…

“Ja, ik wil ook zo graag een moestuin…”
 
“Ja, ik wil ook zo graag een moestuin…” of nee “Ik wil een bloementuin” en “wat zonde dat er zoveel bloemen en planten weggegooid worden”.
Dat hoor ik mensen om me heen zeggen. Maar dan wordt het vaak even stil. Het dagdromen begint. Er komt een beeld van verse groente, fruit, bloemen, vlinders, en bijen die zoemen in jouw tuuntsje. “Ik wil ook lekker met m’n handen in de klei, dat geeft toch rust en ruimte in m’n hoofd?”. Zaaien, planten, in het zonnetje mijmeren en alvast bedenken wat we gaan eten van zelfgekweekte groente en fruit. Elk jaar weer als de lente komt dan neem ik me voor om in m’n achtertuin aan de slag te gaan. En dit jaar is het gelukt. Door de tijd die ineens beschikbaar kwam heb ik nu 2 vierkante meter groente en kruiden. Misschien net zoals u? Ik heb het er op mijn manier druk mee. En de gedachtes kloppen, het bloeit, groeit en bijen zoemen om m’n hoofd.
 
In deze zelfde tijd was er ineens een oproep van de Harlinger Stadstuin, een oproep om te helpen de Stadstuin vorm te geven. Een nieuw initiatief in de stad. Mijn interesse was gewekt. De Stichting Kunstcollectief Harlingen heeft een plan bedacht voor een Stadstuin en de gemeente Harlingen toestemming gevraagd om dit plan uit te mogen voeren en hen te helpen bij het vormgeven. Wat het Kunstcollectief belangrijk vindt is dat het een tuin wordt om te ontmoeten, kennis en ervaringen te delen over natuur en onderhoud. Een tuin om met elkaar van te genieten.
 
Inmiddels is de Harlinger Stadstuin een feit. Op de locatie van de voormalige Kokosfabriek aan de Kimswerderweg zijn de eerste contouren zichtbaar van deze nieuwe tuin. De gemeente heeft de basis gelegd, sponsoren brengen schelpen voor de paadjes en vrijwilligers geven de tuin vorm. Ik heb al gespit, geschoffeld en spieren gevoeld waarvan ik niet eens wist dat ik die had. Maar met een :-) want het is de moeite waard.
 
Het is een tuin voor alle mensen in de stad. Met als doel er een mooie plek van te maken waar je even weg bent in je eigen stadsje. De eerst enthousiaste tuinierders zijn inmiddels begonnen en het is wonderlijk om te zien hoe snel de tuin zich ontwikkelt.
 
Het doel van de tuin zie je terug in het logo. In het midden is er een ontmoetingsplein voor activiteiten. Er is ruimte voor een Moestuin, een Kindertuin en een Kansentuin. Wat de Kindertuin en Kansentuin is leg ik uit in de volgende column. En de kunst? Ja, die gaat ook een rol spelen maar daarover later meer.
Maar nu de hamvraag: “wie heeft er zin in om in deze tuin te vrijwilligen? Ja, ik doe een beroep op u, de dromer”. Gaat u uw dromen nu verzilveren? Het kan namelijk in de Harlinger Stadstuin.
 
Als u mee wilt werken aan de opbouw van deze tuin dan graag. Misschien samen met uw kind of iemand anders. Meldt u dan aan bij Antoinette Berkouwer. Zij is de coördinator van de Stadstuin Harlingen. 
 
De eerste warme groeten van De Tuinvrouw.

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Géén zomermarkten én géén Harlingen Ongeschut dit jaar

10-07-2020

HARLINGEN – Evenementen zijn inmiddels vanaf 1 juli weer toegestaan, maar onder flink wat COVID-19 veiligheidseisen/voorwaarden.

Vakantie

10-07-2020

HARLINGEN - Vakantie, eindelijk vakantie!

Bekendmaking van de gemeente Harlingen week 28 - 2020

10-07-2020

HARLINGEN - Bekendmaking van de gemeente Harlingen van 6 t/m 10 juli 2020.

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen