Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Gijs van Hesteren ~ Zitten op het Haagse asfalt

23-05-2023

HARLINGEN - Wat zijn wij slechte voorouders.

Tekst en beeld Gijs van Hesteren

 

En daarom was ik er ook bij, op de A12 de 11e maart. Voor mijn kinderen, mijn kleinkinderen en alles wat daarna komt. En voor de jonge mensen die durven op te komen voor hun en onze nakomelingen. Intussen is het meer dan twee maanden geleden. Het lijkt langer en tegelijkertijd voelt het als gisteren. Als ik nou écht een keer iets deed dat buiten mijn comfortzone lag was het dit wel.

Al een tijdje was ik helemaal klaar met het nieuws in de kranten. Ik doel op de IPCC-rapportages over het veranderende klimaat, de stijgende zeespiegel en de laatste kansen die we hebben om daar nog iets aan te doen. De planeet zal zich wel redden, maar de mensheid?
Half maart was het Internationale Pannenkoekendag. De kleinkinderen kwamen zich tegoed doen, ik zag dat allemaal gebeuren en ik dacht: hoe ziet het leven van die drie er uit als ze mijn leeftijd hebben bereikt? Staat de zee over zestig jaar één meter, twee meter hoger dan nu? Hoe ligt mijn geliefde Harlingen er dan bij?
Tja, de wereld van de mens lijkt een trein die niet te stoppen is. Zijn regeringen en bedrijven en burgers eigenlijk wel in staat om gezamenlijke stappen te zetten tegen klimaatverandering? Mijn cynisme was groot. Dat gaat nooit lukken.

Mij als individu lukt het al niet. Maar misschien zou er één klein dingetje zijn dat ik zou kunnen doen, één hele kleine bijdrage, opdat wij mensen een héél klein beetje zouden inzien wat er gaande is. En waarmee ik een beetje schuld zou kunnen inlossen voor mijn eigen welvaartsgedrag en energieverspilling.
Dus kwam daar op 11 maart het moment dat ik met een paar duizend gelijkgestemden ging zitten op het laatste stukje A12 vóór de stoplichten: de Utrechtsebaan in Den Haag. Geweldloos, maar niet over het hoofd te zien. Met de mensen van Extinction Rebellion. De bezetting heb ik ervaren als een fantastische dag, met kippenvel en saamhorigheid. Een opvallende, maar per definitie geweldloze actie als die van de A12 vind ik goed en belangrijk, alleen al voor mijn kinderen en kleinkinderen.


Gespleten mens

Ik heb me al een tijdje geleden aangemeld bij Extinction Rebellion, al wil en kan ik niet aan alles meedoen. Af en toe voel ik me een gespleten mens. Als 68-jarig product van de consumptiemaatschappij leer ik oude gewoonten moeilijk af, aan de andere kant klopt mijn linkse hart net zo hard als vijftig jaar geleden.

Extinction Rebellion: een stelletje ongewassen hippies, die hun zin willen doordrijven? Dat zijn mijn woorden niet hoor en dat is ook niet zo, maar zo praten sommigen over deze groep. Zeker, jonge studenten met groen haar zijn erbij, maar daarnaast docenten Engels, ondernemers, verpleegkundigen, gepensioneerden, grootmoeders, wetenschappers en muzikanten. ‘Gewone’ mensen en tot mijn plezier ook andere Harlingers.
Een hele tijd worstelde ik ermee. Mijn voornaamste zorg was die dag niet de ME, of de hier en daar ronddwalende rechtse elementen. Dat verliep allemaal tamelijk gemoedelijk, temeer omdat ik had gekozen voor de zogenaamde laag-risicogroep. Toen er sommaties van de politie kwamen, was deze groep opgestapt.

Maar zou mijn verbinding met XR bepaalde andere maatschappelijke functies bemoeilijken? Bijvoorbeeld bestuursfuncties hier in Harlingen? Ik zou niet willen dat de belangen van die clubs geschaad worden door mijn strapatsen. Nou ja, als ze het niks vinden mogen ze het zeggen. En Kirsten van Santen had al over mij en andere deelnemers geschreven in de Leeuwarder Courant. Uiteindelijk kreeg ik van vele kanten en ook vanuit die hoek positieve feedback.


Een tikje storend

Dus één van de volgende keren wil ik er gewoon bij zijn op de A12 bij Den Haag, met nog veel meer mensen dan er de elfde maart waren. Een beetje lastig voor het gemeentebestuur en het zaterdagverkeer op weg naar Den Haag. Ja sorry, maar daar gaat het juist om, want beleefd demonstreren op aangewezen plekken, of parlementaire actie hebben aantoonbaar niets geholpen. Het móét juist een tikje storen. En het móét juist op de plek waar je links het tijdelijke parlementsgebouw ziet en rechts het Ministerie van Economische Zaken. Want dan werkt het overduidelijk wél.

 

 

Algemeen Natuur & Milieu Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

BoekStartdag in de bibliotheek op zaterdag 3 juni

23-05-2023

HARLINGEN - Kom op zaterdag 3 juni naar de gratis BoekStartdag in de Bibliotheek waar de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders een extra hartelijk welkom krijgen.

Ben jij er woensdagmiddag ook bij?

23-05-2023

HARLINGEN - Voetbalinstuif voor jongens en meisjes in de leeftijd van 4 tot 7 jaar! Kleutervoetbal!!

Fc Harlingen eindigt thuis ongeslagen

23-05-2023

HARLINGEN - Ook in de laatste wedstrijd van het seizoen pakte fc Harlingen de volle winst.

Reacties

Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Connexa Connexa CZVideoful CZVideoful Visie-Events Visie-Events Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Hubo-Faber Hubo-Faber Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Milûk Milûk Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie-Events Visie-Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot TeamFRL TeamFRL Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Connexa Connexa Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen
Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen TeamFRL TeamFRL Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Visie-Events Visie-Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Milûk Milûk Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zensa Moda Zensa Moda Visie-Events Visie-Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Milûk Milûk Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Connexa Connexa CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie-Events Visie-Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Connexa Connexa Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor