Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Gijs van Hesteren ~ Piet Knijnenburg en de BMW

13-04-2023

HARLINGEN - Deze column gaat voor een keer niet over Harlingen, maar over zaken die mijzelf aangaan.

Column Gijs van Hesteren ~ Piet Knijnenburg en de BMW
Foto: Inge van Hesteren

Tekst Gijs van Hesteren

 

Onlangs was ik op verzoek van een motornieuwswebsite aan het bladeren in bijzondere foto’s met een verhaal. Zulke plaatjes zijn niet moeilijk te vinden in het omvangrijke fotoarchief van mijn echtgenote.

 

Het duurde niet lang of ik vond zo’n bijzonder beeld. Een foto die het wonder van het leven viert en tegelijkertijd mensen herdenkt voor wie dat leven tot een einde is gekomen. Een bijzondere foto omdat het gaat om gedenkwaardige personages. Vastgelegd door Inge in Assen, tijdens de legendarische Centennial TT van 2010. Racetechneut Ferry Brouwer had nog éénmaal al de helden van vroeger bijeengebracht. Het regende pijpenstelen dat weekend, maar deelnemers en publiek genoten zich scheel.

 

De foto: de toen al 92 jaar oude Piet Knijnenburg maakt zich op voor een ereronde op dezelfde BMW waarmee hij in 1946 de Asser TT won. De zeldzame motor was hem bij uitzondering ter beschikking gesteld door de huidige eigenaar. Gezien zijn leeftijd was Piet niet meer zo soepel en lenig als in 1946. Men moest hem min of meer in het zadel hijsen. Maar eenmaal aan boord voelde hij zich geweldig die dag.

 

Piet was niet te stoppen. Hij reed ronde na ronde, ondanks wanhopige pogingen tot afvlaggen door de organisatie. Toen hij eindelijk tot stilstand gebracht was, stond er een glimlach van oor tot oor op zijn gezicht. Ik denk dat het de laatste keer was dat hij op een motor reed.

 

Piet is in 2017 overleden, net zoals mijn vrouw Inge, de maakster van deze foto. Piet en Inge hadden een heel goede verstandhouding. Zij hield van mannen. Dat is goed te zien op de foto’s die zij deze dag en ook later bij de ZZ-races van 2012 van hem maakte. Behalve Piet zien we op deze foto de onvolprezen Jaap Timmer, de onvermoeibare promotor van de motorsport in Nederland.

 

Ook deze ‘Mister TT’ is ons intussen ontvallen. En net zoals het was met Piet kon Inge geweldig goed met Jaap opschieten. Dat bleek bijvoorbeeld ook in 2012, tijdens de eerste motorrace die na vele jaren weer op de Luttenbergring georganiseerd werd. Jaap was daar de speaker. Tussen het racecommentaar en het fotograferen door bespraken Inge en hij de dingen des levens.

 

Inge gedoogde mijn circuitavonturen, eerst bij Zomeravondcompetitie, later bij de Ducati Clubraces en nog weer later bij de Classics. Ze had er weinig zin in om zich de hele dag zorgen te maken of ik misschien weer mijn botten ging breken. Daarom stortte zij zich op racefotografie. Dat deed zij met verve en ieder jaar werd ze er beter in. Ze werd als fotograaf zelfs zó goed, dat we later met behoorlijk succes een persagentschapje konden beginnen. We specialiseerden ons in motorsport en later vooral in maritieme zaken en nieuwsreportages. Zij maakte foto’s, ik schreef teksten.

Na haar overlijden was de lol van het persagentschap er voor mij een beetje van af. Ik ben intussen gepensioneerd, hoef niet echt meer te werken. Af en toe vaar ik nog als aflos- of invalschipper met passagiersschepen en zeilschepen. Dat helpt me bij het financieren van mijn liefhebberij: ik rijd nog steeds classic races. De journalistiek staat niet meer op de voorgrond.

 

Terugkijkend op mijn leven prijs ik mij gelukkig. Inge hield van mannen, maar vooral van mij. Wat een voorrecht…

 

Afbeelding - TT-winnaar van heel vroeger Piet Knijnenburg maakt een ereronde op de BMW van toen. De eigenaar van nu kijkt toe. Helemaal zeker weet ik het niet, maar ik denk dat de man met de microfoon ‘Stem van de TT’ Jan de Rooij is, die als een van de opvolgers van Jaap Timmer jarenlang de GP-races van commentaar voorzag. Foto: Inge van Hesteren.

Lees ook

 

Algemeen Sport & Recreatie Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Enquête veiligheid in Harlingen

13-04-2023

HARLINGEN - Help mee en vul in!

Gemeente Harlingen onthult landschapsbiografie op unieke manier (video)

13-04-2023

HARLINGEN - Met trots onthulde gemeente Harlingen op donderdag 13 april 2023 de landschapsbiografie ‘Harlingen, landschap aan zee’.

V.V.H. Dames 1 naar bekerfinale 22 april Hoogeveen!

13-04-2023

HARLINGEN - Afgelopen dinsdag was het dan zover.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie-Events Visie-Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad CZVideoful CZVideoful Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen
Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot CZVideoful CZVideoful Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie-Events Visie-Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Connexa Connexa
CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie-Events Visie-Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Connexa Connexa Zensa Moda Zensa Moda TeamFRL TeamFRL Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie-Events Visie-Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires TeamFRL TeamFRL Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber
Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor TeamFRL TeamFRL Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie-Events Visie-Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen