Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Gijs van Hesteren | Nederlandse taal in de bieb

08-03-2023

HARLINGEN - Al vier dinsdagochtenden achtereen klom ik naar de zolder van de Harlinger bibliotheek.

Column Gijs van Hesteren | Nederlandse taal in de bieb ‘Op zolder’ in de bibliotheek wordt er verdeeld in groepjes hard gewerkt. Beeld Emma van Rijsoort.

Tekst Gijs van Hesteren

 

Daar hielp ik als vrijwilliger bij de taalochtend. Als aow’er heb ik ineens meer tijd voor écht nuttig werk. Begin februari las ik op Harlingen Boeit over het Digi-taalhuis.

 

In Nederland hebben meer dan twee miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of digitale vaardigheden. Bijna een op de zes mensen. Het Friesland College en alle Friese bibliotheken werken samen in het zogenaamde Digi-Taalhuis. De bieb in Harlingen doet het bovengemiddeld goed en werd vorig jaar zelfs gecertificeerd.

Nou, wat wil je nog meer? Er was plaats voor nieuwe vrijwilligers. Het leek me wel wat. Mijn oudste zoon Gijs en grote vaarvriend Bert helpen er al met computers. Gijs junior raadde me aan om te bellen met taalcoördinator Emma van Rijsoort.

Deze vrolijke docente wees me direct de weg. Ze stelde me voor aan Siem en Else. “Zij zijn ook vrijwilligers op de dinsdagochtenden. Gemiddeld komen er zes tot acht deelnemers opdagen”, vertelde ze mij. “Het Digi-taalhuis is opgezet voor álle inwoners van de gemeente, maar de laatste tijd zijn het vooral mensen uit het buitenland die meedoen. Tja, waar ligt dat aan? Dat zouden we misschien moeten onderzoeken.”

 

Sneltreinvaart

Niks mis met mensen uit het buitenland. Sowieso heel goed dat zij hun beheersing van de Nederlandse taal willen verbeteren. Zelden maakte ik zo’n gemotiveerd groepje dames mee als dat van de Syrische Alaa en Heba, de Thaise Mani en de Eritrese Senait. Zóveel motivatie zelfs dat ik me afvroeg of ze wel een docent nodig hadden. In sneltreinvaart rausden ze door het leerboekje heen.

Alaa was lerares toen ze nog in Syrië woonde. Zij is duidelijk trots op haar slimme kinderen. “Ik heb drie dochters”, vertelde zij mij. “De oudste heeft net haar VWO-diploma gehaald aan RSG Simon Vestdijk. Ze gaat verder studeren aan de universiteit. De jongere twee zitten ook op het VWO. Thuis spreken ze vooral Nederlands met elkaar. Ik wil weten waar ze het over hebben!”

Gespreksvaardigheid behoort tot de taallessen. We spraken over de verschillen tussen Nederland en het land van herkomst. Neem het in hun ogen heel grappige taalgebruik dat wij hier hebben: terrasje, biertje, stadje, etentje, bezoekje. Verkleinwoordjes, terwijl de Nederlanders zelf vaak zo groot als reuzen zijn. En dan onze leefgewoonten. Hoe laat eten we warm in Nederland? Wat doen Nederlanders als je rond etenstijd aanbelt? Ze wisten het precies. “Dan sturen ze je vriendelijk maar beslist weg en ze vragen of je later terugkomt. Met Nederlanders maken we altijd een afspraak als we op bezoek willen komen.”

“Hoe is dat dan in Eritrea, als je onverwacht en onuitgenodigd langskomt?” vroeg ik aan Senait. “Nou, dan moet je mee-eten natuurlijk, we stoppen je vol met lekkere hapjes en daarna moet je nog heel lang blijven zitten. Misschien blijven slapen. We zorgen dat we altijd genoeg eten in huis hebben.”

 

Berlijn

Bij alle drie zag ik instemmend geknik. Zo doen ze het ook in Thailand of in Syrië. In Europa is het leven zeker niet slechter, maar wél anders. In één van de leesstukjes in het lesboek leren we twee Nederlanders kennen, die tijdelijk in Berlijn wonen. Hun Duitse buren hebben de mensen uit de straat uitgenodigd voor een kennismaking, “Rond acht uur!”

“Nou, dan gaan we eerst wat eten, maar niet teveel. Zo houden we plaats over voor de koffie en een koekje”, zeggen Jouke en Anita tegen elkaar.

Ze eten thuis allebei een bordje macaroni. Om acht uur staan ze voor de deur bij hun buren.

“Kom binnen, kom binnen, schuif aan! Leuk dat jullie er zijn. Net op tijd. De tafel is gedekt, het eten klaar.”

O jee, alweer warm eten. Jouke en Anita ploffen bijna. Zo heeft elk land zijn eigen eetgewoonten. In Syrië eet men ‘s middags warm, rond een uur of drie. In Eritrea eet men twee keer warm, om twee uur en om negen uur in de avond.

Mijn vier dames begrepen het dus best dat Duitsers om acht uur ‘s avonds nog moeten beginnen aan het avondeten. Dat de Nederlanders van tevoren alvast hadden gegeten vonden ze juist heel bijzonder. Zo zie je maar: op deze aarde is niets te gek en alles kan.

Na twee proefochtenden wist ik het al: ik blijf helpen als vrijwilliger. Ik ben benieuwd welke deelnemers er nog meer komen. “We zien hier ook Nederlandse mensen hoor”, legde Emma mij uit. “Wim bijvoorbeeld. Hij wil met meer zelfvertrouwen brieven lezen en versturen. Vandaag was hij er niet, want hij is geopereerd aan zijn meniscus. Volgende keer komt ie weer. ”

Dat is mooi. Dan heb ik wat te doen.

 

  • Elke dinsdag- en woensdagochtend in de Bibliotheek, Voorstraat 54, 8861 BM Harlingen: Digi-Taalhuis, van tien tot twaalf uur. Meer informatie: 088 - 16 56 123.

 

Concentratie en gezelligheid gaan heel goed samen. Beeld Emma van Rijsoort.

 

Lees ook

Algemeen Kunst & Cultuur Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

B&W gemeente Harlingen laat Tall Ships Races Harlingen zinken

08-03-2023

HARLINGEN - Na de zeer geslaagde editie in 2022 wil de organisator Stichting Harlingen Sail opnieuw een gooi doen naar het binnenhalen van de Tall Ships Races in Harlingen.

Razende Roeland raast nog even een beetje symfonisch

08-03-2023

HARLINGEN - Deze donderdagavond is het weer tijd voor je metal vitamine bij Omroep RSH, Radio Eenhoorn en via de Omroep Zilt app.

Walking Football, al bijna 5 jaar een begrip in Harlingen!

08-03-2023

HARLINGEN - Sinds 28 maart 2018 wordt er bij fc Harlingen gevoetbald door de zestigplussers.

Reacties

CDA Harlingen CDA Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Wellheat Shop Wellheat Shop Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie The Shamrock The Shamrock Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wellheat Shop Wellheat Shop Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor CDA Harlingen CDA Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen