Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Gijs van Hesteren | Investeren in het Waddengebied

11-02-2023

HARLINGEN - “Iedereen is er”, zegt de dagvoorzitter van het symposium, bezocht door 250 deelnemers, belegd door het Investeringskader Waddengebied.

Column Gijs van Hesteren | Investeren in het Waddengebied
De hele waddencommunity is er bij. Beeld Gijs van Hesteren.

Tekst en beeld Gijs van Hesteren

 

Eén dag is De IJsherberg te Dokkum het brandpunt voor “de gehele waddencommunity”. Een toogdag voor overheden, semi-overheden, adviesbureaus, uitvoeringsorganisaties en lobbygroepen. Polderen op zijn Nederlands.

 

In het Investeringskader, kortweg IKW, stemmen de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland hun waddeninvesteringen met elkaar af. Hiervoor overleggen ze met al die clubs die ik in de inleiding noemde. Met mijn pet van bruinevloot-voorzitter was ik erbij. Vertegenwoordiger van beleving en toerisme, één van de deelonderwerpen van het IKW.

 

Ik ben niet de enige Harlinger. Twee wethouders tel ik, een burgemeester en een viertal gemeenteraadsleden. Blijkbaar is dit een belangrijke bijeenkomst. Eigenlijk is dit eerder een ritueel. Een spreker vertelt over zijn of haar ding. Een panel vindt daar iets van. Een procedure die zich een paar keer herhaalt. Af en toe is het best interessant, maar het wordt een lange ochtend.

Harm Post, de man van Groningen Seaports, is een goede spreker: nooit een saai moment als hij in de buurt is. Je zou het niet verwachten van een technocraat, maar hij steekt de loftrompet over de natuur die je in een havenbekken vinden kan.

 

“Als we één jaar niet baggeren is een Waddenhaven twintig centimeter minder diep. We moeten dat econologisch benaderen – een mix van economie en ecologie. Bodemleven en broedpontons. Windmolens die gehakt maken van trekvogels en daarom even stilstaan tijdens de trek.”

 

Ina Sjerps, burgemeester van Harlingen, geeft commentaar op een van de paneldiscussies. Het gaat over de grote rol van toerisme in het waddengebied. Een rol die nog wel even verder mag groeien, als het ligt aan Martin Cnossen, directeur van Visit Wadden.

Sjerps: “Economie is méér dan alleen toerisme, zeker in een havenplaats als Harlingen. In tegenstelling tot de welvarende waddeneilanden is deze gemeente een lagelonenland. Onze stad is meer dan een parkeerplaats voor eilandbezoekers. We hebben ook boeren, vissers, scheepsbouw. Sectoren die we moeten meenemen in onze afwegingen.”

 

Pas in de pauzes wordt duidelijk hoe het werkt met dit soort symposia. Wandelgangen. Iedereen kent iedereen en dit is het moment waarop de ‘afstemming’ écht plaatsvindt. Hoe zit het dan met de participatie van de burger? Want medezeggenschap is voor de overheid bij ieder project  een harde voorwaarde. Volgens een spreker in de zaal eindigt dat ondanks die goede wil vaak in overheids-onderonsjes. De burger of ondernemer wordt er weliswaar bij betrokken, maar zoals Marc van Rijsselberghe (altijd op de bres voor de zilte aardappel en zeekraal als groente) verzucht: “Lokale economie wordt op een onbewaakt moment en zonder overleg zomaar eruit gegooid”.

 

Als participatiemiddel organiseren overheden tegenwoordig vaak zogenaamde ‘inloopavonden’. Burgers lopen in een zaaltje langs tafeltjes met deskundigen en bestuurders. Best handig, zeker voor degenen die in een volle zaal met publiek liever niet de hand opsteken. Na afloop loopt de burger beluisterd en voorgelicht naar buiten.

 

Maar doet de overheid er iets mee? Meestal doet die geen toezeggingen aan deze individuele burger. De bestuurders zouden dat misschien wél hebben moeten doen voor een zaal vol met geërgerde toehoorders. 

 

Een gang van zaken die wonderwel past in de trend naar individualisering van de burger. Die is al veertig jaar aan de gang tenslotte, sinds de uitvinding van het neoliberalisme. Een stem uit het publiek vat het samen: “De overheid heeft aan één ding een hekel: aan burgers.”

 

Deze man maakt het wel erg zwart-wit. Nee, over het algemeen is er geen sprake van slechte bedoelingen. Eerder dat de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

Er is licht aan de horizon. In de vorm van geld, veel geld. Bedragen van 130 miljoen euro rollen door de zaal. Dat is dan ook de opgave van het Investeringskader: hoe gaan we al die centen nuttig besteden? Daarvoor hebben we prachtige initiatieven als ‘Panorama Nederland’, ‘De donkerte van het Waddengebied’, ‘Holwerd aan zee’, of de ‘Landschapstriënnale’. Allemaal voor ‘een robuust, sterk en veerkrachtig Waddengebied’.

 

De toekomst zal het leren.

 

 

Gemeentelijk medewerkster Ellen Bruins Slot verhaalt over kansen voor Harlingen.

 

 

 

 

Algemeen Natuur & Milieu Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Kun je schaatsen? Word onderdeel van De Tocht!

11-02-2023

HARLINGEN - Na 25 jaar wachten is het eindelijk zover deze keer gaat hij door: De Tocht!

Zaterdag 25 maart: Lustrum Waddenrally

11-02-2023

HARLINGEN - Op zaterdag 25 maart 2023 wordt de vijfde Lions Waddenrally gereden.

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen TeamFRL TeamFRL Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Connexa Connexa Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken
Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Connexa Connexa Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok TeamFRL TeamFRL Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen CZVideoful CZVideoful Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda
Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful Zensa Moda Zensa Moda Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Connexa Connexa Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas TeamFRL TeamFRL Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Connexa Connexa CZVideoful CZVideoful Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen
Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie