Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Gijs van Hesteren | Investeren in het Waddengebied

11-02-2023

HARLINGEN - “Iedereen is er”, zegt de dagvoorzitter van het symposium, bezocht door 250 deelnemers, belegd door het Investeringskader Waddengebied.

Column Gijs van Hesteren | Investeren in het Waddengebied
De hele waddencommunity is er bij. Beeld Gijs van Hesteren.

Tekst en beeld Gijs van Hesteren

 

Eén dag is De IJsherberg te Dokkum het brandpunt voor “de gehele waddencommunity”. Een toogdag voor overheden, semi-overheden, adviesbureaus, uitvoeringsorganisaties en lobbygroepen. Polderen op zijn Nederlands.

 

In het Investeringskader, kortweg IKW, stemmen de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland hun waddeninvesteringen met elkaar af. Hiervoor overleggen ze met al die clubs die ik in de inleiding noemde. Met mijn pet van bruinevloot-voorzitter was ik erbij. Vertegenwoordiger van beleving en toerisme, één van de deelonderwerpen van het IKW.

 

Ik ben niet de enige Harlinger. Twee wethouders tel ik, een burgemeester en een viertal gemeenteraadsleden. Blijkbaar is dit een belangrijke bijeenkomst. Eigenlijk is dit eerder een ritueel. Een spreker vertelt over zijn of haar ding. Een panel vindt daar iets van. Een procedure die zich een paar keer herhaalt. Af en toe is het best interessant, maar het wordt een lange ochtend.

Harm Post, de man van Groningen Seaports, is een goede spreker: nooit een saai moment als hij in de buurt is. Je zou het niet verwachten van een technocraat, maar hij steekt de loftrompet over de natuur die je in een havenbekken vinden kan.

 

“Als we één jaar niet baggeren is een Waddenhaven twintig centimeter minder diep. We moeten dat econologisch benaderen – een mix van economie en ecologie. Bodemleven en broedpontons. Windmolens die gehakt maken van trekvogels en daarom even stilstaan tijdens de trek.”

 

Ina Sjerps, burgemeester van Harlingen, geeft commentaar op een van de paneldiscussies. Het gaat over de grote rol van toerisme in het waddengebied. Een rol die nog wel even verder mag groeien, als het ligt aan Martin Cnossen, directeur van Visit Wadden.

Sjerps: “Economie is méér dan alleen toerisme, zeker in een havenplaats als Harlingen. In tegenstelling tot de welvarende waddeneilanden is deze gemeente een lagelonenland. Onze stad is meer dan een parkeerplaats voor eilandbezoekers. We hebben ook boeren, vissers, scheepsbouw. Sectoren die we moeten meenemen in onze afwegingen.”

 

Pas in de pauzes wordt duidelijk hoe het werkt met dit soort symposia. Wandelgangen. Iedereen kent iedereen en dit is het moment waarop de ‘afstemming’ écht plaatsvindt. Hoe zit het dan met de participatie van de burger? Want medezeggenschap is voor de overheid bij ieder project  een harde voorwaarde. Volgens een spreker in de zaal eindigt dat ondanks die goede wil vaak in overheids-onderonsjes. De burger of ondernemer wordt er weliswaar bij betrokken, maar zoals Marc van Rijsselberghe (altijd op de bres voor de zilte aardappel en zeekraal als groente) verzucht: “Lokale economie wordt op een onbewaakt moment en zonder overleg zomaar eruit gegooid”.

 

Als participatiemiddel organiseren overheden tegenwoordig vaak zogenaamde ‘inloopavonden’. Burgers lopen in een zaaltje langs tafeltjes met deskundigen en bestuurders. Best handig, zeker voor degenen die in een volle zaal met publiek liever niet de hand opsteken. Na afloop loopt de burger beluisterd en voorgelicht naar buiten.

 

Maar doet de overheid er iets mee? Meestal doet die geen toezeggingen aan deze individuele burger. De bestuurders zouden dat misschien wél hebben moeten doen voor een zaal vol met geërgerde toehoorders. 

 

Een gang van zaken die wonderwel past in de trend naar individualisering van de burger. Die is al veertig jaar aan de gang tenslotte, sinds de uitvinding van het neoliberalisme. Een stem uit het publiek vat het samen: “De overheid heeft aan één ding een hekel: aan burgers.”

 

Deze man maakt het wel erg zwart-wit. Nee, over het algemeen is er geen sprake van slechte bedoelingen. Eerder dat de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

Er is licht aan de horizon. In de vorm van geld, veel geld. Bedragen van 130 miljoen euro rollen door de zaal. Dat is dan ook de opgave van het Investeringskader: hoe gaan we al die centen nuttig besteden? Daarvoor hebben we prachtige initiatieven als ‘Panorama Nederland’, ‘De donkerte van het Waddengebied’, ‘Holwerd aan zee’, of de ‘Landschapstriënnale’. Allemaal voor ‘een robuust, sterk en veerkrachtig Waddengebied’.

 

De toekomst zal het leren.

 

 

Gemeentelijk medewerkster Ellen Bruins Slot verhaalt over kansen voor Harlingen.

 

 

 

 

Algemeen Natuur & Milieu Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Kun je schaatsen? Word onderdeel van De Tocht!

11-02-2023

HARLINGEN - Na 25 jaar wachten is het eindelijk zover deze keer gaat hij door: De Tocht!

Zaterdag 25 maart: Lustrum Waddenrally

11-02-2023

HARLINGEN - Op zaterdag 25 maart 2023 wordt de vijfde Lions Waddenrally gereden.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen TeamFRL TeamFRL Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation CZVideoful CZVideoful Wellheat Shop Wellheat Shop Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Visie Events Visie Events
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wellheat Shop Wellheat Shop Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje TeamFRL TeamFRL Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wellheat Shop Wellheat Shop Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events CZVideoful CZVideoful Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Haarmode Cats Haarmode Cats Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hubo-Faber Hubo-Faber Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen CZVideoful CZVideoful Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Wellheat Shop Wellheat Shop Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas TeamFRL TeamFRL
BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas CZVideoful CZVideoful Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok