Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Column “Groen in de raad” Nr. 2

14-03-2018

HARLINGEN - Maandagavond, het tweede verkiezingsdebat, het is zover.

Deze keer mogen wij in het dorpshuis van Midlum van start. De zaal is goed gevuld, de achterban van elke partij volop aanwezig. Presentator Henk Jan vraagt vóór het begin van het debat aan de zaal of er nog zwevende kiezers zijn. Gelukkig wordt hier en daar een hand opgestoken.

 

Mijn twee minuten voorsteltijd spendeer ik deze keer anders. De afgelopen weken vroeg men me vaak of GroenLinks nou de koers verandert, niet meer overal op tegen is, of wij met initiatieven komen en niet meer zo dwars zullen zijn. Dat verbaast mij nogal. Tijdens mijn fietstochten mijmer ik erover. Want hoe kan het nou, dat ergens op tegen zijn zo’n negatieve bijsmaak geeft? Immers: een stem tégen is tegelijk een stem vóór. Bijvoorbeeld vóór het profiteren van Werelderfgoed Waddenzee, of vóór een gemeente waar elke vergadering voor iedereen toegankelijk is, of vóór correcte en openbare metingen van de rook uit de afvaloven, of vóór een basisinkomen, klimaatbewust bouwen, goede fietspaden, burgerinitiatieven, lastenverlichting bij buurthuizen, of dat er niemand meer tussen wal en schip valt. Vóór een heleboel dus…

 

De opzet van het debat in Midlum is hetzelfde als afgelopen week in Wijnaldum. Deze keer openen Hein Kuiken en ik het debat. Afgelopen week hebben wij koffie met elkaar gedronken. Ik zie dat wij deze keer anders aan de tafel staan. Mijn vraag aan hem is dan ook geen aanval maar een uitdaging. Vinden wij met ons tweeën al onderwerpen waarmee wij vanaf eind maart onze samenwerking kunnen starten?

 

Hein geeft duidelijk aan waar hij het lastig mee heeft – het basisinkomen ziet hij echt nog niet zitten. Wel wil hij ruimte maken voor organisaties als Tumba en COC. Deze wil hij op projectbasis steunen. Ook wil hij samen onderzoeken hoe het onderwijs in Harlingen op dit moment de diversiteitslessen aanbiedt. En gasvrij wonen noemt hij als gemeenschappelijk doel. Een klein, mooi begin en een stap in elkaars richting. Wij schudden elkaar de hand en knipogen.

Na de pauze de vragen vanuit het publiek en de ingezonden vragen van mensen thuis. Het valt mij een paar keer op dat mijn collega-lijsttrekkers gewend zijn aan het geven van politieke antwoorden.

 

Mijn gedachten passen niet altijd in dat hokje en daar ben ik blij om. Zo vraagt men bijvoorbeeld ook hier in Midlum weer naar de manier waarop de gemeente het dorpshuis ondersteunt. De WOZ-aanslag is hoger dan de jaarlijkse subsidie. Wij horen hier ons eerste raadsbrede antwoord. Volmondig zegt elke lijsttrekker op rij “Ja, meer steun!” Ik zou daar wel een handtekening onder willen zien.

 

En dan een via de mail gestelde vraag aan mij, over wat GroenLinks met het toerisme wil. De afgelopen jaren is er veel in geïnvesteerd om mensen tijdelijk naar Harlingen te trekken. Onze insteek is meer andersom. Als je Harlingen aantrekkelijk maakt voor iedereen, maken ook de toeristen daar deel van uit. Dus uiteraard, koester het aanbod wat je hebt, de bruine vloot, de binnenstad, de haven. Investeer in het getijdenbad, goede fietsroutes, een schoon milieu en iedereen wordt er gelukkiger van. En winkelen in een autovrije binnenstad is tegenwoordig meer dan gebruikelijk.

 

Wat mij opvalt is dat men in deze ronde meer vragen aan mij stelt. Fijn, mensen zijn dus nieuwsgierig naar wat GroenLinks met Harlingen van plan is. Johan Erents vraagt zich af wat wij van een sloopwerf in de haven vinden. Hij is blij met mijn antwoord: dat GroenLinks zich wil richten op innovatieve, duurzame bedrijven. Bedrijven die nu en in de toekomst een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan mens, milieu en samenleving. Denk hierbij een de industrie die op dit moment ontstaat rondom cradle to cradle! Hier krijg ik achteraf veel positieve reacties op. Dat geeft mij moed.

 

Al met al ben ik blij met de stemming en de gesprekken deze avond, met de verschillen die het debat kleur geven en de overeenkomsten die nu al laten zien waar we gezamenlijk voor gaan.

 

Een dag later blijkt weer eens het voordeel van een landelijke partij. Aangezwengeld door een felle Jesse Klaver wordt de druk op ING te groot. De omstreden salarisverhoging van hoofdman Hamers wordt ingetrokken.  “De wereld is groter dan Harlingen”, denk ik dan. Zowel na het debat als na het nieuws over ING  voel ik me trots als lijsttrekker van een partij die kansen ziet en pakt. Kansen om ergens vóór te zijn. Wáárvoor? Voor een mooie, gezonde en eerlijke wereld.  

 

Tot volgende week!

 

Stephanie Geurtz

GroenLinks Harlingen

 

 

Luister hieronder naar de debatten in Midlum uitgezonden door Radio Stad Harlingen.

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

CDA Harlingen stelt haar kandidaten voor

14-03-2018

HARLINGEN - Vandaag stellen we aan u voor: kandidaat Sietse Zoodsma, nummer 2 op de kandidatenlijst van CDA Harlingen.

Iedereen is welkom in het openbaar onderwijs

14-03-2018

HARLINGEN - Woensdag 21 maart houden de drie openbare Kindcentra ’t Wad, Het Noorderlicht en Middelstein hun jaarlijkse open dag.

Meromar Seafoods zaalvoetbalcompetitie 09-03-2018

14-03-2018

HARLINGEN - Verslag en uitslagen van de afgelopen week gespeelde wedstrijden.

Reacties

Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Atelier de Groot Atelier de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber De Lichtboei De Lichtboei Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 VVV Harlingen VVV Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Dio Jurien Dio Jurien Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hema Harlingen Hema Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Almamater Almamater Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt
Vogelaar Audio Vogelaar Audio Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Lichtboei De Lichtboei Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" VVV Harlingen VVV Harlingen