Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Gijs van Hesteren | Wandeling langs de trotse welvaart

17-02-2023

HARLINGEN - Harlingen, al vijfendertig jaar woon ik in deze stad.

Column Gijs van Hesteren | Wandeling langs de trotse welvaart
Fabriekstraat. Stadsgids Jan de Groot vertelt over de nederzetting Almenum, één van de twee kernen waaruit Harlingen ooit ontstond. Beeld Gijs van Hesteren.

Tekst en beeld Gijs van Hesteren

 

Aangespoeld via de bruine vloot. Een stukje traditie, een stukje varend erfgoed, die vloot. Net zoals de stad: overal monumenten, waar je ook kijkt. De website harlingenwelkomaanzee.nl meldt: ‘Met meer dan zeshonderd monumentale panden in onze binnenstad blijft de herinnering voortbestaan aan de trotse welvaart die Harlingen gekend heeft’.

 

Eigenlijk is dit een stelling waarin de tragiek van de stad schuilgaat. Want waarom hebben we hier zoveel momenten? Omdat de stad zó verarmd was, dat er zelfs geen geld was om de krotten en ruïnes op te ruimen. Zeker, ooit was er trotse welvaart, maar voor het hoogtepunt daarvan zullen we terug moeten gaan naar de zeventiende eeuw. Na deze gouden periode verviel Harlingen tot een uitgewoonde uithoek in een moeilijk bereikbaar stukje Nederland. Pas na voltooiing van de Afsluitdijk en het aflopen van de Tweede Wereldoorlog ontstond er nieuwe welvaart. Meeliftend op de periode van naoorlogse wederopbouw pakte met name de Hein Buismanstichting  de stadsvernieuwing voortvarend op. En daarom kunnen we nu zo trots zijn – ondanks nog altijd grote verschillen tussen arm en rijk.

 

Die trots komt heel hard bij je binnen, als je meeloopt in één van de Winterwandelingen. Welkom aan zee organiseet deze in samenwerking met het Stadsgidsenteam. Het toeristenseizoen moet nog beginnen. De meeste deelnemers aan de februariwandeling blijken een rechtstreekse band met de stad te hebben. Ze wonen in Harlingen, of ze komen er wonen, of ze hebben er gewoond.

 

Zo vertelt één van de wandelaars dat hij al heel vaak meeliep met de stadswandelingen. Deze ouweseun woont zijn hele leven in de stad. Toch ziet hij iedere keer nieuwe dingen. Haha, en zelf weet hij ook heel veel te melden…

 

Ik spreek een dame; zij vertelt me dat zij de stad op twaalfjarige leeftijd verliet. Nu woont ze in Hillegom. Haar dochter verhuisde twee weken geleden vanuit de Randstad naar Harlingen. “Zij geniet daar enorm van. En nu kom ik hier ook wonen. Ik kan niet wachten eigenlijk en daarom probeer ik zoveel mogelijk kanten van de stad te zien te krijgen.”

 

Op heel veel plaatsen stopt stadsgids Jan de Groot even voor zijn verhaal en heel vaak vallen de wandelaars hem bij: zij weten dingen die Jan nog niet wist, of andersom. Zo is de voorkant van restaurant Nooitgedagt (aan de Voorstraat) voorzien van een gevelsteen met een blauwe hand. Dat het vroeger een wijnpakhuis was, dat weet Jan. Dat de blauwe kleur van die hand vermoedelijk verwijst naar de huidverkleuring die optreedt als je met wijndruiven bezig bent, dat weet dan één van de seunen in zijn gevolg weer.

 

Over de hoge houten opbouw van het monumentale graan- en peulenpakhuis aan het Noordijs vertelt Jan dat deze vroeger gebruikt werd als droogruimte. In de Wereldoorlog maakte het verzet gebruik van het weidse uitzicht tot aan Den Oever: zo volgde men bewegingen van de bezetter. Een Harlingse die al haar hele leven in de binnenstad woont vult aan: het destijds verkrotte pand was in de jaren zeventig weliswaar verboden gebied, maar wel een prachtig mooi speelterrein voor de stadskinderen. “Het mocht niet natuurlijk, maar we kwamen naar binnen langs een kapotte ruit en klommen helemaal naar boven!”

 

Het pakhuis is nu een appartementencomplex. De houten opbouw verhuurt men als vakantieappartement ‘Het dakhuis’. De website van het appartement bevestigt wat ik ook altijd vertel, als incidenteel rondvaartschipper van Piet Miltenburg z’n ouweseunsloepjes. Ooit was het een machinekamer voor de verwarming van het pakhuis en het drogen van opgeslagen graan. De site laat verder weten dat het appartement onder andere beschikt over een tv, koffieapparaat en een föhn. Vroeger werkten Harlinger huusfrouwen op deze plek voor een karige bijverdienste. Vooruitgang hou je niet tegen.

 

Heel mooi allemaal. Harlingen is meer dan een parkeerplaats voor eilandbezoekers. Steeds meer mensen komen in het zomerseizoen speciaal voor de stad zelf. Nee, ik ben en word geen ouwe seun. Import blijft altijd import, maar ik zeg toch: terecht dat deze toeristen komen. Het is prachtig hier. De monumenten, de zee. En in deze kosmopolitische (mini-)zeehavenstad voelt iedereen zich welkom. Wat de toeristen meestal niet zien is de nog altijd bestaande tragiek: grote verschillen tussen arm en rijk. Maar wie arm is woont tegenwoordig meestal niet meer in een binnenstad.

 

Lees ook

Algemeen Kunst & Cultuur Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Koks en Keukenmeiden weer open na opfrisbeurt

17-02-2023

HARLINGEN - Na twee weken van klussen, herinrichten én een flinke opfrisbeurt is Koks en Keukenmeiden weer open.

Kabinet gaat Regio Deal aan met Noardwest-Fryslân

17-02-2023

HARLINGEN - 20 miljoen euro voor werken aan kwaliteit van leven.

Nieuwe bestuursleden Visserijdagen Harlingen

17-02-2023

HARLINGEN - Het bestuur van de Stichting Visserijdagen is na het toetreden van vier nieuwe bestuursleden bijna op volle sterkte.

Reacties

Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Connexa Connexa Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje CZVideoful CZVideoful Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL
Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events TeamFRL TeamFRL Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Connexa Connexa Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie Events Visie Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot TeamFRL TeamFRL Connexa Connexa Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie CZVideoful CZVideoful Connexa Connexa TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Connexa Connexa Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken TeamFRL TeamFRL CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen