De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Campagne WAD THE F*CK: voor een plasticvrije waddenzee

24-06-2021

HARLINGEN - Sigarettenfilters, plastic flesjes, blikjes… het zijn nog maar een paar voorbeelden van troep dat vaak te vinden is in de natuur.

Ook liggen de stranden van de Waddeneilanden bezaaid met onnodig veel afval. ‘Al dit afval is een afspiegeling van onze extreme consumptiemaatschappij. Iedereen koopt en doet maar. Maar wat vaak wordt vergeten, zijn de hoge kosten voor het milieu en de impact op onze eigen gezondheid’, aldus de initiatiefnemers van bewustwordingscampagne WAD THE F*CK, Mijke Bos en Esther Leystra. Met deze campagne vragen ze aandacht voor het voorkomen van (zwerf)afval.


Ze richten zich vooral op consumerende jongeren; een groot deel van het zwerfafval is een gevolg van (on)bewust gedrag. Ook is deze doelgroep gewend aan fast fashion - de op één na grootste milieuvervuilende industrie - en goedkoop online shoppen. Veel van deze goederen worden over zee vervoerd en zo ook boven de Waddeneilanden (UNESCO Werelderfgoed). Met de containerramp MSC Zoe weet iedereen wat de risico’s zijn. Aan de andere kant is een deel van deze doelgroep juist al heel bewust en duurzaam bezig en is er veel ruimte voor positieve gedragsverandering. En dát is precies wat Mijke en Esther willen versterken met deze campagne.

 

De fotoreeks

Aan de hand van een prikkelende fotoreeks roepen ze de consumerende fashionista’s op om stil te staan bij hun eigen consumptiegedrag en om letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Dat houdt in: laten inzien dat het allemaal veel milieuvriendelijker kan door duurzamer te kopen. Dus ‘minder’, tweedehands en meer bij lokale winkels tegen een eerlijke prijs. Kortom, ‘Buy less, Buy good’. Ook vragen ze jongeren hun eigen afval gewoon netjes op te ruimen na een chilldag op het strand of in het park. ‘Want echt, zo moeilijk is het allemaal niet’, aldus Mijke en Esther. De boodschap wordt versterkt door vrijwillige bijdragen en samenwerkingen met bestaande initiatieven, organisaties, bedrijven en (lokale) winkels. Want juist die aansluiting vinden ze belangrijk. Ook hebben ze qua styling goed gekeken naar merken die bij hun verhaal passen. Zo is er onder andere gekozen voor de eco-vriendelijke tassen van Susan Bijl en het circulaire denim merk MUD Jeans.


De foto’s worden verspreid in en rondom het Waddengebied. Zo komt er per eiland een kleine expositie op een jongerencamping en komen er posters en kaarten te liggen in winkels en lokale horeca. Ook zijn de beelden tijdens de zomermaanden te zien op de terminals en veerboten van Rederij Doeksen en Wagenborg. Tot slot worden de beelden online gedeeld op diverse platforms, waaronder op hun eigen website www.WADTHEFCK.nl en Instagram #WADTHEFCK. 

 

Help jij mee voor een schone Waddenzee?

Het platform ‘Plasticvrije Waddenzee’ draagt dit initiatief een warm hart toe en ondersteunt dit project. Op de website plasticvrijewadden.waddenzee.nl is meer informatie vinden. Ook staat hier een overzicht van lokale clean-up activiteiten en zijn er contactgegevens van lokale jutters te vinden. Help jij mee voor een schone Waddenzee?

 

De initiatiefnemers

Ze hebben beide een grote liefde voor het Waddengebied. De containerramp met de MSC Zoe in 2019 heeft daarom dan ook een grote indruk op ze gemaakt. Maar ook het rondslingerend zwerfafval in en rondom dit unieke gebied houdt ze bezig. Via social media komen fotografe Mijke Bos en milieukundige en journalist Esther Leystra uit Dokkum in contact met elkaar. Ze bundelen krachten en zo ontstaat de campagne WAD THE F*CK. ‘Een ietwat heftige titel, dat klopt. Maar kijk eens naar de gevolgen van ons consumptiegedrag inclusief al dat zwerfafval... dat is pas heftig!

Algemeen Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Friese frisse lucht voor iedereen

24-06-2021

HARLINGEN - Provincie Fryslân heeft de schoonste lucht van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Milieudefensie.

Wat mag er per 26 juni allemaal weer?

24-06-2021

HARLINGEN - Vanaf zaterdag 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft.

Lesaanbod nieuwe seizoen gereed, introductie Seewynpas

24-06-2021

HARLINGEN - Seewyn Kunsteducatie heeft het aanbod voor het nieuwe seizoen, dat maandag 23 augustus van start gaat, compleet.

Reacties

Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Omdraai De Omdraai Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Lichtboei De Lichtboei Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Omdraai De Omdraai HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg