RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

BZZ brainstormt met schippers bruine vloot

31-01-2021

ENKHUIZEN – De coronamaatregelen en dan vooral de reisbeperkingen veroorzaakten een ongekende daling van het verblijfstoerisme.

BZZ brainstormt met schippers bruine vloot Het knuffelgehalte van de vloot. Ankerstart van de Enkhuizer Klipperrace in het Krabbersgat.

Door: Gijs van Hesteren.

 

De klandizie vanuit het buitenland liep sterk terug, vooral ten nadele van groepsaccommodaties en daarmee ook de chartervaart. Een en ander leidde intussen tot grote bezorgdheid over het voortbestaan van deze kenmerkende en beeldbepalende sector. In een online brainstormsessie stelde de branchevereniging BBZ de vraag: kunnen we ondanks Covid-19 tóch omzet draaien?

 

Uit de uitnodiging: 'Op een digitaal achterdek proberen we tot nieuwe ideeën te komen. Kunnen we in dit overgangsjaar toch omzet genereren? Of aandacht krijgen, of op een andere manier overleven?'

 

Zo'n zeventig mensen namen eraan deel. Leden, belanghebbenden van buiten de organisatie en deskundigen.

'Zeker, we zitten in een rotsituatie en we moeten er alles aan doen om oplossingen te vinden', zei directeur Paul van Ommen, die samen met bureaumedewerker Pam Wennekes de bijeenkomst leidde. 'Maar dat wil niet zeggen dat we het hoofd in de schoot leggen. Daarvoor is deze brainstorm bedoeld. Het gaat vanavond niet over alles wat tegenzit, maar over wat er wél kan.'

 

Trends

Kees van der Most van Trends & Tourism belichtte een aantal opvallende trends. De chartervaart voldoet eigenlijk aan bijna allemaal: kortere vakanties, seniorendoelgroep, samenstelling op maat, verbinding, beleving, duurzaam reizen, gezond leven. Jeroen Kor, accountmanager van Holland Boven Amsterdam benadrukte het knuffelgehalte en de mediawaardigheid van de vloot.

 

Jossie Verkerk was ooit zelf BBZ-bestuurslid. Nu is zij werkzaam bij Boat Bike Tours. Zij vertelde hoe haar organisatie inhaakt op de veranderende markt, zelfs onder corona-omstandigheden. Om in scheepvaartterminologie te blijven: verzet de bakens. De tot dan toe in omvang groeiende veramerikaniseerde luxetochten waren voorlopig niet mogelijk. Met de wat ruimer opgezette motorcharterschepen zag zij perspectief in wat eenvoudiger opgezette tochten, met minder passagiers dan voorheen. 'Gevaren hébben we, al hebben we er geen cent winst op gemaakt.'

Beter weinig omzet dan géén omzet – zo kunnen er weer wat rekeningen voldaan worden tenminste.

 

Verschillen

De drie belangrijke takken van de chartervaart verschillen behoorlijk – binnenzeilvaart, zeezeilvaart en motorchartervaart. Ondanks internationale beperkingen was 'op zee' gedurende een groot deel van het jaar in bepaalde gevallen nog wat mogelijk, vooral als het ging om onderwijs en training voor jongeren. Voor de binnenvaart lag het moeilijker, met name omdat het op een traditioneel zeilschip lastig is om onderdeks voldoende onderlinge afstand te bewaren, zeker voor de grote groepen die altijd de hoofdmoot van de klantenkring uitmaakten.

 

Veel schippers leken de uitdaging al positief te hebben opgepikt en kwamen met uiteenlopende voorbeelden. Ze probeerden de aandacht te trekken met ongebruikelijke maar passende projecten. Sommigen maakten vorig jaar gezinstochten, yoga-reizen, korte tochtjes van een paar uur, ze deden aan jongerenscholing of ze organiseerden luxe-reizen met senioren. Anderen genereerden media-aandacht met het vervoeren van vracht of vrachtjes, of door winterligplaats in te nemen op strategische plekken. Nieuwe ideeën waren er ook: bijvoorbeeld een grote gelijktijdige vlootdag in een aantal havensteden.

 

Er komt een vervolg. De BBZ beloofde de resultaten te verwerken en terug te komen met verdiepingssessies. 'Wat kan je nog wél verkopen onder deze omstandigheden', stelde Paul van Ommen. 'Als we dat weten moeten we snel schakelen. De markt kantelt naar minder groep, méér individueel. Hoe bereiken we die mensen zo effectief mogelijk? Wie gaat dat doen? Vanwege de pandemie spraken we met heel veel overheden en marketingorganisaties. Dat leverde veel nieuwe inzichten op.'

Bedrijfsleven Corona Politiek & Maatschappij Regio

Meer nieuws

Samenwerking Omroep RSH en Radio Eenhoorn

31-01-2021

HARLINGEN - Omroep RSH, de lokale radio voor de gemeente Harlingen, en Radio Eenhoorn, de lokale omroep voor de gemeente Waadhoeke, hebben de afgelopen tijd de gesprekken over samenwerking weer geïntensiveerd.

Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Food 80/20 Food 80/20 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Omdraai De Omdraai Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Food 80/20 Food 80/20 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus