HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

BZZ brainstormt met schippers bruine vloot

31-01-2021

ENKHUIZEN – De coronamaatregelen en dan vooral de reisbeperkingen veroorzaakten een ongekende daling van het verblijfstoerisme.

BZZ brainstormt met schippers bruine vloot Het knuffelgehalte van de vloot. Ankerstart van de Enkhuizer Klipperrace in het Krabbersgat.

Door: Gijs van Hesteren.

 

De klandizie vanuit het buitenland liep sterk terug, vooral ten nadele van groepsaccommodaties en daarmee ook de chartervaart. Een en ander leidde intussen tot grote bezorgdheid over het voortbestaan van deze kenmerkende en beeldbepalende sector. In een online brainstormsessie stelde de branchevereniging BBZ de vraag: kunnen we ondanks Covid-19 tóch omzet draaien?

 

Uit de uitnodiging: 'Op een digitaal achterdek proberen we tot nieuwe ideeën te komen. Kunnen we in dit overgangsjaar toch omzet genereren? Of aandacht krijgen, of op een andere manier overleven?'

 

Zo'n zeventig mensen namen eraan deel. Leden, belanghebbenden van buiten de organisatie en deskundigen.

'Zeker, we zitten in een rotsituatie en we moeten er alles aan doen om oplossingen te vinden', zei directeur Paul van Ommen, die samen met bureaumedewerker Pam Wennekes de bijeenkomst leidde. 'Maar dat wil niet zeggen dat we het hoofd in de schoot leggen. Daarvoor is deze brainstorm bedoeld. Het gaat vanavond niet over alles wat tegenzit, maar over wat er wél kan.'

 

Trends

Kees van der Most van Trends & Tourism belichtte een aantal opvallende trends. De chartervaart voldoet eigenlijk aan bijna allemaal: kortere vakanties, seniorendoelgroep, samenstelling op maat, verbinding, beleving, duurzaam reizen, gezond leven. Jeroen Kor, accountmanager van Holland Boven Amsterdam benadrukte het knuffelgehalte en de mediawaardigheid van de vloot.

 

Jossie Verkerk was ooit zelf BBZ-bestuurslid. Nu is zij werkzaam bij Boat Bike Tours. Zij vertelde hoe haar organisatie inhaakt op de veranderende markt, zelfs onder corona-omstandigheden. Om in scheepvaartterminologie te blijven: verzet de bakens. De tot dan toe in omvang groeiende veramerikaniseerde luxetochten waren voorlopig niet mogelijk. Met de wat ruimer opgezette motorcharterschepen zag zij perspectief in wat eenvoudiger opgezette tochten, met minder passagiers dan voorheen. 'Gevaren hébben we, al hebben we er geen cent winst op gemaakt.'

Beter weinig omzet dan géén omzet – zo kunnen er weer wat rekeningen voldaan worden tenminste.

 

Verschillen

De drie belangrijke takken van de chartervaart verschillen behoorlijk – binnenzeilvaart, zeezeilvaart en motorchartervaart. Ondanks internationale beperkingen was 'op zee' gedurende een groot deel van het jaar in bepaalde gevallen nog wat mogelijk, vooral als het ging om onderwijs en training voor jongeren. Voor de binnenvaart lag het moeilijker, met name omdat het op een traditioneel zeilschip lastig is om onderdeks voldoende onderlinge afstand te bewaren, zeker voor de grote groepen die altijd de hoofdmoot van de klantenkring uitmaakten.

 

Veel schippers leken de uitdaging al positief te hebben opgepikt en kwamen met uiteenlopende voorbeelden. Ze probeerden de aandacht te trekken met ongebruikelijke maar passende projecten. Sommigen maakten vorig jaar gezinstochten, yoga-reizen, korte tochtjes van een paar uur, ze deden aan jongerenscholing of ze organiseerden luxe-reizen met senioren. Anderen genereerden media-aandacht met het vervoeren van vracht of vrachtjes, of door winterligplaats in te nemen op strategische plekken. Nieuwe ideeën waren er ook: bijvoorbeeld een grote gelijktijdige vlootdag in een aantal havensteden.

 

Er komt een vervolg. De BBZ beloofde de resultaten te verwerken en terug te komen met verdiepingssessies. 'Wat kan je nog wél verkopen onder deze omstandigheden', stelde Paul van Ommen. 'Als we dat weten moeten we snel schakelen. De markt kantelt naar minder groep, méér individueel. Hoe bereiken we die mensen zo effectief mogelijk? Wie gaat dat doen? Vanwege de pandemie spraken we met heel veel overheden en marketingorganisaties. Dat leverde veel nieuwe inzichten op.'

Bedrijfsleven Corona Politiek & Maatschappij Regio

Meer nieuws

Samenwerking Omroep RSH en Radio Eenhoorn

31-01-2021

HARLINGEN - Omroep RSH, de lokale radio voor de gemeente Harlingen, en Radio Eenhoorn, de lokale omroep voor de gemeente Waadhoeke, hebben de afgelopen tijd de gesprekken over samenwerking weer geïntensiveerd.

CDA Harlingen CDA Harlingen Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harlinger Belang Harlinger Belang Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona VVD Harlingen VVD Harlingen NIVO Groep NIVO Groep Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Food 80/20 Food 80/20
NIVO Groep NIVO Groep Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg CDA Harlingen CDA Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE IJssalon Min12 IJssalon Min12 VVD Harlingen VVD Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor