Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Gerda Hartkamp overhandigt boek aan burgemeester Ina Sjerps

20-08-2021

HARLINGEN - Afgelopen maandag ontving burgemeester Ina Sjerps, in het kader van de Nederlands-Indië herdenking, het boek ‘van Friese klei naar tropenuniform’ uit handen van de auteur Gerda Hartkamp.

Gerda Hartkamp overhandigt boek aan burgemeester Ina Sjerps Boekoverhandiging van Gerda Hartkamp (links op de foto groene jurk) bij het Indië-monument aan burgermeester Ina Sjerps op de algemene begraafplaats Harlingen. Foto: Joachim de Ruijter

Het boek gaat over haar grootouders. Haar opa was een soldaat in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, de KNIL, wat in die tijd een deel van Nederland was. Het verhaal dat ze heeft beschreven gaat over de ontmoeting van de Friese Anne en de Indische Charlotte. Hun prille geluk en de ontberingen die zij later met hun kinderen hebben moeten ondergaan.

 

Hun verhaal is vreselijk, maar zeker niet de enige. Het zou net zo goed kunnen gaan over iedere militair die getrouwd was met een inlandse vrouw. Was zij blank, dan zaten ook de vrouw en kinderen in een soortgelijk kamp. Jongens vanaf twaalf in een mannenkamp. Honger en verwaarlozing was een dagelijks terugkerend probleem. Zo ook de angst voor geweld in het kamp of zelfs executie. Buiten de kampen was het maar iets beter, ook hier heerste de angst voor de bezetter. Mensen werden opgepakt zonder duidelijke reden. En honger regeerde ook in de stad en in de kampoengs.

 

Op 15 augustus herdenken we het einde van de 2e wereldoorlog, opdat dit stukje geschiedenis uit Nederlands-Indië niet verloren gaat. Maar voor Indië was dit niet echt het einde van de oorlog. De Republiek Indonesia werd uitgeroepen en Soekarno riep op dat alle buitenanders het land moesten verlaten. Dit werd door de Nationalistische opstandelingen gezien als een oproep tot moord. De Pemoeda’s lieten een spoor van dood en verderf achter.

 

In de gevaarlijke periode die hierdoor ontstond, moesten veel mensen vluchten om niet vermoord te worden. Ze kwamen in dezelfde kampen terecht als tijdens de oorlog, maar werden nu bewaakt door hun vroegere vijand, de Japanse soldaten. Het was niet langer veilig in het huidige Indonesië, waardoor schepen vol werden gestouwd met Nederlandse burgers, inheems en blank, in de hoop een veilig heenkomen te vinden in het beloofde land.

 

Helaas was hier in Nederland geen plek voor al die Indische mensen. De Nederlanders hadden het zo vlak na de oorlog zelf moeilijk om in hun onderhoud te voorzien. Een moeilijke tijd van aanpassen begon.

 

Nu herdenken we hier om te vieren dat wij in vrijheid mogen leven. Hoewel het moeilijk te verteren is dat er een atoombom voor nodig was.

 

Gerda bedankt de burgemeester voor het in ontvangst nemen van ‘van Friese klei naar tropenuniform’. Het is een gebaar van respect aan de Nederlandse burgers met een Indische achtergrond, hier en in heel Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente Kunst & Cultuur Shoppen

Meer nieuws

Ook geen Lanenkaatsen in 2021

20-08-2021

HARLINGEN - Na de afgelasting in 2020 gaat ook dit jaar het Lanenkaatsen niet door.

Voorbereiding fc Harlingen JO14/15

20-08-2021

HARLINGEN - Fc Harlingen JO14/15 oefent tegen het Duitse SV Berghofen.

Weekbericht GGD Fryslân van 16 t/m 20 augustus 2021

20-08-2021

HARLINGEN - Lichte stijging besmettingen en testen zonder afspraak.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Food 80/20 Food 80/20 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Food 80/20 Food 80/20 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad