Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Broken Jug officieel geopend en in het licht gezet (video)

02-11-2021

HARLINGEN - Onder grote publieke belangstelling en tromgeroffel is dinsdag het kunstwerk de 'Broken Jug' van de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella in Harlingen officieel geopend.

Broken Jug officieel geopend en in het licht gezet (video) Broken Jug officieel geopend en in het licht gezet. Foto: Dorus Breidenbach

Na een welkomswoord door spreekstalmeester Atze Lubach en een intervieuw met de wethouders Paul Schoute en Erik de Groot, had burgemeester Ina Sjerps de eer om de 'Broken Jug' (in de volksmond al de 'Alikruuk' genoemd) in het licht te zetten. Daarmee is het imposante kunstwerk officieel geopend.

 

Voor het kunstwerk van 12 meter hoog, 14 meter breed en 45 ton zwaar heeft Minne Schiphof, medewerker van gemeente Harlingen, samen met Atelier LEK uit Rotterdam een verlichtingsplan opgesteld. Met deze verlichting is het kunstwerk verbonden aan het prachtige UNESCO werelderfgoed, de Waddenzee. Net als de zee zelf is de verlichting niet statisch, maar in geleidelijke en constante verandering. Het verschuift van blauw naar goud-geel. De Broken Jug verandert gaandeweg de dag van kleur, bij eb wordt het beeld geel aangelicht (de zandbanken) en bij vloed wordt de verlichting langzaam blauw (de zandbanken zijn onder water). De verlichting maakt van de plek en het kunstwerk ook in de avond een herkenbaar icoon voor Harlingen. Bij de verlichting is rekening gehouden met het lopende initiatief om de donkere luchten van het gebied te behouden en te beschermen. Dit is namelijk een van de weinige overgebleven bijna natuurlijke nachthemels in Nederland.

 

Poort naar Harlingen

“Het kunstwerk is open en transparant en geeft een beweging weer,” geeft wethouder Erik de Groot aan. “Ik vind het persoonlijk heel mooi dat ik af heb kunnen maken wat mijn voorganger Hein Kuiken in gang heeft gezet. De Broken Jug is fantastisch voor onze regio. Dit geeft weer aan dat wij als kleine gemeente tot heel veel in staat zijn. Daar ben ik trots op!” Wethouder Paul Schoute vult aan: “Harlingen is voor veel mensen de plek van de boot naar de eilanden. Maar we zijn veel meer. En met de Broken Jug laten we dat zien. Niet voor niets zeggen we ‘je vakantie begint al in Harlingen’. Vanaf de parkeerplaats passeer je het kunstwerk en vormt ze de entree en poort naar Harlingen.” Het kunstwerk is onderdeel van de verbetering van de beleving voor eilandtoeristen. Samen met Wetterskip en provincie gaan we aan de slag met de opgaven en ambities die er liggen in onze kustzone. Ook de verbetering van de parkeerterreinen en route naar de Waddenpromenade is hier onderdeel van. Zo worden bezoekers verleid om ook een kijkje te nemen in onze monumentale stad.

 

Spelen met de horizon tussen land en zee

Frank Stella zelf vond de plek aan de Waddenzee ook zeer geschikt voor zijn kunstwerk. Hij is op bezoek geweest in Harlingen, en zei: “The Broken Jug plays off its relation to the two horizons, that of the city and of the sea. The piece invites inspection and functions as a platform to look out over the city and the sea”.

 

In een videoboodschap sprak de 85-jarige Frank Stella de aanwezigen bij de opening toe. Hij liet weten blij te zijn dat het kunstwerk in Harlingen staat: "It is so well-situated at the edge of the sea". De wereldberoemde kunstenaar heeft veel tijd en passie toegewijd aan het vervaardigen van de Broken Jug. 

 

Meer dan 200 aanwezigen

De officiële opening werd bijgewoond door meer dan 200 personen. Bestuurders van buurgemeentes, Wetterskip en provincie en meer dan 50 inwoners van de gemeente waren aanwezig. Ook Sense of Place, oud burgemeester Roel Sluiter en organisaties vanuit recreatie, toerisme en cultuur en kunstenaars waren bij de feestelijke opening.

 

Van Miami via Cherbourg naar Harlingen

Frank Stella (85) is in 1998 al begonnen met het ontwerp. Dit werd een voorloper van de Broken Jug, de Bandshell. Deze is tentoongesteld in 1999 en 2017. Het idee was om hier een grotere versie van te maken voor het Miami Dolphins Station. Vanaf 2001 tot 2018 stond de Broken Jug in Cherbourg, waarna het op transport ging naar New York. Harlingen was een tussenhaven. In 2018 opperde Allard Bokma van CIG Architecture (de partij die het transporteren begeleide) het idee om de Broken Jug definitief in Harlingen te plaatsen. Joop Mulder is toen aangehaakt en hij wilde het beeld integreren in het verhaal van Sense of Place. Hij wilde heel graag dat het kunstwerk een plek in Fryslân bij de Waddenkust zou krijgen. Eind 2019 kwam het idee naar voren om de sculptuur in Harlingen te plaatsen op initiatief van de gemeente Harlingen. Op 18 maart 2021 stemde de gemeenteraad van Harlingen in met de definitieve plaatsing op deze plek.

 

Met de plaatsing van de Broken Jug is Harlingen en de provincie Friesland een nieuwe landmark rijker! 

 

Foto's Dorus Breidenbach - Fotografie Dorus

Video CZVideoful i.s.m. Joachim de Ruijter

 

Algemeen Gemeente Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Coronapersconferentie: mondkapjesplicht, thuiswerken, uitbreiding van het coronatoegangsbewijs

02-11-2021

HARLINGEN - Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig.

Laatste kans voor Hoge Luchten, schatten uit het Rijks

02-11-2021

De tentoonstelling Hoge Luchten, schatten uit het Rijks in Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen is bijna voorbij.

Uitreiking opbrengst actie PlukGeluk Arum

02-11-2021

ARUM – Op 2 augustus 2021 opende Rotaryclub Franeker aan de Van Camminghaweg bij haar PlukGeluk-tuin Arum.

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Food 80/20 Food 80/20 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Fotografie Dorus Fotografie Dorus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok