RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Broken Jug geplaatst (+ video's)

02-10-2021

HARLINGEN - Zaterdag 1 oktober werd de Broken Jug geplaatst op zijn nieuwe plek op de kop van de langparkeerterreinen aan de Harlingerstraatweg.

Broken Jug geplaatst (+ video's) Foto: Dorus Breidenbach

Dit meesterwerk van wereldberoemd kunstenaar Frank Stella is niet te missen; zijn uitbundige en indrukwekkende vormen trekken al van grote afstand de aandacht. Bovendien is dit unieke kunstwerk in Harlingen verlicht op basis van het getij. De invloed van eb en vloed is namelijk gevisualiseerd op het enorme sculptuur. 

 

Met het aandraaien van de bouten verankerden wethouders Harry Boon, Erik de Groot en Paul Schoute het kunstwerk in de Harlinger grond. Met de plaatsing van de Broken Jug is Harlingen, Noordwest Friesland en de provincie Friesland een nieuwe landmark rijker. 

 

Nauwkeurig werk door lokale bedrijven

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het kunstwerk verplaatst vanaf zijn tijdelijke locatie naar de nieuwe plek op de kop van de langparkeerterreinen aan de Harlingerstraatweg. Dit vervoer bleek lastiger dan gedacht. Door de breedte en hoogte van het kunstwerk, moesten bij meerdere lantaarnpalen de armaturen (de kop van de lantaarnpaal) even 90 graden gedraaid worden.

In de voorgaande weken zijn de drie funderingselementen van het kunstwerk op zijn plek gezet. Het zwaarste funderingselement is 38 ton en de beide 'kleinere' elementen wegen 24 ton per stuk. Hierdoor blijft het kunstwerk ook bij een superstorm trots overeind staan.

 

Zaterdagmorgen werd de ‘ Broken Jug’ met drie hijskranen van de speciale transportcombinatie naar zijn nieuwe plek getild. Het plaatsen van het kunstwerk op de funderingselementen was een nauwkeurig karwei. Er was namelijk maar een speling van maximaal 20 mm. Na het uitlijnen van de gaten in de poten van het kunstwerk en de gaten in de funderingselementen, draaiden de drie wethouders de eerste bouten in het kunstwerk. 

 

Alle werkzaamheden zijn door lokale ondernemers uitgevoerd. Van het inmeten door Adonin tot het hijsen door KTF, van de fundering door De Boer en De Groot tot het polijsten door VSMP. Ook Aannemersbedrijf A. Faber heeft ook meegeholpen aan het realiseren van de plaatsing.

 

Eilandgevoel begint in Harlingen

Voor gemeente Harlingen is de ‘Broken Jug’ niet alleen een prachtig kunstwerk voor de eigen inwoners, maar ook onderdeel van de verbeteringen voor eilandtoeristen. Naast het verbeteren van de parkeerterreinen en de route naar de veerboten, wil de gemeente de beleving van eilandtoeristen al in Harlingen laten starten.
 

Verlichting op basis van het getij

Het kunstwerk van Frank Stella is een heel bijzonder kunstwerk met veel mooie en ronde vormen. Daardoor is het een prachtig object om aan te lichten. Door Atelier LEK is een lichtplan gemaakt voor de kunstwerk. Het getij in de Waddenzee speelt hierin een grote rol. Bij eb wordt het beeld geel aangelicht (de zandbanken) en bij vloed wordt de verlichting langzaam blauw (de zandbanken zijn onder water).

 

Officiële opening op 2 november

Vanaf maandag 4 oktober tot ongeveer vrijdag 15 oktober wordt de bestrating aangebracht. Volg de voortgang via de webcam! Op dinsdag 2 november wordt het kunstwerk officieel geopend en in het licht gezet.
 

Frank Stella en zijn ‘ Broken Jug’

Frank Stella is een Amerikaanse kunstenaar die wereldwijd bekend is door zijn schilderijen, driedimensionale werken en metalen constructies. Hij heeft meerdere tentoonstellingen gehad in Museum of Modern Art en het Guggenheim in New York. Zijn kunstwerken worden op verschillende plaatsen ter wereld ten toon gesteld, zoals Toronto, Los Angeles, Singapore.

De ‘Broken Jug’ zou aanvankelijk naast een stadion in Miami worden geplaatst, maar het enthousiasme ontbrak daar. Na een poging om hem in het Franse stadje Cherbourg te plaatsen, dat uiteindelijk stuk liep op hoge kosten, zou het kunstwerk via Harlingen terug naar Amerika worden gestuurd. Door de inzet van Joop Mulder van Sense of Place en oud burgemeester Roel Sluiter, heeft het unieke kunstwerk nu een prachtige plek in Harlingen gekregen.

 

Heel Holland Kijkt

Webcam Harlingen maakte onderstaande video's van het verplaatsen.

 

Algemeen Gemeente Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Juf Anka met pensioen

02-10-2021

ACHLUM – Na 38 jaar gaat juf Anka met welverdiend pensioen.

De Bibliotheek ondersteunt bij vragen over de CoronaCheck

02-10-2021

HARLINGEN - De Bibliotheek heeft de afgelopen weken een toestroom aan bezoekers in haar vestigingen gezien.

Gemeente Harlingen ontvangt te weinig plannen voor Tiny Houses

02-10-2021

HARLINGEN - De gemeente heeft naar aanleiding van de oproep om plannen voor een Tiny House in te dienen vier motivatiebrieven en plannen ontvangen.

Reacties

Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Food 80/20 Food 80/20 De Omdraai De Omdraai Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Omdraai De Omdraai Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen