Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Broken Jug geplaatst (+ video's)

02-10-2021

HARLINGEN - Zaterdag 1 oktober werd de Broken Jug geplaatst op zijn nieuwe plek op de kop van de langparkeerterreinen aan de Harlingerstraatweg.

Broken Jug geplaatst (+ video's) Foto: Dorus Breidenbach

Dit meesterwerk van wereldberoemd kunstenaar Frank Stella is niet te missen; zijn uitbundige en indrukwekkende vormen trekken al van grote afstand de aandacht. Bovendien is dit unieke kunstwerk in Harlingen verlicht op basis van het getij. De invloed van eb en vloed is namelijk gevisualiseerd op het enorme sculptuur. 

 

Met het aandraaien van de bouten verankerden wethouders Harry Boon, Erik de Groot en Paul Schoute het kunstwerk in de Harlinger grond. Met de plaatsing van de Broken Jug is Harlingen, Noordwest Friesland en de provincie Friesland een nieuwe landmark rijker. 

 

Nauwkeurig werk door lokale bedrijven

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het kunstwerk verplaatst vanaf zijn tijdelijke locatie naar de nieuwe plek op de kop van de langparkeerterreinen aan de Harlingerstraatweg. Dit vervoer bleek lastiger dan gedacht. Door de breedte en hoogte van het kunstwerk, moesten bij meerdere lantaarnpalen de armaturen (de kop van de lantaarnpaal) even 90 graden gedraaid worden.

In de voorgaande weken zijn de drie funderingselementen van het kunstwerk op zijn plek gezet. Het zwaarste funderingselement is 38 ton en de beide 'kleinere' elementen wegen 24 ton per stuk. Hierdoor blijft het kunstwerk ook bij een superstorm trots overeind staan.

 

Zaterdagmorgen werd de ‘ Broken Jug’ met drie hijskranen van de speciale transportcombinatie naar zijn nieuwe plek getild. Het plaatsen van het kunstwerk op de funderingselementen was een nauwkeurig karwei. Er was namelijk maar een speling van maximaal 20 mm. Na het uitlijnen van de gaten in de poten van het kunstwerk en de gaten in de funderingselementen, draaiden de drie wethouders de eerste bouten in het kunstwerk. 

 

Alle werkzaamheden zijn door lokale ondernemers uitgevoerd. Van het inmeten door Adonin tot het hijsen door KTF, van de fundering door De Boer en De Groot tot het polijsten door VSMP. Ook Aannemersbedrijf A. Faber heeft ook meegeholpen aan het realiseren van de plaatsing.

 

Eilandgevoel begint in Harlingen

Voor gemeente Harlingen is de ‘Broken Jug’ niet alleen een prachtig kunstwerk voor de eigen inwoners, maar ook onderdeel van de verbeteringen voor eilandtoeristen. Naast het verbeteren van de parkeerterreinen en de route naar de veerboten, wil de gemeente de beleving van eilandtoeristen al in Harlingen laten starten.
 

Verlichting op basis van het getij

Het kunstwerk van Frank Stella is een heel bijzonder kunstwerk met veel mooie en ronde vormen. Daardoor is het een prachtig object om aan te lichten. Door Atelier LEK is een lichtplan gemaakt voor de kunstwerk. Het getij in de Waddenzee speelt hierin een grote rol. Bij eb wordt het beeld geel aangelicht (de zandbanken) en bij vloed wordt de verlichting langzaam blauw (de zandbanken zijn onder water).

 

Officiële opening op 2 november

Vanaf maandag 4 oktober tot ongeveer vrijdag 15 oktober wordt de bestrating aangebracht. Volg de voortgang via de webcam! Op dinsdag 2 november wordt het kunstwerk officieel geopend en in het licht gezet.
 

Frank Stella en zijn ‘ Broken Jug’

Frank Stella is een Amerikaanse kunstenaar die wereldwijd bekend is door zijn schilderijen, driedimensionale werken en metalen constructies. Hij heeft meerdere tentoonstellingen gehad in Museum of Modern Art en het Guggenheim in New York. Zijn kunstwerken worden op verschillende plaatsen ter wereld ten toon gesteld, zoals Toronto, Los Angeles, Singapore.

De ‘Broken Jug’ zou aanvankelijk naast een stadion in Miami worden geplaatst, maar het enthousiasme ontbrak daar. Na een poging om hem in het Franse stadje Cherbourg te plaatsen, dat uiteindelijk stuk liep op hoge kosten, zou het kunstwerk via Harlingen terug naar Amerika worden gestuurd. Door de inzet van Joop Mulder van Sense of Place en oud burgemeester Roel Sluiter, heeft het unieke kunstwerk nu een prachtige plek in Harlingen gekregen.

 

Heel Holland Kijkt

Webcam Harlingen maakte onderstaande video's van het verplaatsen.

 

Algemeen Gemeente Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Juf Anka met pensioen

02-10-2021

ACHLUM – Na 38 jaar gaat juf Anka met welverdiend pensioen.

De Bibliotheek ondersteunt bij vragen over de CoronaCheck

02-10-2021

HARLINGEN - De Bibliotheek heeft de afgelopen weken een toestroom aan bezoekers in haar vestigingen gezien.

Gemeente Harlingen ontvangt te weinig plannen voor Tiny Houses

02-10-2021

HARLINGEN - De gemeente heeft naar aanleiding van de oproep om plannen voor een Tiny House in te dienen vier motivatiebrieven en plannen ontvangen.

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail IJssalon Min12 IJssalon Min12 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
BENG Evenementen BENG Evenementen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns