Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Brief burgemeester Roel Sluiter: 75 jaar Vrijheid en Corona

17-04-2020

HARLINGEN - Burgemeester Roel Sluiter heeft opnieuw een brief gestuurd - gericht aan alle Harlingers - over 75 jaar Vrijheid en Corona.

Brief burgemeester Roel Sluiter: 75 jaar Vrijheid en Corona Roel Sluiter. Foto: Joachim de Ruijter

Zoals zoveel mensen werk ik veel meer thuis dan normaal. Dit stukje schrijf ik dan ook op mijn werkkamer op zolder en net nu ik er aan begin, vaart een enorm vrachtschip door het van Harinxmakanaal waar ik op uitkijk. De Espero, Spaans voor "ik hoop". Ik hoop. Wij hopen. "Hopen" is een veel gebruikt werkwoord geworden de afgelopen vijf weken van Corona-beperkingen.

 

Een dikke maand lang elke dag de mededelingen over de aantallen mensen die zijn besmet, die zijn overleden, de toestanden op de IC’s. En de anderhalve-meter-samenleving die misschien wel voor heel lang zal blijven. De keuze tussen gezondheid en economie die een valse keuze is (Rutte), of een onafwendbare keuze als we onze toekomstmogelijkheden niet willen verliezen (steeds meer andere stemmen).  

 

Aangrijpend al die verhalen over mensen die het verschrikkelijke avontuur op de IC hebben overleefd. Angstaanjagend het feit dat we sinds de hongerwinter niet meer zo’n hoog sterftecijfer hebben gehad. Beklemmend die bespiegelingen of we de toekomst of kwetsbare mensen gaan redden. Aangrijpend, angstaanjagend, beklemmend en de hele dag onontkoombaar. 

 

Op de radio in de krant en op tv, het gaat alleen nog maar over Corona. Dan kun je wel een beetje hoop gebruiken. Die kunnen we dan, zij het nog maar een beetje, putten uit de vaststelling dat de verspreiding van het gevaarlijke virus langzaam begint te stabiliseren. Dat er heel voorzichtig aan geen toename meer is te zien in het aantal ziekenhuisopnames en een stabiele, zij het langzame daling van de bezette IC-bedden. Misschien, misschien leidt dat na 28 april tot een kleine verlichting van alle beperkende maatregelen die onze vertrouwde wereld op slot zetten. Misschien, misschien een klein beetje hoop dat onze economie niet helemaal de bodem zal aanraken. Misschien...we hopen...wordt het straks heel langzaam weer een beetje normaal.

 

Normaal zouden we nu, bij alle andere normale dingen, erg bezig zijn met 75 jaar vrijheid. Vandaag, is het 17 april, precies 75 jaar geleden dat Harlingen werd bevrijd. Jan Norg, de bekendste chroniqueur van de bezettingsgeschiedenis van Harlingen, zou deze week een lezing hebben gegeven. Bauke Posthuma wiens levenswerk Tussen het eerste en laatste saluutschot in zeer beperkte kring ten doop werd gehouden, zou veel meer aandacht hebben gekregen. Het standaardwerk over de geschiedenis van het Centraal Comité 1945, zou niet bijna in stilte verschenen zijn. En ook dodenherdenking, voorafgegaan door de stille tocht, zou niet zonder publiek hebben plaatsgevonden. De feestelijkheden op Bevrijdingsdag met een concert in de Grote Kerk en een interessante voordracht, de historische militaire voertuigen en een high tea in de Voorstraat zouden een waardige verbinding hebben gelegd tussen de bevrijding in mei 1945 en 75 jaar vrijheid en vrede in Nederland daarna.

 

En raar genoeg, ik weet niet hoe het u vergaat, op één of andere manier komt die oorlog en de bevrijding nu ook wel binnen, ook zonder alle publieke herdenking en feestelijkheid. 
Toen, zeker in het jaar voorafgaand aan de bevrijding, zal ook de hoop in ieders gedachten zijn geweest. De hoop dat het goed zou gaan, dat de oorlog snel afgelopen zou zijn, dat je de gevechten voorafgaand aan de bevrijding zou overleven. Dat je heelhuids de eindstreep zou halen. Ook in die samenleving was niets meer normaal. De bezetter die z’n nederlaag voelde naderen trad steeds scherper, meedogenlozer en onvoorspelbaarder op. Een uiterst gevaarlijke en steeds dodelijker tegenstander. De economie lag inmiddels volledig plat. In de haven kwam niets meer binnen, de voedseltoevoer, in het westen van het land volledig afgesloten, was hier bij ons uiterst karig. Vermaak was praktisch onmogelijk, bijna alle culturele optredens en uitvoeringen tot nader order uitgesteld. Ja, je mocht elkaar ontmoeten, ook binnen de anderhalve meter, maar je moest wel een beetje oppassen met wie je omging want niet iedereen was helemaal te vertrouwen en het was een waagstuk om tegen iedereen zo maar te zeggen hoe je over de dingen dacht. Er was angst en onzekerheid over de toekomst. En die is er nu ook. Wij weten nu dat de lockdown niet in één keer opgeheven kan worden, "normaal" is niet meteen weer terug. Ook na de bevrijding duurde het nog tot in de jaren vijftig voordat alles weer "normaal" was en alle distributie, alle schaarste en alle noodmaatregelen opgeheven waren. 

 

Er zijn parallellen. Maar ik zou niet willen ruilen. Voor geen goud. In de bezetting hadden we te maken met een hardvochtige, kwaadaardige en moorddadige vijand. Kwam je in zijn greep, dan brak de hel op aarde los. Dat vertellen ook al die verhalen die deze maanden in kranten en boeken staan. Wij zijn misschien bang en ongerust en er vallen dagelijks slachtoffers maar ìedereen en alles wordt eensgezind ingezet om het Corona-monster te bedwingen. De beperkende maatregelen dienen om mensen te beschermen niet om ze te bestrijden. En slachtoffers worden omringd met onbaatzuchtige, levensreddende en liefdevolle zorg en niet, zoals in de bezetting, gemarteld en gedood. Isolatie betekent vandaag thuiszitten. Toen betekende het deportatie naar de kampen. 

 

We herdenken en vieren onze bevrijding vandaag op 17 april en straks op 4 en 5 mei heel anders dan we ons hadden voorgesteld. Laten we uit de parallellen die er zijn toch vooral begrijpen hoe ánders het nu is om een crisis te doorstaan, wij zijn nu toch vooral in liefdevolle zorg met elkaar verbonden.
Ook dat is deze dagen een opbrengst van 75 jaar vrijheid. 

 

Roel Sluiter

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Supervrijwilliger verrast!

17-04-2020

HARLINGEN - Age Tichelaar zat vandaag voor zijn huis van het mooie weer te genieten toen Hilko Mulder hem verraste met een bezoekje.

Avond4daagse 2020 in Harlingen afgelast

17-04-2020

HARLINGEN - De Avond4daagse in Harlingen, die gepland stond voor 25 t/m 28 mei, zal dit jaar niet doorgaan in verband met het Covid-19 virus.

Harlingen herdenkt – 1945 – 75 jaar vrijheid – 2020

17-04-2020

HARLINGEN - Op 17 april 1945 werd Harlingen bevrijd door het Ontario regiment van het 9de Canadese Leger.

Reacties

DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Food 80/20 Food 80/20 Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Broodje Nuchter Broodje Nuchter Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Greenart Production Greenart Production Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Greenart Production Greenart Production De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot