RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Brief aan de kiezer

30-04-2021

HARLINGEN - De verkiezingen liggen weer achter ons.

Door Willem de Graaf

 

Wij hebben onze keuze gemaakt en wachten nu af wat de politici er mee gaan doen. Wij hebben door een “foutje” van Ollengren, het liegen van Rutte en inzage in de notulen van een kabinetvergadering een beschamend inkijkje gekregen hoe het achter de schermen gaat. Wij hebben gekozen voor de partij die onze overtuiging het best vertegenwoordigt of wij hebben strategisch gestemd. Maar zijn wij dan als kiezer klaar? Is het voldoende om je democratische recht of plicht in te vullen en het daarna over te laten aan een “handvol” politici?

 

In mijn ogen niet, leven in een democratie is een groot voorrecht en daar hoort bij dat wij die met elkaar bewaken. Alleen stemmen en het overlaten aan enthousiastelingen die het voor ons in gemeenteraden, provinciale staten, eerste en tweede kamer proberen in te vullen is te gemakkelijk. Ik realiseer mij dat ik het nu wel erg simpel voorstel, maar probeer duidelijk te maken dat wanneer de kiezer zich niet meer betrokken gaat tonen democratie weinig voorstelt.

 

Wij leven in een maatschappij die wij met elkaar vorm hebben gegeven, wij leven in vrijheid en hebben veel vrijheid maar daar moet je wel wat voor doen. Controleren van de macht kun je overlaten aan de gemeenteraden, provinciale staten en eerste en de Tweede Kamer maar dan kun je eenmaal in de vier jaar je oordeel geven. Wanneer je lid bent van een partij kun je gedurende die tijd invloed uitoefenen op het beleid, je raadsleden controleren, souffleren en bijsturen. Achteroverleunen en ervan uitgaan dat het wel door enthousiastelingen wordt gedaan is te gemakkelijk.

 

Stel je voor dat je op een partij stemt maar er zijn geen leden die bestuursverantwoordelijkheid (raadslid etc.) op zich willen nemen, wat is dan je stem waard? Alle partijen hebben leden nodig om bestuursverantwoordelijkheid te kunnen invullen dus word lid van een partij en stel je beschikbaar. Ga er niet vanuit dat degenen die er nu zitten het wel blijven doen. Verjonging en vernieuwing is en blijft noodzakelijk. Ouders en jongeren van nu moeten het niet overlaten aan grootouders en ouders. Als ouder ben je verantwoordelijk voor de toekomst van je kinderen. Jongeren moeten duidelijker hun stem laten horen, niet door te roepen maar door mee te doen aan de discussies over de toekomst. 

 

Jongerenafdelingen van partijen zijn goed zolang zij ook betrokken worden bij besluitvorming. Persoonlijk zie ik deze afdelingen liever opgaan in de partij en leren wij als senioren te luisteren naar hun kijk op de wereld. 

 

Wij staan voor grote uitdagingen als wij naar de toekomst van ons land kijken. Met stip op één zou ons klimaat moeten staan, maar ook de kloof tussen arm en rijk, de kansenongelijkheid die daardoor ontstaat, het te kort aan woningen, de zorg en onderwijs. Leden van een partij kunnen hun invloed gebruiken om de politiek te dwingen keuzes te maken. Discussieer mee, dat kan als lid. Stel je beschikbaar als je idealen hebt. Blijf niet achterover hangen.

 

Vraag je zelf af in wat voor wereld je wilt leven. Is dat een wereld waarin het alleen belangrijk is, “als het met mij maar goed gaat”, kies dan voor een partij die jouw belangen het best vertegenwoordigt. Of kies je voor een wereld waarin wij er voor elkaar zijn, wat betekent dat het niet altijd strookt met je persoonlijk belang. Kijk je alleen naar het nu of voel je je ook verantwoordelijk voor de toekomst.

 

Maart volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en ik hoop dat wij als Harlingers hier over nadenken. Mijn hart is rood en sta achter de waarden van de PvdA. Ik ben van mening dat, als wij een gezonde maatschappij willen, wij diegene die onze hulp nodig heeft helpen. Niemand heeft bij zijn geboorte een keuze kunnen maken. De keuze is voor je gemaakt door je ouders. De kansen die je krijgt in je leven zijn mede afhankelijk van de hulp die je geboden wordt, of dat nu van huis uit is of door een maatschappij die je ziet staan en je talenten herkent. 

 

 

 

Algemeen Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Ingezonden: Burgers de dupe CO2 heffing

30-04-2021

HARLINGEN - Het was een feitelijke constatering die de Leeuwarder Courant deed op 24 april.

Harlinger schildert bij Sterren op het Doek

30-04-2021

HARLINGEN - Jan Tromp uit Harlingen is zaterdag 1 mei te zien in het tv-programma Sterren op het Doek bij Omroep MAX.

U2 Onair bij Omroep RSH

30-04-2021

HARLINGEN - Zaterdag 1 mei 2021 van 10.00 – 11.00 uur , presentatie en samenstelling door Dorus Breidenbach.

Reacties

Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Food 80/20 Food 80/20 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Omdraai De Omdraai Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï