HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Bootreisje met 'de vijfde colonne'...

16-11-2021

HARLINGEN - We hewwe een gezellige ploeg bij de fc Harlingen en die noeme hunself ‘de vijfde colonne’.

Bootreisje met 'de vijfde colonne'... Stuurman H P en Reitze

Dat is een ploegje met vooral ouweren, alhoewel ur oek wel us wat jonge kerels bij zitte. Doorde weeks zitte we elke morgen vanaf 9 uur inne kantine van de voetbalclub, soms zitte we wel us te mijmeren over ut verleden en dat ut clubke begon op ut Balkland. Toen waren daar al o.a. Berend Visser, Klaas vd Hoek, Wiebe van Dijk, Japie Nieuwburg, Wilco de Jong, Hielke Jager en de oudste Johan Erents bij.

 

We hewwe vanalles al organiseert. Zo hale of make we met Kerst self altied wat te eten. Dan vrage we eerst: ‘Wat salle we van voedsel tot ons nimme?’ Op een keer hadden we besloten: ‘We nimme wat Chinees’. Nou…, zei Hielke Jager, daar bin ik niet su gek op, ik nim wel wat patat. En dat kreeg ie, speciaal voor um klaarmaakt, met een frikandel speciaal. Maar toen ie dat in sien roppert had, ging ie oek nog even langs de tafel met Chinees. Hij skepte nog even twee bordsjes op, daar konst met een pols nog niet eens overheen springe.

 

Leuk was oek dat Klaas vd Hoek een keer vis metnam. Toen ie ut vetvrije papier ur ô haalde leek ut wel of ie een knorre tandiedels (stiekelbeerskes) metnomen had. Ut leek oek wel wat op sprot. Johan Erents was een keer jarig en kwam met een dooske an, dat gooide die op tafel en dat gaf een klap, ut leek wel at ur een stien in zat. Toen we ut dooske openmaakten bleek ur oranjekoek in te zitten, maar dat had wel vier weken inne vriezer leit. We moesten dat ding met een biele verdele ze hard was ut. Ja, dur gebeurde altied wel wat.

 

Later kwam oek onze grote vriend Reitze Elsinga en Bennie van Dijk urbij. Helaas overleed Reitze veulste vroeg. Hij paste precies bij ut ploegje met sien droge humor. At we wat organiseerden was Reitze altied de eerste die riep: ‘Mutte we oek lappe?’ Nou en oek dat gebeurde. Iedereen betaalde altied drekt. Nou ja, ur waren oek wel us lui bij, waar ut even een tiedsje duurde.

 

Op een keer hadden we besloten om een bootreisje te organiseren. En ur gingen oek wat jongeren met. Nou ja, jongeren... Mannen as Willem Noorloos en nog wat maten van um van de fc Harlingen. We huurden dus bootsjes van Piet Barg en daar suuden we met naar Witmarsum varen, waar Wijtze en Wiebe in de kroeg suuden speule. Na veul moeite hadden we Reitze oek overhaald om met te gaan. Ik mut wel een goeie stuurman hewwe, zei hij. De regelaars seiden um dat toe. Reitze keek dan oek even vreemd, toen we de seun van een ouwe voddeboer achter ut roer kregen. Piet Barg had ut wel deur, dat die man stuurman su wudde, dus die gaf ons un botsboot met die helemaal van polyester maakt was.

 

Bij de eerste brug was ut al raak… As een speer vloog ie teugen de sietkant vanne brug an. Johan Erents en Wiebe lagen drekt al languut en plat op hun vreet oppe bojum vanne boot. Sorry, zei stuurman H P en we gingen op naar Witmarsum. Komt dit wel goed, fluusterde Reitze. Komt allemaal goud mien jong, stelde Johan Erents um gerust. We kwamen ut dorp Achlum in, een recht stuk met wat boten anne kant, dit kon toch niet mis. Ut ging net goed we skuurden langs enkele bootsjes, maar inne midden lag een sloepke nog sun centimeter of 23 boven ut water... We hoorden een klap en wat geskuur en toen we omkeken was de boot helemaal onder water en was ur niks meer van te zien. Sorry, zei stuurman H P. Wat waren wij blied dat we in Witmarsum onszelf uut de boot slepe konden. Toen op naar de kroeg. Onderweg zei Reitze nog: "Ik gaan niet met die googemerd terug Wiebe seun, dat is niet vertrouwd".

 

We kwamen inne kroeg en hadden ur wel zin an. En dat wudde een best feest, die Semplonius (se noemde Reitze Wijtze Hempenius altied) kan evensegoed wel aardig speule je. Ut geluud wudde um toch wat te hard, want hij ging met Johan Erents buuten zitten. Maar daar was ut nog erger. Onze stuurman gaf een halve stripties weg en dat vlak voor de ogen van Reitze en Johan Erents. Ut leek wel sun Zwitserse koe met een bel om sien strot. Reitze wuu op ut laatst wel naar huus lope, dit kan toch niet, zei Reitze. Ze hoefden niet te wachten want ze wudde ophaalt met de auto en waren su blied dat ze weer thuus waren.

 

Reitze het toen een prachtige brief skreven an de organisatoren en dat het ie geweldig goed deen. Reitze kon dat trouwens oek goed, hij het meer mooie verhaalsjes skreven. Die brief late we jim even leze. Reitze was een fijne man en wij misse um elke dag nog heel erg, daarom kwam dit verhaal oek weer even voorbij.

 


Bootreisje

Bij 'de vijfde colonne' onstond het onzalige idee om een bootreisje te organiseren. Ik had mijn twijfels, maar werd overgehaald om mee te doen. We zouden met vier bootjes gaan, omdat ook kennissen en vrienden meegingen.

 

Mijn slechte voorgevoel werd al spoedig bewaarheid. Ik had nog wel gevraagd om een betrouwbare kapitein. Dat werd mij toegezegd door de organisatie en achteraf een onbetrouwbaar persoon. Bij het vertrek ontstond al gauw een chaos over de indeling van de passagiers. Mijn vooraf beloofde gezagvoerder was in geen velden of wegen te bekennen. De organisatie ook niet. In plaats daarvan kwam er een luidruchtig type bij onze boot achter het roer zitten. Hij schreeuwde zo hard dat dit zijn tweede keer was dat hij een boot bestuurde dat ik al aan een zeemansgraf begon te denken. Ik liet niets merken en glimlachte naar hem. Hij schreeuwde nog harder: 'Is er nog Beerenburg aan boord?' Ik hield mijn hart vast...

 

Gelukkig waren er twee raadsleden aan boord, die mij een beetje vertrouwen gaven, wat achteraf een illusie bleek te zijn. Na twee bruggen te hebben geramd verlieten wij Harlingen op weg naar Witmarsum. Dit wordt nog een moeilijke middag, dacht ik.

 

De volgende brug naderde wat onze held aanleiding vond om zo te vloeken en te schreeuwen dat daarbij de vrouwelijke geslachtsorganen mij om de oren vlogen. Bij Arum aangekomen moest hij een sanitaire stop maken waarbij hij de toegestroomde dorpelingen, die ons al bij de kalkovens konden horen, toeschreeuwde: 'Ik mut miege, kan dit hier?' De dorpelingen waren niet echt gastvrij... Hij moest het daardoor in een weiland doen. Ik ben nog vergeten dat hij in Achlum een enorm stuk beton uit een brug had gevaren waarbij mijn buurman de politicus een glas wijn over zijn broek kreeg. Deze wijn was ons beloofd door de onbetrouwbare organisatie. We kregen de wijn pas in Achlum... Er was wat misgegaan zoals deze dag wel vaker gebeurde.

 

Na diverse sanitaire stops bij elke zeemijl, kwamen we uitgeput in Witmarsum aan. We hadden 3 uur gevaren??!!... Daar konden wij ons verpozen in het café waarbij ene Semplonius en mijn vriend Van Dijk een concert gaven. Ik luisterde ademloos...

 

Later zaten mijn buurman en ik buiten op het terras waarbij een jongeman het nodig vond om ons te beledigen om onze leeftijd. Wij zeiden niets, wij konden na deze middag wel wat hebben. Gelukkig kreeg de heer van Dijk last van zijn rug waarbij het concert werd gecanseld. Zijn vrienden haalden hem op, wij konden mee... 's Avonds zette ik het journaal aan. Geen schipbreuken...

 

Wonderen bestaan... Ik heb het meegemaakt!

 

Algemeen Sport & Recreatie

Meer nieuws

Netwerkborrel voor ondernemers Harlingen GAAT NIET DOOR!

16-11-2021

HARLINGEN - De voor vrijdag 19 november aangekondigde netwerkborrel gaat helaas niet door.

Van Stee Offshore is een aanwinst voor de Pompeï Shamrock zaalvoetbal competitie

16-11-2021

HARLINGEN - De jeugd heeft de toekomst en gelukkig weten steeds meer jeugdspelers op vrijdagavond de weg naar de Waddenhal te vinden.

Kamsma Schoenen Harlingen: Pak dat voordeel!

16-11-2021

HARLINGEN - Gabor!! Op geselecteerde modellen sneakers, enkellaarsjes en veterboots van Gabor: nu vanaf €79,-.

Reacties