HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

"Bommen richting vuurtoren, brand richting vuurtoren"

25-04-2021

HARLINGEN - In het kader van de bevrijding 76 jaar geleden publiceren we komende weken korte verhalen van Johnny de Groot en foto's van de oorlog en de bevrijding in Harlingen.

"Bommen richting vuurtoren, brand richting vuurtoren" De gezonken Rijnaak ‘Mewo’ in de Zuiderhaven ter hoogte van de Weeshuistraat na het bombardement in de nacht van 30-31 mei 1942. Foto: Collectie Hannemahuis

Door Johnny de Groot

 

Onder de codenaam ‘Operation Millenium’ voert de RAF in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 mei een massaal bombardement uit op de Duitse stad Keulen. Daarmee schrijft zij geschiedenis, want het is de eerste keer dat een aanval wordt uitgevoerd met meer dan duizend bommenwerpers. Ter ondersteuning van deze massale aanval worden door andere gevechtsbommenwerpers vliegvelden aangevallen vanwaar Duitse nachtjagers kunnen opstijgen. Een viertal bommenwerpers heeft de Duitse ‘Fliegerhorst Leeuwarden’ als doel. Even na twaalven suizen de eerste bommen richting het vliegveld. Eén van de bommenwerpers kan door het laaghangende wolkendek het vliegveld niet vinden en besluit het te laten voor wat het is.

 

Een klein kwartier later nadert de bommenwerper Harlingen waar de lucht een stuk helderder is dan boven het vliegveld van Leeuwarden. De bommenwerper vliegt ten noorden van de stad boven zee, draait naar het zuiden dendert vervolgens laag over de haven en dropt een viertal bommen van 110 kg. Harry Drost schrijft: “Het was een hels lawaai, de ontploffingen, het ronken van de vliegmachine, het felle afweer van de Duitsers en direct daarop het loeien van de alarmsirenes.” De luchtwachtdienst op het dak van het stadhuis aan de Noorderhaven noteert: “00.16 Motorgeronk in het oosten, 00:17 Vliegtuig van noordwest naar het Zuiden. Zoeklichten en afweer, 00:18 Bommen richting vuurtoren, brand richting vuurtoren.” Eén van de bommen treft de in de Zuiderhaven afgemeerde Rijnaak ‘Mewo’ die daarop in brand vliegt.

 

De familie die de aak bewoont is die nacht toevallig niet aan boord. De gealarmeerde brandweer is snel ter plaatse en weet het vuur binnen twintig minuten te blussen, maar kan niet voorkomen dat de door het bombardement zwaar beschadigde aak zinkt. Op het naast de aak afgemeerde schip ‘Jacoba’ raakt de 46-jarige schipper J. de Groot ernstig gewond door bomscherven. Zijn vrouw raakt licht gewond en de beide kinderen blijven wonder boven wonder gelukkig ongedeerd. De schipper wordt per brancard afgevoerd naar het Algemeen Ziekenhuis op het Zuiderbolwerk en overlijdt enige tijd later aan zijn verwondingen.

 

Bij het bombardement raakt de karakteristieke Zuiderbrug dermate beschadigd dat hij enkele jaren later noodgedwongen moet worden afgebroken en daarmee uit het stadsbeeld verdwijnt. Naast de gezonken Rijnaak, de door scherven getroffen ‘Jacoba’ en de beschadigde Zuiderbrug is er vooral veel glasschade. “Bij ongeveer 193 huizen werden naar schatting 2509 ruiten vernield”, schrijft agent Sietse van der Wiel van de Harlinger gemeentepolitie in zijn rapport.

 

  • We schrijven eind mei 1942. Het zal nog bijna drie jaar duren voordat Harlingen wordt bevrijd. De foto-expositie "75+1 jaar Vrijheid" met foto’s van de bevrijding en de daaropvolgende bevrijdingsfeesten is nog tot en met 8 mei te bewonderen in de etalages van lokale ondernemers.

 

Lees ook:

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Reacties