De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

"Bommen richting vuurtoren, brand richting vuurtoren"

25-04-2021

HARLINGEN - In het kader van de bevrijding 76 jaar geleden publiceren we komende weken korte verhalen van Johnny de Groot en foto's van de oorlog en de bevrijding in Harlingen.

"Bommen richting vuurtoren, brand richting vuurtoren" De gezonken Rijnaak ‘Mewo’ in de Zuiderhaven ter hoogte van de Weeshuistraat na het bombardement in de nacht van 30-31 mei 1942. Foto: Collectie Hannemahuis

Door Johnny de Groot

 

Onder de codenaam ‘Operation Millenium’ voert de RAF in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 mei een massaal bombardement uit op de Duitse stad Keulen. Daarmee schrijft zij geschiedenis, want het is de eerste keer dat een aanval wordt uitgevoerd met meer dan duizend bommenwerpers. Ter ondersteuning van deze massale aanval worden door andere gevechtsbommenwerpers vliegvelden aangevallen vanwaar Duitse nachtjagers kunnen opstijgen. Een viertal bommenwerpers heeft de Duitse ‘Fliegerhorst Leeuwarden’ als doel. Even na twaalven suizen de eerste bommen richting het vliegveld. Eén van de bommenwerpers kan door het laaghangende wolkendek het vliegveld niet vinden en besluit het te laten voor wat het is.

 

Een klein kwartier later nadert de bommenwerper Harlingen waar de lucht een stuk helderder is dan boven het vliegveld van Leeuwarden. De bommenwerper vliegt ten noorden van de stad boven zee, draait naar het zuiden dendert vervolgens laag over de haven en dropt een viertal bommen van 110 kg. Harry Drost schrijft: “Het was een hels lawaai, de ontploffingen, het ronken van de vliegmachine, het felle afweer van de Duitsers en direct daarop het loeien van de alarmsirenes.” De luchtwachtdienst op het dak van het stadhuis aan de Noorderhaven noteert: “00.16 Motorgeronk in het oosten, 00:17 Vliegtuig van noordwest naar het Zuiden. Zoeklichten en afweer, 00:18 Bommen richting vuurtoren, brand richting vuurtoren.” Eén van de bommen treft de in de Zuiderhaven afgemeerde Rijnaak ‘Mewo’ die daarop in brand vliegt.

 

De familie die de aak bewoont is die nacht toevallig niet aan boord. De gealarmeerde brandweer is snel ter plaatse en weet het vuur binnen twintig minuten te blussen, maar kan niet voorkomen dat de door het bombardement zwaar beschadigde aak zinkt. Op het naast de aak afgemeerde schip ‘Jacoba’ raakt de 46-jarige schipper J. de Groot ernstig gewond door bomscherven. Zijn vrouw raakt licht gewond en de beide kinderen blijven wonder boven wonder gelukkig ongedeerd. De schipper wordt per brancard afgevoerd naar het Algemeen Ziekenhuis op het Zuiderbolwerk en overlijdt enige tijd later aan zijn verwondingen.

 

Bij het bombardement raakt de karakteristieke Zuiderbrug dermate beschadigd dat hij enkele jaren later noodgedwongen moet worden afgebroken en daarmee uit het stadsbeeld verdwijnt. Naast de gezonken Rijnaak, de door scherven getroffen ‘Jacoba’ en de beschadigde Zuiderbrug is er vooral veel glasschade. “Bij ongeveer 193 huizen werden naar schatting 2509 ruiten vernield”, schrijft agent Sietse van der Wiel van de Harlinger gemeentepolitie in zijn rapport.

 

  • We schrijven eind mei 1942. Het zal nog bijna drie jaar duren voordat Harlingen wordt bevrijd. De foto-expositie "75+1 jaar Vrijheid" met foto’s van de bevrijding en de daaropvolgende bevrijdingsfeesten is nog tot en met 8 mei te bewonderen in de etalages van lokale ondernemers.

 

Lees ook:

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Reacties

Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock De Omdraai De Omdraai Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Food 80/20 Food 80/20 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Copini Opticiëns Copini Opticiëns