Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Blog Joël de Jong - De spanning stijgt!

27-08-2021

HARLINGEN - Zaterdag 28 augustus komt de Harlinger paralympiër Joël de Jong om 12.51 uur voor het eerst in actie op de Paralympische Spelen in Tokio!

Blog Joël de Jong - De spanning stijgt! Joël de Jong - De spanning stijgt!

Joël houdt Harlingenboeit.nl op de hoogte van zijn belevenissen in Japan. Hij focust zich nu op de wedstrijden. Na de wedstrijden volgt er nog een verslag!

 

Woensdag 11 augustus

Dag van vertrek. Het begon niet zo jofel. Ik versliep me. Had van alles te doen en van alles besproken en dat liep helemaal mis. Ik was door 2 wekkers heen geslapen. Het was ook megadruk geweest de laatste dagen. Gelukkig was een groot deel van de koffers al ingepakt. Maar op een gegeven moment ga je toch denken: Heb ik dit wel.. Of dat.. Dus dan besluit je de koffers en tassen weer helemaal uit te pakken en dan te ontdekken dat het al lang in die tassen zat. Uiteindelijk met al mijn tassen en koffers aangekomen op Schiphol en daar afscheid genomen van mijn moeder. 

 

Inmiddels ben ik aangekomen in Japan. Vannacht zijn we na een vlucht van 11 uren rond 01:30 uur geland op Narita Airport. In het vliegtuig heb ik een paar uurtjes kunnen slapen. Er is een tijdsverschil van 7 uren, dus het was daar bij aankomst al 08:30 uur. Overigens een luxe vliegtuig met voldoende beenruimte, waar we een avondmaaltijd en ontbijt hebben gehad. Ik had voorheen alleen nog maar in vliegtuigen gezeten binnen Europa. Dit was zeker andere koek. Achter op de stoelleuning van de passagier voor me was een scherm, waarop je films kon afspelen en games kon doen. Bij de gate stonden fans ons op te wachten. Allemaal Japanners met Team NL kleding en vlaggen. Grappig. Op Narita Airport ging er vervolgens van alles mis. Er kwam geen goedkeuring van de Japanse Overheid voor het Activity Plan. Dit betekende dat we nog 4 uren op Narita Airport zijn geweest en een hele reeks loketten langs moesten. Ook moesten we nog een Covid spuugtest doen, voordat we uiteindelijk in de bus zaten op weg naar Chiba. Dit was een ritje van 30 minuten. We verblijven aldaar in hotel Qube. Afgesproken was dat we even een dutje mochten doen in de middag, maar verder wakker zouden blijven in verband met de jetlag. Inmiddels is het al 20.14 uur en het is hier hartstikke donker. Als bijlage twee foto's genomen vanuit onze hotelkamer. Echt een prachtig uitzicht. Nog geen kartonnen bed, zoals in de media stond. Dat is in het Paralympisch Dorp. We vertrekken op de 21e augustus naar het dorp.

 

13 augustus 2021

Gisteren natuurlijk verder wakker gebleven en gisteravond om 21:00 uur gaan slapen. En als een blok! Ik deel mijn kamer met Olivier Hendriks. Wij zijn de twee jongste atleten van de atletiekploeg van Team NL. Het leuke is dat we ook samen zijn begonnen met atletiek. We waren samen op de kennismakingsdag in 2016 in Amsterdam. Met 12 andere kinderen uit heel Nederland kregen we een blade aangemeten en mochten tijdens de EK in 2016 in Amsterdam ervaren hoe het was om op een blade te lopen. Ik was toen 14. En nu delen wel een kamer in Japan om deel te nemen aan de Paralympische Spelen. Hoe vet is dat! Vanmorgen zijn  we begonnen met een lichte training. Onze trainer Guido Bonsen wil met lichte trainingen beginnen, omdat hij wil voorkomen, dat we blessures gaan krijgen.

 

Het is hier regenachtig. 90% van de dag regent het.  Het is wel 28 graden. Dus eigenlijk is die regen wel lekker als je aan het sporten bent. Na de training ben ik behandeld door de fysiotherapeut, die met ons mee is gereisd vanuit Nederland. We slapen in hotel Qube in Chiba. Hier verblijft alleen Team NL. Er zijn dus geen teams uit andere landen, die hier ook verblijven. Natuurlijk zijn er wel andere hotelgasten. Op de 5e verdieping is onze recreatieruimte, speciaal voor atleten. Daar ben ik gistermiddag geweest en hebben we spelletjes gedaan. Hier staan ook allemaal schermen opgesteld in verband met Corona. We slapen op de 9e verdieping en op de 21e verdieping is onze eetzaal. Ik vind het allemaal prima met hoe het met de maatregelen gaat. Door de verhalen van de valide atleten, die hier waren tijdens de Olympische Spelen hadden we extra veel spelletjes, gameconsoles en dergelijke meegenomen. Dus vooralsnog vermaken we ons in het hotel prima. Gisteravond hebben we nog wat spelletjes gedaan.

 

Op onze etage staat bewaking, 2 man, op de gang. Ik heb best wel medelijden met die mensen, want die moeten echt de hele dag staan. Ik denk dat het niet mag, om ze een stoel aan te bieden uit onze kamers. Deze bewakers begeleiden ons in de liften. Daar mogen we dus niet alleen in. Het is ook uitgesloten dat we naar andere etages gaan.

De trainingsbaan is ook exclusief gereserveerd voor Team NL. Daar komen dus geen andere sporters. Ik vermaak me hier prima!

 

Je kan wel merken, dat er hier een heel andere cultuur is. Bijvoorbeeld de manier van groeten. In Nederland is (of eigenlijk was) het normaal om elkaar een hand te geven.  Hier zeggen ze “Hello” en maken een lichte buiging. Als je dat terug doet en je buigt te diep, dan zie je dat ze daar heel ongemakkelijk van worden. Later heb ik daar op gegoogled: Een diepe buiging van 45 graden is een manier om schuldgevoel te tonen bij het maken van fouten of om respect te geven aan mensen met een zeer hoge rang, zoals de keizer van Japan. Haha... Volgende keer maar wat minder diep buigen. Een buiging van 15 graden zou voldoende zijn.

 

Je merkt dat ze er hier alles aan doen, om het perfect te regelen. Er zijn zelf mensen aangesteld om de bus te begeleiden. Om de 10 meter staat er een Japanner bij het stadion. Ze gaan rennen als de bus aan komt. We hebben 4 busjes tot onze beschikking. Er zijn uit onze begeleidingsgroep 4 mensen aangesteld, die het internationaal rijbewijs hebben en mogen rijden in die busjes. Zij rijden ons naar de atletiekbaan. Ze rijden hier trouwens links. Het eten is hier prima. ’s Morgens croissantjes, bij het avondeten kip, pasta en nog veel meer. Morgen maar eens sushi proberen. 

 

14 augustus 2021

Vanmorgen een lichte training gehad met veel rekken. Alles om blessures te voorkomen. Mijn jetlag valt eigenlijk tot nu toe best mee. Uit verhalen hoor je dat dit op dag 5 het heftigst is. Ik kan me daar niet zo veel bij voorstellen op dit moment. Ik voel me eigenlijk best prima en zit voor mijn gevoel wel in het ritme. 

 

17 augustus 2021

Inmiddels volledig geacclamatiseerd. We trainen twee keer per dag. Dat vreet energie door de temperaturen hier in Chiba en zijn dan ook uitgeblust. We doen daar buiten wat spelletjes of kijken wat Netflix filmpjes op de kamer. We zijn officieel welkom geheten in het prefectuur. Prefectuur is als bij ons de provincie. Esther Vergeer was ook naar de atletiekbaan gekomen en bedankte daar voor de gastvrijheid. Het Wilhelmus werd door ons gespeeld en aansluitend een prachtig optreden op trommels.

 

Gisteren voor het eerst bezig geweest met verspringen. De eerste sprongen gingen niet zoals ze zouden moeten gaan. Bepaalde delen waren op mijn prothese extra vastgezet met Loctite. Echter door de extreme hitte raakten de onderdelen toch los, met als gevolg dat de prothese verschoof. Gelukkig is mijn prothesemaker Frank Jol ook aanwezig bij dit precamp, die dit heeft verholpen. De laatste sprongen gingen daarna gelukkig goed.

 

Het prefectuur Chiba heeft ook een mascotte. We krijgen elke dag bij het eten iets wat daar betrekking op heeft. Zo hebben we al een mondkapje gekregen, een tasje en een knuffelbeestje.

Elke dag moeten we urine inleveren bij de fysiotherapie. Er wordt gekeken of we wel genoeg drinken. Is het te donker, dan krijgen we de opdracht op een paar liter meer per dag te drinken. Hilarisch zijn de coronatesten die we dagelijks moeten doen. Er staan 10 tafeltjes naast elkaar, waar we aan moeten zitten. We moeten dan in een buisje spugen. Dat is altijd lachen! 

 

Vanavond gaan we eten bestellen. Elke dag pasta en droge kip begint ons ook een beetje de keel uit te hangen. Vanavond laten we eten bezorgen bij de receptie van ons hotel. Even zelf eten gaan halen is uitgesloten. Elke dag kunnen we op een scherm de foto’s zien, die van ons zijn gemaakt door het hotelpersoneel. A.s. maandag vertrekken we naar het Paralympisch Dorp. Daar hebben we allemaal veel zin in!

 

Dinsdag 24 augustus 2021

Het precamp in Chiba zit er op. Gisteren werden we uitgezwaaid door een groot deel van het hotelpersoneel. Wat een aardige mensen! Hotel Qube heeft een Nederlandse hoteleigenaar, genaamd Rogier. Ik heb begrepen, dat we hier volgend jaar weer terug komen, omdat de WK hier weer worden georganiseerd. Vanuit Chiba zijn we rond 09:00 uur vertrokken richting het Paralympisch Dorp. Ik had van mijn vorige trainer Frank Dik al begrepen, dat het groot zou zijn, maar dat het zo groot zou zijn, had ik zeker niet verwacht.

 

In het Paralympisch Dorp hebben de Nederlandse deelnemers aan de Paralympische Spelen hun een eigen flat. Zo hebben alle deelnemende landen hun eigen flat. Op de flat hangen de landsvlaggen en ook wordt er op de voorzijde van de flat heel groot bijgehouden hoeveel medailles het land heeft gehaald. We worden hier echt als prinsen en prinsessen behandeld. In de flat zijn appartementen. We zitten met meerdere atleten in een appartement op de 6e verdieping. Ik deel mijn kamer weer met Olivier Hendriks. In de gezamenlijke lounge kunnen we koffie, thee, Campina Kwark, frisdrank, sportwater en weet al niet meer zo pakken. In de appartementen slapen we nu idd op kartonnen bedden met een splinternieuwe M-line topper. Wat ligt dat fantastisch! Op het bed een supermooi sprei van Tokyo. Vanuit ons appartement hebben we een prachtig uitzicht. Het is overweldigend en moeilijk in woorden uit te drukken, wat we hier allemaal meemaken. Team NL heeft ook eigen fietsen bij het appartement staan. Er zijn eetzalen zo groot als twee voetbalvelden. Je kan kiezen uit welke keuken je wilt eten. Voor ieder wat wils. Als klap op de vuurpijl kregen we allemaal een splinternieuwe Samsung S21 telefoon met airbuds. Een speciale editie voor Paralympiërs. De trainingsbaan is een half uurtje met de bus. Ik heb daar al 1 van mijn concurrenten gezien.

 

Vanavond de opening. Ik heb begrepen dat dit uitgezonden wordt op de NOS om 13:00 uur in Nederland. Hier is het dan 20:00 uur. Ik heb er zin in. Wat ik er van begrepen heb is dat er niet veel Nederlanders meelopen. Dit komt omdat ze al snel hun wedstrijden hebben en zich daar op moeten focussen. Voor mij is de eerste wedstrijd zaterdag de 28e pas.

 

Dinsdag 24 augustus 2021

Vandaag de opening van de Paralympische Spelen beleefd. Zo super om dit mee te mogen maken. Het was heel indrukwekkend. Om 16:00 uur moesten we ons verzamelen voor “onze” flat. Allemaal met de nette kostuums aan. Na het maken van wat foto’s werden we opgehaald door de organisatie, die ons naar de bus leidde. Je moet je voorstellen dat er dan 6000 mensen vanuit het dorp naar het stadion moeten. Op zich een hele klus, die behoorlijk wat tijd in beslag nam. De busrit naar het stadion was ongeveer een half uur. Grappig dat we hier werden onthaald als helden. Onderweg stapte iedereen van de fiets af, pakte hun telefoons en begon te zwaaien. Wat eerder in de media stond, dat de Japanners tegen de organisatie van de Olympische/Paralympische Spelen waren, heb ik nog niets van gemerkt. We worden overal onthaald als helden. Bij het stadion moesten we een uur of drie wachten, voordat de vlag werd overhandigd en we het onder het stadion naar binnen mochten lopen. Leek op een grote parkeergarage, die uitmondde in het stadion. Achter de vlagdragers Fleur Jong en Jetze Plat liepen we vervolgens het stadion in. Wat was dit prachtig om mee te mogen maken.

 

Team NL met Joël de Jong in actie

  • Za. 28 augustus - 12.51 uur, FINALE: verspringen T63 (m), met Joël de Jong
  • Zo. 29 augustus - 14.41 uur, 100 meter T63 (m), heats, met Joël de Jong
  • Ma. 30 augustus - 13.33 uur, FINALE: 100 meter T63 (m), evt met Joël de Jong 

 

Wanneer op tv?

  • De Paralympische Spelen worden niet live uitgezonden op televisie. Via livestream te volgen, op de site van TeamNL.
  • Op NPO1 is iedere dag na het NOS Journaal van 20.00 uur een korte uitzending van ongeveer zeven minuten. Hierin zie je de meest bijzondere prestaties van de dag. Op NPO2 is er iedere avond na Nieuwsuur een programma van 25 minuten.

Algemeen Sport & Recreatie

Meer nieuws

HMS journaal augustus 2021

27-08-2021

HARLINGEN - Alle filmpjes van augustus 2021 verzameld in het HMS journaal.

Zeerobben vervolgt oefencampagne thuis tegen Fc Wolvega

27-08-2021

HARLINGEN - Zaterdag staat voor Zeerobben alweer de derde oefenwedstrijd in de voorbereiding op het programma.

Weekbericht GGD Fryslân van 20 tot en met 26 augustus 2021

27-08-2021

HARLINGEN - Besmettingen met een derde gestegen, zorg om dorpsfeesten.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Food 80/20 Food 80/20 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail IJssalon Min12 IJssalon Min12 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus