RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Bijzondere aanwinst voor Hannemahuis Harlingen

12-10-2021

HARLINGEN - Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen heeft van het Rijksmuseum Amsterdam een prachtig zeventiende-eeuws portret van zeeheld Auke Stellingwerf (1635-1665) in langdurige bruikleen gekregen.

Bijzondere aanwinst voor Hannemahuis Harlingen Postuum portret van Auke Stellingwerf (1635-1665) door Lodewijk van der Helst, 1670, door Rijksmuseum Amsterdam in langdurige bruikleen gegeven aan Gemeentemuseum het Hannemahuis te Harlingen.

Het portret is in 1670, enkele jaren na de dood van Auke Stellingwerf, geschilderd door Lodewijk van der Helst. Auke Stellingwerf werd in Harlingen geboren en maakte snel carrière bij de Admiraliteit in Friesland. In 1665 werd hij luitenant-admiraal. De Republiek der Nederlanden was toen met Engeland verwikkeld in de Tweede Engels-Nederlands Oorlog. De strijd ging om de onderlinge handelsconcurrentie op zee. Op 13 juni 1665 sneuvelde Auke Stellingwerf in de Slag bij Lowestoft, als bevelhebber van het vierde eskader op de Zevenwolden. Hij was nog geen 30 jaar oud. Tijdens deze slag verloor de Republiek maar liefst 17 van de 103 schepen en een geschatte 5500 matrozen. Drie van de zeven Nederlandse admiraals, waaronder Auke Stellingwerf, overleefden de slag niet. De Slag bij Lowestoft werd hiermee de zwaarste nederlaag uit de maritieme geschiedenis van de Republiek. Auke Stellingwerf werd als luitenant-admiraal opgevolgd door Tjerk Hiddes de Vries.

 

Op het fraaie portret is de kogel afgebeeld waardoor hij dodelijk werd getroffen, zijn commandostaf, een globe en kostbaarheden die bij zijn functie hoorden. In het Hannemahuis is het te zien tussen andere voorwerpen die herinneren aan de roemruchte geschiedenis van de Admiraliteit in Friesland, een van de voorgangers van de Koninklijke Marine.

 

Het contact met het Rijksmuseum is de laatste jaren versterkt door de tentoonstellingen van de Stichting de vijf samenwerkende musea in Nederland. Tot en met 14 november 2021 is de prachtige expositie ‘Hoge Luchten, schatten uit het Rijks’ nog te zien in het Hannemahuis. Twee vliegen in een klap; de mooie nieuwe aanwinst en een fraaie expositie.

 

 

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Pizzeria Pompeï zaalvoetbal competitie 2021-22

12-10-2021

HARLINGEN - Vier wedstrijden en 49 doelpunten deze avond.

PvdA Harlingen: Wijkschouw Noorderkwartier

12-10-2021

HARLINGEN - Afgelopen maandag was er na lange tijd weer een wijkschouw, in verband met corona zijn deze er helaas een hele tijd niet geweest.

Wat is jouw mening over Recreatiepark Zeelenberg aan de Westerzeedijk?

12-10-2021

HARLINGEN - In 2019 heeft gemeente Harlingen Zeelenberg uitgekozen voor de ontwikkeling van een kleinschalig recreatiepark met 50 huisjes en een centrale voorziening aan de Westerzeedijk.

Reacties

Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen The Shamrock The Shamrock Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Omdraai De Omdraai BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Food 80/20 Food 80/20 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Omdraai De Omdraai