Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Bijzondere aanwinst voor Hannemahuis Harlingen

12-10-2021

HARLINGEN - Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen heeft van het Rijksmuseum Amsterdam een prachtig zeventiende-eeuws portret van zeeheld Auke Stellingwerf (1635-1665) in langdurige bruikleen gekregen.

Bijzondere aanwinst voor Hannemahuis Harlingen Postuum portret van Auke Stellingwerf (1635-1665) door Lodewijk van der Helst, 1670, door Rijksmuseum Amsterdam in langdurige bruikleen gegeven aan Gemeentemuseum het Hannemahuis te Harlingen.

Het portret is in 1670, enkele jaren na de dood van Auke Stellingwerf, geschilderd door Lodewijk van der Helst. Auke Stellingwerf werd in Harlingen geboren en maakte snel carrière bij de Admiraliteit in Friesland. In 1665 werd hij luitenant-admiraal. De Republiek der Nederlanden was toen met Engeland verwikkeld in de Tweede Engels-Nederlands Oorlog. De strijd ging om de onderlinge handelsconcurrentie op zee. Op 13 juni 1665 sneuvelde Auke Stellingwerf in de Slag bij Lowestoft, als bevelhebber van het vierde eskader op de Zevenwolden. Hij was nog geen 30 jaar oud. Tijdens deze slag verloor de Republiek maar liefst 17 van de 103 schepen en een geschatte 5500 matrozen. Drie van de zeven Nederlandse admiraals, waaronder Auke Stellingwerf, overleefden de slag niet. De Slag bij Lowestoft werd hiermee de zwaarste nederlaag uit de maritieme geschiedenis van de Republiek. Auke Stellingwerf werd als luitenant-admiraal opgevolgd door Tjerk Hiddes de Vries.

 

Op het fraaie portret is de kogel afgebeeld waardoor hij dodelijk werd getroffen, zijn commandostaf, een globe en kostbaarheden die bij zijn functie hoorden. In het Hannemahuis is het te zien tussen andere voorwerpen die herinneren aan de roemruchte geschiedenis van de Admiraliteit in Friesland, een van de voorgangers van de Koninklijke Marine.

 

Het contact met het Rijksmuseum is de laatste jaren versterkt door de tentoonstellingen van de Stichting de vijf samenwerkende musea in Nederland. Tot en met 14 november 2021 is de prachtige expositie ‘Hoge Luchten, schatten uit het Rijks’ nog te zien in het Hannemahuis. Twee vliegen in een klap; de mooie nieuwe aanwinst en een fraaie expositie.

 

 

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Pizzeria Pompeï zaalvoetbal competitie 2021-22

12-10-2021

HARLINGEN - Vier wedstrijden en 49 doelpunten deze avond.

PvdA Harlingen: Wijkschouw Noorderkwartier

12-10-2021

HARLINGEN - Afgelopen maandag was er na lange tijd weer een wijkschouw, in verband met corona zijn deze er helaas een hele tijd niet geweest.

Wat is jouw mening over Recreatiepark Zeelenberg aan de Westerzeedijk?

12-10-2021

HARLINGEN - In 2019 heeft gemeente Harlingen Zeelenberg uitgekozen voor de ontwikkeling van een kleinschalig recreatiepark met 50 huisjes en een centrale voorziening aan de Westerzeedijk.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Haarmode Cats Haarmode Cats Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail