Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Biet the challenge op RSG Simon Vestdijk

22-12-2022

HARLINGEN - Deze week bruist het volop rondom de practicumruimte in het scheikundelokaal van RSG Simon Vestdijk.

De spanning en onderlinge strijd tussen leerlingen is duidelijk voelbaar. En dat is niet voor niks. In deze week voor de kerstvakantie zijn alle derde klassen mavo, havo en vwo bezig met een project rondom suikerbieten: biet the challenge! De klassen gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk suiker uit suikerbieten te halen.

 

Proces tot het komen van suiker

Maandagochtend zijn de leerlingen begonnen met een aantal bieten per klas en als het allemaal netjes uitgevoerd wordt hebben ze woensdagochtend suiker. Aan het eind van het project wordt per klas gekeken welke groep het hoogste percentage suiker eruit weet te halen. De leerlingen halen op maandag suiker uit de bieten met behulp van een sappan. Ze snijden de bieten in zo klein mogelijke stukjes en laten het suiker oplossen. Dinsdag verwerken ze dit tot een stroopachtige substantie en laten dit kristalliseren. Hierdoor kunnen ze op woensdag bepalen hoeveel gram suiker ze hebben opgehaald. De klas die het meest nauwkeurig gewerkt heeft zal de hoogste opbrengst hebben.

 

Koppeling theorie en praktijk

De leerlingen vullen hun gegevens in op een grote poster voor overzicht. Hierdoor wordt er een expliciete koppeling gemaakt tussen de theorie die de leerlingen in de afgelopen tijd hebben gehad en praktijk. Docent scheikunde, Anke Heijne, kijkt met gepaste trots naar het project: “De theorie begint veel meer te leven voor ze. Door het competitie-element worden leerlingen daarnaast echt uitgedaagd.” De leerlingen van RSG Simon Vestdijk leren de lesstof toe te passen, zijn aan de slag met praktische vaardigheden en gebruiken dit weer in opdrachten. Het laat de leerlingen zien welke toepassingen er in het dagelijks leven zijn voor scheikunde en geeft inzicht in suiker. Het blijkt dat veel leerlingen voor het project geen idee hadden waar suiker vandaan komt of hoe het gemaakt wordt. Dat proces staat voor hen helemaal uitgewerkt, en door er zelf in te duiken en er mee aan de slag te gaan wordt het voor de leerlingen veel duidelijker.

 

Belangrijk voor vervolgonderwijs

Biet the challenge is opgezet door de hele sectie scheikunde, die naast Anke Heijne bestaat uit Nikita Judkins. Voor de sectie betekende dit project de nodige voorbereiding. Hierbij is ook goed gekeken naar de aansluiting qua kennis en vaardigheden voor de hogere leerjaren en het vervolgonderwijs.  De sectie kijkt met grote tevredenheid terug op het project. Anke Heijne: “De leerlingen krijgen met het project ook een idee wat ze met scheikunde kunnen na de middelbare school. Super dat een aantal leerlingen aangeven interesse te hebben in scheikunde.” Alle leerlingen hebben hard gewerkt en kunnen na een leuk, leerzaam project met een nieuw opgedane kennis beginnen aan de kerstvakantie.

 

Onderwijs

Meer nieuws

Subsidieregeling ‘Mienskip en Bedriuw yn Ferbining’ brengt inwoners en lokale ondernemingen bij elkaar

22-12-2022

HARLINGEN - De provincie Fryslân stelt geld beschikbaar om inwoners en lokale ondernemingen dichter bij elkaar te brengen.

Uitslag Radio Bingo Omroep RSH

22-12-2022

HARLINGEN - Op zondag 18 december 2022 werd voor de 2e keer de Radio Bingo gespeeld.

Jaarverslag 2021 Commissie voor de klachten en bezwaren

22-12-2022

HARLINGEN - Hierbij treft u het jaarverslag aan van de Commissie voor de klachten en bezwaarschriften van de gemeente Harlingen (hierna: de commissie).

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Wellheat Shop Wellheat Shop CDA Harlingen CDA Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen TeamFRL TeamFRL Copini Opticiëns Copini Opticiëns
CDA Harlingen CDA Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Wellheat Shop Wellheat Shop Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen