HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

Stem voor een groener socialer en inclusiever HARLINGEN!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Bibliotheek start met gratis abonnement voor volwassenen

03-01-2022

HARLINGEN - Bibliotheken Noord Fryslân begint het nieuwe jaar goed: met een gratis abonnement voor iedereen van 18 tot 30 jaar.

Voor kinderen tot 18 jaar was de bibliotheek altijd al gratis. Maar nu kan een nog grotere groep kosteloos gebruik maken van de diensten van de bibliotheek.

 

Waarom? Die vraag wordt directeur Paulien Schreuder vaak gesteld. ‘Een gratis lidmaatschap zet de deur van onze Bibliotheek wagenwijd open. En dat is wat we graag willen: zoveel mogelijk mensen bereiken. We zijn natuurlijk altijd al gratis voor kinderen tot 18 jaar, omdat het voor hen zo belangrijk is om te leren lezen. Maar nu starten we ook met een gratis abonnement voor iedereen van 18 tot 30 jaar; voor scholieren, studenten en starters op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld voor wie een bibliotheekabonnement een hele uitgave is. Bovendien zien we die groep minder in de bibliotheek. Jammer, want we hebben van alles te bieden. Denk aan het gratis oefenen voor het autotheorie-examen, gratis studie- en werkplekken met snelle wifi en gratis print- en kopieerfaciliteiten, boeken die je kunt gebruiken bij je studie, de allernieuwste boeken, workshops, bijeenkomsten voor werkzoekenden, gratis kranten en tijdschriften lezen in de bibliotheek en nog veel meer.’

 

‘De vraag ‘waarom dan niet gratis voor iedereen’ wordt ongeveer even vaak gesteld. En hoewel we het zó graag willen, kan het niet. We kunnen het simpelweg niet betalen. Daarom kiezen we nu voor een doelgroep die we weinig in de bibliotheek zien én die het hard nodig heeft. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze minder taalvaardig worden. Op school kun je er niet omheen: voor bijna elk vak moet je lezen en schrijven. Maar als je eenmaal van school bent, is het heel beroepsafhankelijk hoe vaak en veel je nog lees of schrijft. Maar als je die vaardigheden niet onderhoudt, verleer je ze. Zo kun je langzaam maar zeker minder laagtaalvaardig worden. En als je vervolgens kinderen krijgt, wordt bijvoorbeeld voorlezen en helpen bij hun huiswerk steeds moeilijker. Dat klinkt allemaal ver weg, maar dat is het niet. Wij doen er als bibliotheek alles aan om laagtaalvaardigheid te voorkomen. Met cursussen, workshops, ondersteuning én nu dus met een gratis startabonnement voor iedereen van 18 tot 30 jaar.’

 

Het gratis startabonnement van Bibliotheken Noord Fryslân is sinds 1 januari 2022 verkrijgbaar. Met het startabonnement kunnen abonnees boeken, tijdschriften en films lenen, tot een maximum van 12 per jaar. Daarnaast hebben abonnees toegang tot databanken, zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond, maar ze kunnen ook gratis oefenen voor het autotheorie-examen, er zijn gratis studie- en werkplekken met snelle wifi en gratis print- en kopieerfaciliteiten, de allernieuwste boeken, workshops, bijeenkomsten voor werkzoekenden, gratis kranten en tijdschriften in de bibliotheek en nog veel meer. Het abonnement kan alleen afgesloten worden in de veertien vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân en via de website ontdekdebieb.nl. Het abonnement is vervolgens geldig in heel Nederland.

 

Algemeen

Meer nieuws

Jongeren - laat je horen!

03-01-2022

HARLINGEN - Jongerenwerk Harlingen en de gemeente Harlingen zijn benieuwd wat jongeren van Harlingen vinden.

Gemeente wil meer aandacht voor organisatieontwikkeling in ambtelijke huisvesting

03-01-2022

HARLINGEN - In november 2021 is het voorstel voor de ambtelijke huisvesting van de raadsagenda gehaald.

Reacties