Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Bewoners Zuidergrachtswal dagen gemeente Harlingen uit

07-10-2020

HARLINGEN - Burgers kunnen gebruik maken van het recht om het bestuur uit te dagen, ook wel het “Right to Challenge” genoemd.

Er kan gebruik worden gemaakt van dit recht om een product of dienst van de gemeente over te nemen als burgers denken dat zij dit slimmer, beter, goedkoper of anders kunnen doen. De bewoners van de Zuidergrachtswal hebben hier gebruik van gemaakt. Ze hebben bij gemeente Harlingen een voorstel ingediend voor de inrichting van het noordelijke deel van het toekomstige Balklandpark. De gemeente heeft als ambitie een stadspark te realiseren met ruimte voor sport, spel en recreatie. Lilian Fopma, initiatiefneemster: ‘Wij willen het noordelijk deel van het Balklandpark omvormen naar een waar biodiversum. Met de nadruk op natuur, rust, bewustzijn en educatie. We geven invulling aan biodiversiteit met o.a. een voedselbos, tiny forest, vogelparadijs, insectenvilla’s en houtwallen.’
 

Samenwerking werkgroep en gemeente

De bewoners van de Zuidergrachtswal hebben zich verenigd in de Werkgroep Balklandpark Noord. In maart dit jaar zijn ze begonnen met een handtekeningenactie om het draagvlak van hun initiatief te toetsen. In korte tijd werden meer dan 250 handtekeningen verzameld onder wandelaars van de Zuidergrachtswal, omwonenden in Plan-Zuid en overige Harlingers. Nu duidelijk was dat er draagvlak is voor het initiatief, is de werkgroep in gesprek gegaan met de gemeente.
 
Wethouder Erik de Groot: ‘Het Balklandpark is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Westerzeedijk. Gebiedsontwikkeling doe je niet alleen als gemeente, maar samen met de inwoners. Om die reden staan wij altijd open voor initiatieven uit de samenleving.’ Wethouder Paul Schoute vult aan: ‘We hebben overleg gehad met de werkgroep over hoe verder te gaan. De volgende stap was dat de werkgroep een plan van aanpak moest indienen. We hebben dit plan van aanpak in het college besproken en we zijn hier blij mee, waardoor we er ook van harte mee instemmen om de benodigde vervolgstappen te zetten. Belangrijk onderdeel hierbij is het vormgeven van participatie. Waar nodig zal de gemeente de werkgroep hierbij ondersteunen.’
 
Het eindresultaat is dat de werkgroep en gemeente tot een samenwerking zijn gekomen. De gemeente gaat het noordelijke deel van het park casco opleveren en de werkgroep stelt het ontwerp op, natuurlijk bijgestaan door deskundigen. In een later stadium worden ook de mogelijkheden voor uitvoering en onderhoud verkend.
 

Biodiversiteit als dubbelfunctie

Biodiversiteit in Harlingen kan volgens de werkgroep wel een zetje in de rug gebruiken. Met het creëren van meer biodiversiteit in het noordelijk deel van het Balklandpark, laat de werkgroep zien dat een dubbelfunctie tussen mens en natuur ontstaat. Door de natuur de helpende hand te bieden, wordt voorzien in een prachtige omgeving waar mensen intens van kunnen genieten.
 
De werkgroep staat open voor ideeën en initiatieven en vraagt Harlingers die ideeën hebben en een steentje bij willen dragen zich te melden bij de Werkgroep Balklandpark Noord.
 

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Jeugdjournaal Zeerobben

07-10-2020

HARLINGEN - Er is al veel over gezegd en geschreven "Voetbal zonder publiek".

Creatief

07-10-2020

HARLINGEN - Je moet wat in deze bizarre tijden.

Eerste weekend zonder publiek bij HMHC

07-10-2020

HARLINGEN - Afgelopen weekend was het bijzonder rustig rond de hockeyvelden aan de Westerzeedijk.

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Lichtboei De Lichtboei Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Greenart Production Greenart Production Food 80/20 Food 80/20 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Broodje Nuchter Broodje Nuchter Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Greenart Production Greenart Production Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Food 80/20 Food 80/20 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad