Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Bevrijdingsvuur en de fakkel naar Kazemattenmuseum

02-05-2022

HARLINGEN - Op 4 mei stappen zo’n 25 sporters van CrossFit Sneek in de bus op weg naar Wageningen.

Doel is het ophalen van het bevrijdingsvuur en de fakkel naar het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand te brengen. Op het monumentenplein wordt het vrijheidsvuur door wethouder Bauke Dam van Súdwest-Fryslân ontstoken. Daar streden in mei 1940 Nederlandse soldaten voor onze vrijheid.

 

Nederland 75 jaar in vrijheid zouden we in 2020 uitgebreid vieren. Eén van de plannen was om het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar het Kazemattenmuseum te brengen. Helaas kon dat in verband met corona niet doorgaan. Het idee is echter nog springlevend en dit jaar gaat het gebeuren!

 

Het initiatief kreeg alom een enthousiast onthaal. Het bestuur van het Kazemattenmuseum gaf groen licht om het evenement te organiseren. Twee voorwaarden om zoiets te kunnen organiseren zijn geld voor de organisatie en natuurlijk estafettelopers. De afstand Wageningen-Kornwerderzand is 170 kilometer dus 20 lopers zou mooi zijn.

 

Jeff Brouwer, eigenaar van CrossFit Sneek, was meteen enthousiast. Bij CrossFit Sneek sporten ruim 200 sporters en daar moeten toch voldoende lopers tussen zitten. En dat bleek ook. Binnen drie dagen hadden zich al 30 belangstellenden gemeld. Sporters bij CrossFit Sneek willen graag hun steentje bijdragen om zo aandacht te vragen voor de vrijheid. Want vrijheid deel je met elkaar. En die is niet zo vanzelfsprekend blijkt ook vandaag de dag.

 

Een groep van ongeveer 25 lopers en begeleiders brengt in estafetteloop het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Kornwerderzand. Op 4 mei ’s avonds, na de Nationale Dodenherdenking, vertrekken de atleten met ITS Bolsward naar Wageningen. Tussen 00.15 en 01.00 uur krijgt de groep een brandende fakkel uitgereikt en dan gaat het in estafetteloop naar Kornwerderzand.

 

Op 5 mei  tussen 15.00 en 16.00 uur hopen ze daar te arriveren. Aangekomen in het Kazemattenmuseum zal het bevrijdingsvuur worden ontstoken door wethouder Bauke Dam van gemeente Súdwest-Fryslân. Dit gebeurt bij de drie monumenten ter nagedachtenis aan kapitein Boers en luitenant Ham, aan de soldaten die omkwamen in de Wonsstelling en de bemanningsleden van de kanonneerboot HM Johan Maurits van Nassau die het leven lieten toen het schip door de Duitsers tot zinken werd gebracht. Het is ook een eerbetoon aan de Nederlandse soldaten die hier voor onze vrijheid vochten. Vrijwilligers van het museum hebben zelf een vuurschaal gemaakt.

 

Wat nu Kazemattenmuseum is, was in oorlogstijd de stelling Kornwerderzand. De verdediging van de Afsluitdijk had topprioriteit, vandaar de kazematten op Kornwerderzand en bij Den Oever. De stelling Kornwerderzand moest voorkomen dat de Duitsers via de Afsluitdijk konden opstomen naar Noord-Holland. De stelling werd in de meidagen van 1940 met man en macht verdedigd. 225 soldaten wisten, met steun van de marine, een grote Duitse overmacht tegen te houden. Na vijf oorlogsdagen moest de stelling, na de capitulatie van Nederland, worden overgedragen aan de Duitsers. Op deze historische plek wordt het bevrijdingsvuur op 5 mei 2022 voor het eerst ontstoken. Waarmee het verleden en het heden worden verbonden.

 

De middag wordt muzikaal omlijst door muziekkorps Nij Libben uit Witmarssum en zanger Sipke de Boer. De lopers worden feestelijk ingehaald. Er wordt veel publiek uit Fryslân verwacht. De toegang tot het museum is op 5 mei gratis!

 

Het evenement is financieel mogelijk gemaakt door het FIKS Omgevingsfonds, de gemeente Súdwest-Fryslân, ITS-reizen, Nota Infra BV, TD ENERGIE, Paul Dijkstra Composities BV en het Kazemattenmuseum.

 

Algemeen Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is

02-05-2022

HARLINGEN - In aanloop naar de dodenherdenking zijn de 45 struikelstenen in het centrum van de stad weer gepoetst door vrijwilligers en leden van de werkgroep Struikelstenen.

Meld je nu aan voor de 71e editie van het Lanenkaatsen!

02-05-2022

HARLINGEN - De 71e editie van het Lanenkaatsen (13 tot en met 17 juni) staat al weer voor de deur!

Gratis zonnebril* op sterkte bij Peter Kuiper voor oog en oor

02-05-2022

HARLINGEN - Gratis zonnebril* op sterkte bij aankoop van een complete bril.

Reacties

Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot