Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Bevrijding Friesland

20-04-2020

HARLINGEN - In de vroege ochtend van dinsdag 6 juni 1944 landden Amerikanen, Engelsen, Canadezen en vrije Fransen op de kust van Normandië.

Stuk over de bevrijding - bewerkt door Joop van der Heide 

 

Tegen zware Duitse tegenstand in werden een aantal bruggenhoofden te verovert. Na wekenlange zware gevechten braken de geallieerde troepen door de Duitse linies. en volgde een bliksemsnelle opmars naar de Rijn. Bij miljoenen mensen in Europa werd hoopvol en vol spanning uitgekeken naar de komst van de bevrijders. De dagen van de verschrikkelijke bezetting leken geteld. Voor de Friese bevolking was het een zware teleurstelling toen de triomfantelijke opmars bij Arnhem stokte: Operatie Market Garden werd een volslagen mislukking. Er volgden nog zeven zware, trieste maanden.

 

April 1945 midden Nederland

Op de linkerflank van het Canadese 2e Legerkorps lag de Canadese 3e Infanterie Divisie met hemelsbreed 200 kilometer verderop naar het noorden toe, de einddoelen aan de Friese Waddenkust (Harlingen) en Leeuwarden. In het midden de Canadese 2e Infanterie Divisie die over eenzelfde afstand de stad Groningen als belangrijkste divisie aanvalsdoel had en ook de Groningse kust en het gebied aan de Dollard van vijand moest zuiveren.

 

Operatie Amherst    

Ook in Harlingen werden al deze manoeuvres vol spanning gevolgd, want de bevrijding kwam nu eindelijk dichtbij. Als voorbereiding op de bevrijding van Noord Nederland kwamen eerst Franse parachutisten in actie. Het was waarschijnlijk een twijfelachtige eer voor die Franse parachutisten (2e en 3e régiment de chasseurs parachutistes – Special Air Service), om boven Drenthe af te springen en aan deze laatste geallieerde luchtlanding van de Tweede Wereldoorlog: operatie Amherst, deel te nemen. Bij het nemen van de Rijnhindernis waren ze er niet bij.

 

Wellicht werd later alsnog een formule gevonden om een weinig strijdbare tegenstander in Noord Nederland zodanig te binden dat deze op de linkerflank van het Canadese Leger van de geallieerde opmarsrichting geen dreigende tegenaanvallen meer kon uitvoeren. In dit geval ging het om delen van de Duitse 6e Paradivisie en een Nederlandse SS-divisie. Zouden deze Duitse militairen zonder veel tegenstand de strijd opgeven was de vraag. Het zouden later tijdens de gevechten ook vaak achteloos optredende kleine groepen van Duitsers zijn die door de Fransen werden geneutraliseerd. De nevenopdrachten werden geformuleerd, ditmaal in heldere taal: Voor 2RCP: -Stel 9 verkeersbruggen en 2 spoorbruggen veilig voor de opmars naar het noorden.

 

Voor 3 RCP: -Stel 14 verkeersbruggen veilig voor de opmars naar het noorden -Verover het vliegveld bij Steenwijk -Verover na ontvangst van de jeeps de vliegvelden bij Eelde en Leeuwarden. Verwarring scheppen hield in dat de para’s de verbindingen moesten ontregelen, de verdedigende opstellingen onder vuur nemen en de belangrijke knooppunten van wegen zo goed mogelijk beheersen.

 

Bron: website Traces of War, Maarten C Hoff. Bevrijdingsspecial Leeuwarder Courant 1995, Harlingen in oorlogstijd.

 

 

Algemeen Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Creatief met corona 🍀: Fit tijdens de coronaquarantaine - les 28 & 29

20-04-2020

HARLINGEN - Je conditie gaat hard achteruit als je een paar weken minder beweegt, Fysio Harlingen houdt mensen online in beweging!

Een geboorte-, huwelijks-, felicitatie of overlijdensbericht plaatsen

20-04-2020

HARLINGEN - Als service kun je op Harlingenboeit.nl een geboorte-, huwelijks-, felicitatie of overlijdensbericht publiceren.

GGD Fryslân: Update maandag 20 april 12.00 uur

20-04-2020

HARLINGEN - Sterftecijfer corona hoger, hoe zit dat?

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Greenart Production Greenart Production Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Broodje Nuchter Broodje Nuchter Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock De Lichtboei De Lichtboei Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt
Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona The Shamrock The Shamrock De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie De Lichtboei De Lichtboei Broodje Nuchter Broodje Nuchter Food 80/20 Food 80/20 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten