Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Beleid voor het kappen van bomen en de nieuwe aanplant

16-11-2022

HARLINGEN - Het groenbeleid van gemeente Harlingen is het behouden en versterken van de groenstructuur.

Dit betekent dat waar mogelijk, nieuwe bomen worden geplant en er zo min mogelijk bomen worden gekapt.

 

Waarom worden er dan toch bomen gekapt?

Bomen binnen gemeente Harlingen worden uitsluitend gekapt als deze;

  • onveilig voor de omgeving zijn
  • ziek zijn
  • slecht groeien omdat de ondergrond niet goed is

In alle gevallen worden de bomen vervangen met nieuwe, gezonde bomen. Ook wordt de ondergrond aangepast zodat de nieuwe bomen voor minimaal de komende 40/50 jaar voldoende ondergrondse leefruimte hebben.

 

Hoe zit dit dan bij (ver)nieuwbouwprojecten?

In sommige gevallen ontkomt de gemeente er niet aan om ook (gezonde) bomen te kappen. Redenen hiervoor zijn nieuwbouw van wegen en/of woningen of aanpassingen die gedaan moeten worden aan de ondergrondse infrastructuur (riolering). Bij dit soort projecten wordt er veel in de grond gegraven, waarbij gezonde wortels beschadigd raken en de boom uiteindelijk zal afsterven. Voordat de gemeente daadwerkelijk overgaat tot kappen, wordt eerst onderzocht of het ontwerp kan worden aangepast of dat de boom verplant kan worden. Bij alle werkzaamheden (opslag, graven en ophogen) wordt gewerkt volgens het Handboek Bomen van het Norm Instituut Bomen.

 

Zorgplicht gemeentelijke bomen

Gemeente Harlingen is (net als alle grondeigenaren waar bomen op groeien) verplicht om te zorgen dat deze veilig zijn. Daarom worden alle gemeentelijke bomen (zogeheten laanbomen, daar zijn 7208 stuks van) elke drie jaar gekeurd op zichtbare kwalen en zo nodig gesnoeid. Zodra er geen uitzicht is op herstel of als er een gevaarlijke situatie ontstaat, wordt de boom gekapt. Deze gekapte bomen worden altijd vervangen door nieuwe vitale bomen. Zo mogelijk op dezelfde locatie, met dezelfde soort. In sommige gevallen lukt dat niet, dan wordt er gekozen voor een andere soort en mogelijk een andere locatie. Op deze manier blijft de laan- of straatbeplanting in stand gehouden. Jaarlijks worden tussen de 10 en 20 bomen per jaar gekapt. De nieuwe aanplant van bomen ligt tussen de 50 en 100 bomen per jaar.

 

Onderhoud bosplantsoen

In de winterperiode voert de gemeente onderhoud uit aan haar bosplantsoen. Bosplantsoen zijn bosjes met verschillende soorten bomen en struiken. Door onderhoud uit te voeren blijft er in dit bosje een gezonde mix van bomen en struiken zonder kale plekken. Dit onderhoud bestaat uit het verwijderen van dikkere bomen zodat de jongere struiken weer meer ruimte hebben om te groeien. Dit gebeurt eens per vier tot zes jaar.

 

Voorbeeld revitalisering bomen Rozengracht en Schritsen

Bomen binnen de gemeente Harlingen worden uitsluitend gekapt als deze ziek, onveilig of geen groeipotentieel meer hebben. In het geval van de Rozengracht en Schritsen is uit intern onderzoek gebleken dat de bomen geen groeipotentie meer hebben.

Het begint allemaal bij de ondergrondse leefomstandigheden van een boom. Veel bomen binnen de gemeente Harlingen zijn in het verleden aangeplant in schraal (zee)zand of de ondergrond is teveel verdicht omdat rondom de boom verharding is aangebracht. De boom zal in het begin nog prima groeien. Zodra alle voedingsstoffen in de bodem zijn verbruikt en/of de ondergrondse ruimte voor wortelgroei niet meer aanwezig is, zal de boom niet meer verder groeien en zelfs gaan afsterven. In een vroeg stadium kan deze verval fase worden tegengegaan door groeiplaats verbetering toe te passen. Dit gebeurt dan middels een "plof" techniek waarbij zuurstof en voedingsstoffen in de bodem worden geïnjecteerd. Daarnaast zorgt deze techniek ervoor dat de bodem minder is verdicht en wortels weer verder kunnen groeien (deze techniek wordt bijvoorbeeld deze winter toegepast bij de overgebleven bomen van de Prins Bernhardstraat en Prinses Irenestraat. Het nadeel van deze techniek is dat deze om de vijf tot tien jaar herhaald zal moeten worden. Dit omdat dan de voedingsstoffen op zijn, of de bodem weer te verdicht is.

 

Voor de bomen op de Rozengracht en de Schritsen is deze methode, voor de meeste bomen, te laat. De bomen zijn al te ver afgestorven dat de kans van overleven klein is. Daarom is bij de slechte bomen gekozen voor een strengere oplossing, namelijk vellen. Nadat de bomen zijn geveld wordt het plantgat vergroot. Hierbij wordt de omliggende bestrating verwijderd en het volledige plantgat gevuld met bomengrond. Deze grond bevat voldoende voeding voor de komende 40 tot 60 jaar waarin de boom kan groeien. Tenslotte wordt er een nieuwe vitale boom geplant die binnen enkele jaren dezelfde omvang (of meer) heeft dan de bestaande boom.

 

Boomziekten

Afhankelijk door welke boomziekte de bomen zijn aangetast, kan dit grote gevolgen hebben voor de boom zelf maar ook voor de omgeving. Boomziekten die het meest kunnen voorkomen in gemeente Harlingen zijn:        

  • Essentaksterfte - (komt voor bij essen en wordt veroorzaakt door een schimmel)
  • Iepziekte - (komt voor bij iepen en is zeer besmettelijk, wordt veroorzaakt door een schimmel die wordt overgebracht door de iepenspintkever. Zieke iepen dienen dan ook binnen 10 dagen geruimd te worden)
  • Watermerkziekte - (komt voor bij wilgen en wordt veroorzaakt  door een bacterie)
  • Kastanjebloedingsziekte - (komt voor bij paardenkastanjes en wordt veroorzaakt door een bacterie)

Naast bovenstaande aantastingen kunnen bomen ook te maken krijgen met overige schimmel en zwammen die de bomen dusdanig kunnen verzwakken dat de boom uiteindelijk gekapt moet worden.

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

RSH Marathon is terug!

16-11-2022

HARLINGEN - Na 2 jaren waarin het door de alom bekende redenen niet kon is er dit jaar weer en voor de 6e keer de RSH Marathon.

Wat als je geen advocaat kan betalen?

16-11-2022

HARLINGEN - Tijdens ons gratis spreekuur is het vaak een van de eerste vragen die mensen stellen: 'Als jullie me bijstaan, kan ik dat dan wel betalen?'

Jeugdoverzicht fc Harlingen

16-11-2022

HARLINGEN - Met wisselende resultaten werd er afgelopen zaterdag volop gevoetbald door de jeugdteams van fc Harlingen.

Reacties

Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats TeamFRL TeamFRL Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen CZVideoful CZVideoful Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Connexa Connexa Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken TeamFRL TeamFRL Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Connexa Connexa Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie CZVideoful CZVideoful Karsten Wonen Karsten Wonen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten TeamFRL TeamFRL Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Connexa Connexa Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Connexa Connexa Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda CZVideoful CZVideoful Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen TeamFRL TeamFRL