Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Belang kinderen centraal bij scheidingen in pilot 'Met elkaar uit elkaar'

06-11-2021

HARLINGEN - In de gemeente Harlingen loopt tot en met eind van dit jaar de pilot 'Met elkaar uit elkaar'.

Dit project biedt ouders die gaan scheiden en woonachtig zijn in Harlingen de mogelijkheid om gratis een mediator in te schakelen. Doel van 'Met elkaar uit elkaar' is om te voorkomen dat een scheiding in een gevecht ontaardt. Zeker als er kinderen in het spel zijn is dit een ongewenste situatie die grote gevolgen heeft voor de kinderen. Door het project wil de gemeente dat kinderen een stem in het scheidingstraject krijgen en kunnen vertellen wat zij willen.

'Met elkaar uit elkaar' is een van de projecten van Foar Fryske Bern, waarin ook de gemeente Harlingen participeert. Harlingen is de enige gemeente waarin deze specifieke pilot wordt uitgevoerd. Aanmelden loopt via het gebiedsteam en kan telefonisch (14 0517) of via de mail gebiedsteam@harlingen.nl. U kunt voor meer informatie ook binnenlopen op het spreekuur in MFC Het Vierkant, iedere donderdag tussen 10.00-12.00 uur.

Na een beoordeling of de aanvragers in aanmerking komen, wordt de aanvraag bij de MFN-geregistreerde mediator gemeld. De gemeente Harlingen vergoedt de kosten voor het inschakelen van een mediator.

 

Ervaringen uit de praktijk

Maar wat zijn de ervaringen van scheidende partners met betrekking tot mediation? Een 40-jarige vrouw (naam bij redactie bekend, red.) ging na een relatie van zestien jaar scheiden. 'We hebben twee kinderen, toen 10 en 7 jaar oud en zagen geen toekomst meer in onze relatie. Als je dat besluit neemt, komt er heel wat op je af. Zoveel zelfs, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Ik had via via over mediation gehoord en raad het iedereen aan hiervan gebruik te maken. Een mediator helpt met het maken van een ouderschapsplan en daar zijn beide partijen bij betrokken. Het voorkomt dat er eindeloze discussies ontstaan, omdat alles in het bijzijn van elkaar wordt besproken. Op basis daarvan kun je samen goede besluiten nemen. Alle keuzes zijn namelijk ook in het belang van je kinderen'.

 

'Eigenlijk zorgt de mediator ervoor dat je samen oplossingen voor moeilijkheden zoekt. Af en toe is dat best bikkelen. Je moet emotionele beslissingen nemen en dan is het fijn dat iemand je uit die emoties haalt. Iemand die verder van je af staat. Daar neem je ook eerder wat van aan dan van familie of vrienden. Het is bovendien fijn dat je beide op gemaakte afspraken wordt aangesproken. Het is verhelderend dat een mediator vanuit een ander perspectief kijkt. Soms heb je het zelf niet zo bekeken'.

 

'Een mediator houdt ook de vaart erin. Soms kregen we huiswerk mee en werd dat aspect in het volgende gesprek verder behandeld. Dan heb je extra tijd om erover na te denken'. Ook wanneer je als vrienden uit elkaar gaat, raadt de 'ervaringsdeskundige' een mediator aan. 'Het geeft rust als een mediator meekijkt en meedenkt'. 'Hierdoor weet je dat alles goed is afgewikkeld en dan kun je verder op basis van goede afspraken. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Een belangrijke les die ik heb geleerd, is dat we dankzij de mediator in rust aan de afspraken konden werken. Dat we daardoor ook de rust hadden om de kinderen in de gaten te houden in plaats van alleen met onszelf bezig te zijn'. 

 

Vizier Mediation

De gemeente Harlingen heeft voor 'Met elkaar uit elkaar' Vizier Mediation uit Harlingen en Kooi Advocaten uit Dokkum ingeschakeld. Angélique Kloosterman van Vizier Mediation: 'Er is een aantal gezinnen in Harlingen dat al van deze kans gebruik heeft gemaakt. Heel verstandig, vind ik, omdat bij een scheiding de kinderen vaak de dupe zijn. Ouders denken vaak dat het wel meevalt, maar mijn ervaring is dat kinderen ook onbewust veel meekrijgen'.

 

'Maar ook als een stel 'goed' uit elkaar wil gaan, is het raadzaam een mediator in de arm te nemen', vervolgt Angélique Kloosterman. 'Als je gaat scheiden, komt er namelijk veel op je af wat geregeld moet worden en waarover je samen afspraken moet maken. Het is een proces waarbij veel emoties komen kijken. Samen met een mediator - die meer op afstand staat - kijk je in alle rust wat er geregeld moet worden en maak je samen afspraken (waar beide personen zich goed bij voelen)'.

 

Als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk dat zij worden gehoord. 'In de pilot is het de bedoeling dat alle kinderen van 4 tot 18 jaar een stem hebben in het proces, dat wil zeggen hun mening mogen geven. Vanaf 12 jaar gebeurt dat al bij de rechtbank of in een brief aan de rechtbank, maar de meeste kinderen maken hier geen gebruik van. Een gesprek met een mediator ervaren kinderen als laagdrempeliger'.

 

Mediators hebben een geheimhoudingsplicht. 'Onze gesprekken zijn altijd vertrouwelijk. De informatie wordt niet gedeeld met de gemeente. Het enige wat via de gemeente verloopt is de aanmelding’, besluit Angélique Kloosterman. 

 

Kooi Advocaten

Haar collega Baukje Kooi van Kooi Advocaten ziet in haar Dokkumer praktijk vaak de gevolgen van een problematische scheiding. 'Daarom hebben wij ook ja gezegd op de vraag of wij aan deze pilot willen meewerken. Als mediator kunnen wij voorkomen dat de zaken escaleren'.

 

Ze spreekt van een periode van ontreddering als het besluit wordt genomen om te gaan scheiden.'Voor veel mensen valt hun basis weg, maar die emoties moeten niet de overhand krijgen. Er moet namelijk een zakelijk traject worden afgelegd en afspraken worden gemaakt'.

 

'Wat wij doen, is de mensen vaak een spiegel voorhouden’, vervolgt Baukje Kooi. 'Hoe boos mensen ook op elkaar zijn, je blijft je verdere leven met elkaar verbonden door de kinderen. En kinderen zijn loyaal aan beide ouders. Ouders denken het vaak goed te doen, maar kinderen ervaren dat soms anders. Bijvoorbeeld als beide ouders bij een diploma-uitreiking zijn, maar niet naast elkaar zitten. Een kind zit dan met een dilemma: 'Als ik eerst naar mamma ga, is dat sneu voor pappa en andersom'. Als wij dat uitspreken, beseffen de ouders dat pas. Misschien niet leuk om te horen, maar wel in het belang van het kind'.

 

  • Meer informatie over de pilot ´Met elkaar uit elkaar´en een folder is te vinden op de gemeentelijke website www.harlingen.nl onder het kopje gebiedsteam.

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Ambitie Wadden: meest duurzame bestemming van Europa

06-11-2021

HARLINGEN - Al ruim 100 partijen ondersteunen ambitie.

Dag van de Mantelzorg: 6 tips om je zorg te delen

06-11-2021

HARLINGEN - Woensdag 10 november is de Dag van de Mantelzorg.

Nieuwsbrief Westerzeedijk - november 2021

06-11-2021

HARLINGEN - Nieuwsgierig naar de werkzaamheden in de gebiedsontwikkeling Westerzeedijk?

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen The Shamrock The Shamrock De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen