Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Bedrijfsongeval? Hoe ga je verder?

20-01-2022

HARLINGEN - Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Ook op de werkvloer. Want waar gehakt wordt vallen nou eenmaal spaanders. Het zijn niet voor niks bekende uitdrukkingen. Niemand wil het, maar het gebeurt. Ongelukken op de werkvloer waarbij werknemers gewond raken. Het is al erg genoeg dat het gebeurt, maar de afhandeling van dergelijke ongelukken ontaardt soms ook nog in juridisch getouwtrek tussen werkgever en werknemer over aansprakelijkheid en schadevergoeding en daar zit in zo’n situatie al helemaal niemand op te wachten. 

 

Gespecialiseerde juristen inschakelen

Juridisch is er een hoop te zeggen over bedrijfsongevallen en letselschade. Het is een vak apart om je al die regels eigen te maken en goed de weg te weten in de jurisprudentie (eerdere rechterlijke uitspraken op dit vlak). Wanneer, hoe en bij wie moet je bijvoorbeeld een bedrijfsongeval melden? Wie is er aansprakelijk en wat betekent dat precies? Wat zijn de gevolgen? Waar zitten de addertjes onder het gras en wat zijn de uitzonderingen? Zowel werkgever als werknemer krijgen met dit soort vragen te maken. Soms moet de arbeidsinspectie worden ingeschakeld en soms moet er een schadevergoeding worden overeengekomen. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. De werkgever doet er daarom goed aan zich voldoende te verzekeren. 

 

Zo’n ongeluk op de werkvloer is natuurlijk flink schrikken voor alle betrokkenen. Zeker als een of meerdere collega’s serieus gewond zijn geraakt. Het is niet meteen duidelijk hoe erg het precies is, hoe het verder zal gaan en wat er nou precies gebeurde. De wereld lijkt even stil te staan, maar begint dan toch weer door te draaien. Het werk moet op de een of andere manier doorgaan en het liefst in een goede sfeer. Het laatste dat je dan wilt is gedoe en getouwtrek over de schuldvraag, de aansprakelijkheid, de hoogte van de schadevergoeding en wat dies meer zij. De regelgeving op dit gebied is uitgebreid en best ingewikkeld. Het is daarom voor beide partijen niet verkeerd om hulp van experts in te schakelen, bijvoorbeeld van de letselschadejuristen van Wijs letselschade.

 

Het inschakelen van een gespecialiseerde jurist betekent overigens zeker niet automatisch dat je als werkgever en werknemer als elkaars tegenpartijen voor de rechter de strijd met elkaar aangaat over de schuldvraag en/of de hoogte van de schadevergoeding. Integendeel, juist door op tijd hulp in te schakelen van iemand met verstand van zaken kun je voorkomen dat er gedoe ontstaat. Samen met de specialist doorlopen werkgever en werknemer dan de benodigde stappen en procedures. Een goede jurist zal altijd proberen de partijen er samen op een goede manier uit te laten komen zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen. Het is voor iedereen beter als werkgever en werknemer samen verder kunnen of zonder vijandigheden uit elkaar kunnen gaan. Denk alleen al aan het loyaliteitsconflict waarin collega’s terecht komen als er een juridische strijd ontstaat na een bedrijfsongeval. Voorkomen is beter dan genezen geldt niet alleen voor het ongeval zelf, maar zeker ook voor de nasleep ervan.  

 

Algemeen Bedrijfsleven Shoppen

Meer nieuws

Jappie Saakstra draagt het stokje over aan Belinda Holwerda

20-01-2022

HARLINGEN - Een interview tussen de oude en de nieuwe lijsttrekker van Harlinger Belang.

Senioren Zeerobben ook weer van start

20-01-2022

HARLINGEN - De spelers van het 1e en 2e alsmede van de Vrouwen maakten afgelopen zaterdag meteen gebruik van de mogelijkheid om weer te trainen.

Webinar Nazorg bij kanker op Wereldkankerdag

20-01-2022

HARLINGEN - Op 4 februari is het elk jaar Wereldkankerdag.

Reacties

Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock Plus Lunenborg Plus Lunenborg Food 80/20 Food 80/20 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Visie Events Visie Events Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Food 80/20 Food 80/20 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda