Ook op de werkvloer. Want waar gehakt wordt vallen nou eenmaal spaanders. Het zijn niet voor niks bekende uitdrukkingen. Niemand wil het, maar het gebeurt. Ongelukken op de werkvloer waarbij werknemers gewond raken. Het is al erg genoeg dat het gebeurt, maar de afhandeling van dergelijke ongelukken ontaardt soms ook nog in juridisch getouwtrek tussen werkgever en werknemer over aansprakelijkheid en schadevergoeding en daar zit in zo’n situatie al helemaal niemand op te wachten.
Gespecialiseerde juristen inschakelen
Juridisch is er een hoop te zeggen over bedrijfsongevallen en letselschade. Het is een vak apart om je al die regels eigen te maken en goed de weg te weten in de jurisprudentie (eerdere rechterlijke uitspraken op dit vlak). Wanneer, hoe en bij wie moet je bijvoorbeeld een bedrijfsongeval melden? Wie is er aansprakelijk en wat betekent dat precies? Wat zijn de gevolgen? Waar zitten de addertjes onder het gras en wat zijn de uitzonderingen? Zowel werkgever als werknemer krijgen met dit soort vragen te maken. Soms moet de arbeidsinspectie worden ingeschakeld en soms moet er een schadevergoeding worden overeengekomen. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. De werkgever doet er daarom goed aan zich voldoende te verzekeren.
Zo’n ongeluk op de werkvloer is natuurlijk flink schrikken voor alle betrokkenen. Zeker als een of meerdere collega’s serieus gewond zijn geraakt. Het is niet meteen duidelijk hoe erg het precies is, hoe het verder zal gaan en wat er nou precies gebeurde. De wereld lijkt even stil te staan, maar begint dan toch weer door te draaien. Het werk moet op de een of andere manier doorgaan en het liefst in een goede sfeer. Het laatste dat je dan wilt is gedoe en getouwtrek over de schuldvraag, de aansprakelijkheid, de hoogte van de schadevergoeding en wat dies meer zij. De regelgeving op dit gebied is uitgebreid en best ingewikkeld. Het is daarom voor beide partijen niet verkeerd om hulp van experts in te schakelen, bijvoorbeeld van de letselschadejuristen van Wijs letselschade.
Het inschakelen van een gespecialiseerde jurist betekent overigens zeker niet automatisch dat je als werkgever en werknemer als elkaars tegenpartijen voor de rechter de strijd met elkaar aangaat over de schuldvraag en/of de hoogte van de schadevergoeding. Integendeel, juist door op tijd hulp in te schakelen van iemand met verstand van zaken kun je voorkomen dat er gedoe ontstaat. Samen met de specialist doorlopen werkgever en werknemer dan de benodigde stappen en procedures. Een goede jurist zal altijd proberen de partijen er samen op een goede manier uit te laten komen zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen. Het is voor iedereen beter als werkgever en werknemer samen verder kunnen of zonder vijandigheden uit elkaar kunnen gaan. Denk alleen al aan het loyaliteitsconflict waarin collega’s terecht komen als er een juridische strijd ontstaat na een bedrijfsongeval. Voorkomen is beter dan genezen geldt niet alleen voor het ongeval zelf, maar zeker ook voor de nasleep ervan.