Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

B&W gemeente Harlingen laat Tall Ships Races Harlingen zinken

08-03-2023

HARLINGEN - Na de zeer geslaagde editie in 2022 wil de organisator Stichting Harlingen Sail opnieuw een gooi doen naar het binnenhalen van de Tall Ships Races in Harlingen.

B&W gemeente Harlingen laat Tall Ships Races Harlingen zinken
Beeld Dorus Breidenbach©

Deze keer voor 2026, mede gesteund door de eerdere positieve evaluatie in de gemeenteraad. Toch heeft het college recent een negatief advies gegeven aan de raad om Harlingen niet als kandidaat te stellen voor 2026. Volgens het bestuur van Stichting Harlingen Sail op basis van onjuiste argumenten. Dit zou betekenen het einde aan de jarenlange organisatorische opbouw van de Tall Ships Races in Harlingen.

 

Wat zijn de Tall Ships Races Harlingen?

De Tall Ships Races zijn sinds 1956 een jaarlijks terugkerend evenement waaraan talrijke tallships van over de hele wereld deelnemen. Het evenement is bedoeld om jongeren onder de 25 jaar kennis te laten maken met de zee en het zeilen op traditionele schepen. De helft van de bemanning is daarom tussen de 15 en 25 jaar oud. De Tall Ships Races zijn nu driemaal in Harlingen succesvol georganiseerd, in 2014, 2018 en 2022. Tijdens de laatste editie in 2022 kwamen er ruim 300.000 mensen naar Harlingen om het evenement van dichtbij mee te maken.

 

Twee miljoen tekort en een overbelast ambtenarenapparaat

Het college stelt dat het twee miljoen euro tekort zal komen voor de organisatie van 2026. Maar hoe het college daartoe komt, is bij het bestuur volstrekt onduidelijk. De Stichting Harlingen Sail denkt 3,2 miljoen euro nodig te hebben voor de organisatie van de editie 2026. Zij doet daarbij voor 1,25 miljoen een beroep op de gemeentelijke én provinciale overheid. Tevens voert het college aan dat het ambtenarenapparaat overbelast dreigt te raken. De gemeente heeft eerder besloten een gedeelte van de organisatie zelf te gaan uitvoeren. Veel werkzaamheden die wat het bestuur betreft, prima kunnen liggen bij de organiserende stichting.

 

250-jarig bestaan VS

In 2022 kwamen door de naweeën van de corona epidemie en de oorlog in de Oekraïne geen Noorse en Russische schepen naar Harlingen. Desondanks was het een grandioos evenement. In dat jaar vond ook het groot Zuid-Amerikaans zeilspektakel “Velas Latino America 2022” plaats. Het 250-jarig bestaan van de VS zou kunnen betekenen dat een aantal schepen ervoor kiest om in de zomer van 2026 naar de overkant van de Atlantische Oceaan te varen. Gezien het feit dat het een grote investering vergt om 3 maanden uit het eigen zeilgebied te zijn en de oversteek te maken, zal dat niet voor veel schepen zijn weggelegd.

 

Arcadia 2025

Het al dan niet willen organiseren van een cultureel evenement in 2025 samen met Arcadia is een zaak van de gemeente Harlingen. De Stichting Harlingen Sail ziet vooralsnog geen aanknopingspunten. In haar bestuur zitten o.a. vertegenwoordigers vanuit de maritieme sector (Maritieme Academie en Koninklijke Marine) die deelname aan een dergelijk evenement niet kunnen uitleggen aan hun stake holders.

 

Einde Tall Ships Races Harlingen?

Door hostport te zijn voor de Tall Ships Races sinds 2014, is Harlingen op de wereldkaart gezet en heeft het nationale en internationale bekendheid gekregen waar iedereen in Harlingen van profiteert. Er is ook jarenlang ingezet op de continuïteit van het evenement door programma’s voor alle schoolgaande jeugd in Harlingen (Sail in Zicht), de opbouw van een Tall Ships experience centrum op de Willemshaven, de opbouw van een wereldwijd netwerk via STI, de oprichting van de Frisian Tall Ships Club waar ruim 130 MKB-bedrijven bij zijn aangesloten en de inrichting van een permanent kantoor voor de organisatie. Het voorstel van het college om een gooi te doen naar 2029 is dan ook koffiedik kijken. Het is namelijk nog totaal onzeker of de internationale organisatie de Noordzee dan überhaupt weer aandoet. Daarbij is het voor de stichting onmogelijk om tot 2029 de bestaande organisatie overeind te houden. Alle bestuurlijke ervaring, netwerken en o.a. vanuit de gemeente gemaakte investeringen zullen verloren gaan. Net als de binding met alle sponsoren, vrijwilligers en jeugd aan het evenement.

 

Algemeen Bedrijfsleven Evenement Gemeente Kunst & Cultuur Sport & Recreatie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Razende Roeland raast nog even een beetje symfonisch

08-03-2023

HARLINGEN - Deze donderdagavond is het weer tijd voor je metal vitamine bij Omroep RSH, Radio Eenhoorn en via de Omroep Zilt app.

Walking Football, al bijna 5 jaar een begrip in Harlingen!

08-03-2023

HARLINGEN - Sinds 28 maart 2018 wordt er bij fc Harlingen gevoetbald door de zestigplussers.

Column Gijs van Hesteren | Nederlandse taal in de bieb

08-03-2023

HARLINGEN - Al vier dinsdagochtenden achtereen klom ik naar de zolder van de Harlinger bibliotheek.

Reacties

Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Wellheat Shop Wellheat Shop Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis CZVideoful CZVideoful Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas TeamFRL TeamFRL Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Wellheat Shop Wellheat Shop Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn CZVideoful CZVideoful Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wellheat Shop Wellheat Shop Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires TeamFRL TeamFRL Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful Wellheat Shop Wellheat Shop IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Haarmode Cats Haarmode Cats
TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen